Ο Γκουαρδιόλα με το τρόπαιο που πήρε η Σίτι επί της Φλουμινένσε φτάνει τους 37 τίτλους στην καριέρα του ως προπονητής. Πραγματικά δεν μπορώ να ακούω τις σαχλαμάρες πως έχει δουλέψει μόνο σε ομάδες που είχαν καλούς παίκτες και μεγάλους συλλόγους και καλό θα είναι να δουλέψει σε κάποια άλλη, που δεν θα έχει ιδιαίτερο όνομα και σπουδαίους παίκτες και όλα τα σχετικά, προκειμένου να πείσει για την αξία του! Έχει καταντήσει μία καραμέλα, ενώ πολύ απλά, ειδικά στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, ακόμα και για αυτούς που μιλάνε διαρκώς για τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του, τα στατιστικά τούς απογυμνώνουν πλήρως από τα επιχειρήματα!

Αυτή η Μάντσεστερ Σίτι, που έχει πάρει πέντε πρωταθλήματα τα τελευταία έξι χρόνια, που πήρε πέντε τίτλους μέσα στο 2023, κάτι που καμιά άλλη αγγλική ομάδα στο παρελθόν δεν έχει κατορθώσει, έχει παίκτες που στα χέρια του Καταλανού τεχνικού έγιναν star.

Ο Φόντεν είναι η πιο κλασική περίπτωση. Ένα ντόπιο παιδί από την περιοχή, από οικογένεια που ήταν οπαδοί της Σίτι, γεννημένος στο Στόκπορτ. Τον οποίο ο Γκουαρδιόλα, δεν τον έδωσε δεξιά και αριστερά δανεικό, αλλά τον κράτησε και τον γαλούχησε εκεί, δίπλα στους άλλους σπουδαίους παίκτες και τον παρέδωσε έτοιμο στο ποδόσφαιρο. Αλλά μια και μιλάμε για λεφτά, ο Ρόδρι ήταν πολύ ακριβός για να τον πάρει κάποιος άλλος; Ή δεν είχε τα χρήματα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι που αγοράζει ό,τι κινείται δεξιά και αριστερά; Ο Πεπ τον είδε, αντιλήφθηκε τι ακριβώς ήθελε από αυτόν, τον πήρε και τον μετέτρεψε σε αυτό που είναι τώρα, τον κορυφαίο αμυντικό χαφ στον πλανήτη. Ο Ντίας ήταν κάτι άπιαστο για τους άλλους; Ο Έντερσον στην Μπενφίκα ήταν ο ίδιος τερματοφύλακας που εξελίχθηκε στα χέρια του Γκουαρδιόλα; Ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι ο ίδιος με τον ταλαντούχο παίκτη στη Μονακό; Όποιος ήθελε μπορούσε να τους αποκτήσει, δεν ήταν κάτι το πολύ δύσκολο!

Είναι κουραστικό να ακούς γύρω σου διαρκώς αυτό που λένε συνήθως εκείνοι, που απλά θέλουν να τα βρουν όλα έτοιμα στην καριέρα τους, αλλά τα ρίχνουν όλα στην ρημάδα την ζωή, που δεν τους τα έφερε έτσι, όπως οι ίδιοι είχαν στο μυαλό τους!

Κάποια στιγμή ας το καταλάβουμε. Ο Γκουαρδιόλα βρήκε τις ιδανικές συνθήκες πηγαίνοντας στο Μάντσεστερ, γιατί τον επέλεξαν άνθρωποι που τον αγαπούσαν! Και ο ίδιος αισθάνθηκε εκεί αυτό που δεν μπόρεσε ποτέ να του δώσει το περιβάλλον στο Μόναχο και στην Μπάγερν, εμπιστοσύνη, παρά τις όποιες επιτυχίες και τους τίτλους.

Η Σίτι στα χέρια του γιγάντωσε. Είναι η ιδιοφυΐα του που την έκανε τόσο πετυχημένη! Και δεν θα είναι ποτέ η ίδια όταν φύγει. Θα έχει πάλι λεφτά, θα έχει πάλι τεράστια δυναμική, αλλά να είστε απόλυτα βέβαιοι, γεροί να είμαστε και να το ξανασυζητήσουμε, ποτέ δεν θα μπορέσει να επιβάλλει την ίδια κυριαρχία. Γιατί αυτό που έγινε στην μπλε πλευρά του Μάντσεστερ, δεν είναι απόρροια των χρημάτων, αλλά ένας άνθρωπος με όραμα, με μοναδικές ικανότητες, που ταίριαξε απόλυτα στο project. Ένας ιδιοφυής και ξεχωριστός άνθρωπος.