Η RB19 της χρονιάς που τελείωσε αποτέλεσε μια εις βάθος βελτιστοποίηση της RB18, του πρώτου -και επίσης κυρίαρχου- μονοθεσίου του νέου πλαισίου κανονισμών του 2022 που επανέφερε στη Formula 1 το ground effect – την έμφαση στην παραγωγή του μεγαλύτερου ποσοστού της αεροδυναμικής άντωσης από το δάπεδο, αντί για το αμάξωμα και τις πτέρυγες όπως συνέβαινε μέχρι και το 2021.

Στην Ίμολα το 2022 η RBR απάλλαξε την RB18 από το μεγάλο της μειονέκτημα, το πρόσθετο βάρος, με μια εκτεταμένη και άκρως δαπανηρή “δίαια” περίπου 10 κιλών. ¨Εκτοτε η ομάδα του Μίλτον Κινς συνέθλιψε τον ανταγωνισμό στη F1, με αποκορύφωμα τις 21 νίκες στους 22 αγώνες του 2023.

Την ίδια στιγμή, η Mercedes και η Ferrari έμειναν πιστές και τη χρονιά που τελειώνει στην αεροδυναμική φιλοσοφία των μονοθεσίων τους από το 2022. Όμως η Mercedes, από το Μάιο του 2023 την άλλαξε ριζικά, και το ίδιο ξεκίνησε να κάνει και η Scuderia δουλεύοντας εκτεταμένα το 2023 στις μεγάλες σχεδιαστικές αλλαγές του cavallino του 2024.

Η κυριαρχία της RBR φέτος της έδωσε την πολυτέλεια να στρέψει πολύ νωρίς το ‘23 την προσοχή της στην RB20 της επόμενης χρονιάς. Θα είναι μετεξέλιξη της RB19, αλλά ο διευθυντής της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, πιστεύει ότι πλέον τα περιθώρια εξέλιξης του βασικού σχεδίου του 2022 αρχίζουν να στενεύουν δραστικά. Ειδικά σε σύγκριση με τα ολοκαίνουρια σχέδια των Mercedes και Ferrari.

Red Bull Content Pool
O Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB19 στο τελευταίο GP του 2023, στο Άμπου Ντάμπι RED BULL CONTENT POOL

Δεν θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι το νέο αυτοκίνητο θα είναι μετεξέλιξη του φετινού – θα ήταν ανόητο να πετάξουμε στα σκουπίδια αυτό το concept, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει και να προοδεύσουμε” είπε ο επικεφαλής μηχανικός της ομάδας, Πολ Μόναγκαν.

Πρέπει να καταφέρουμε να το κάνουμε ταχύτερο στο γύρο. Ο ανταγωνισμός είναι στο κατώφλι μας, κι αν εκείνοι κάνουν ένα βήμα εμείς πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερο. Με την RB20, τα μαθήματα που πήραμε από το φετινό μας αυτοκίνητο θα επιστρέψουν, όπως και οι καλές του πτυχές. Έπειτα, στο Μπαχρέιν θα δούμε αν θα τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά”, πρόσθεσε.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η RBR αναζητά την επιπλέον ταχύτητα στην περαιτέρω βελτίωση των καναλιών Venturi που διατρέχουν το κάτω μέρος του δαπέδου, που είναι κρίσιμα για το σφράγισμα του δαπέδου από τους στροβιλισμούς των εμπρός τροχών.

Αυτό φέρεται να έχει οδηγήσει τους σχεδιαστές του Μίλτον Κινς σε ένα ακόμα πιο σοφιστικέ και εκλεπτυσμένο σχέδιο για την RB20, το οποίο θα κατευθύνει λίγο διαφορετικά τα κανάλια ροής του αέρα σε σχέση με την RB19. Έτσι, το δάπεδο θα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, υιοθετώντας διαφορετική ογκομετρική διαμόρφωση των καναλιών Venturi που “ρουφούν” τον αέρα κάτω από το δάπεδο για να προκαλέσουν το φαινόμενο Venturi.

Ο τεχνικός διευθυντής Πιέρ Βασέ ηγείται της προσπάθειας να βρεθούν περαιτέρω βελτιώσεις στην αεροδυναμική λειτουργία και να επιλυθούν τα αδύναμα σημεία που -όσο κι αν ακούγεται παράδοξο- είχε η RB19. Ένα από αυτά ήταν η ευαισθησία του μονοθεσίου και της αεροδυναμικής λειτουργίας του στις ισχυρές ριπές του ανέμου.

Red Bull Content Pool
Ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull Racing, Πιέρ Βασέ RED BULL CONTENT POOL

Δύο άλλα αδύναμα σημεία της απόδοσης της RB19 εμφανίζονταν στις αργές στροφές και στο πέρασμα πάνω από τα κερμπς. Η μοναδική ήττα της RBR φέτος ήρθε στη Σιγκαπούρη, όπου οι δύο αυτοί παράγοντες συνδυάστηκαν. Επιπλέον, η ομάδα αναγκάστηκε να αυξήσει το ύψος από το έδαφος, για να αντιμετωπίσει τα “σαμαράκια” της ανώμαλης ασφάλτου στο ασιατικό λιμάνι, κι έτσι η αεροδυναμική έπαψε να έχει τη βέλτιστη λειτουργία της.

Βασικά νομίζω ότι αφορά στα σιρκουί δρόμου και στις αργές στροφές και στα κερμπς” είπε ο Μαξ Φερστάπεν σε ερώτηση που επικεντρώνεται η εξέλιξη της RB20. Σε αυτούς τους τομείς νομίζω ότι δεν είμαστε οι καλύτεροι αυτή τη στιγμή”, συνέχισε ο Ολλανδός.

Με την άποψη του πρωταθλητή συμφωνεί και ο Πιέρ Βασέ, αν και είπε ότι η RBR πρέπει να είναι προσεκτική ώστε στην προσπάθεια να επιλύσει αυτά τα προβλήματα να μην χαλάσει ορισμένες από τις μεγάλες αρετές του μονοθεσίου.

Η ομάδα βλέπει τις ίδιες αυτές αδυναμίες, ίσως από διαφορετική οπτική σε σχέση με τον Μαξ, διότι ο Μαξ είναι ο οδηγός, όμως λίγο-πολύ σε αυτές πρέπει να δουλέψουμε για τη νέα χρονιά”, τόνισε ο Γάλλος. “Οι στροφές χαμηλής ταχύτητας είναι ξεκάθαρα ένας από αυτούς τους τομείς. Στις στροφές 90 μοιρών δεν είμαστε οι καλύτεροι, όπως είδατε στο Μπακού και στη Σιγκαπούρη.

Επίσης, ούτε η δυνατότητά μας να περνάμε πάνω από τα κερμπς και στα σιρκουί με ‘σαμαράκια’ στην άσφαλτο είναι τέλεια. Στο σύστημα και στη δουλειά μας, ποτέ δεν αποκτάς κάτι δωρεάν. Μπορείς να βελτιώσεις τη σφαιρική δυναμική σε κάτι, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό επηρεάζει τη γενική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Οπότε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην καταστρέψουμε τις δυνάμεις που χτίσαμε. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε – να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας χωρίς συμβιβασμούς των ισχυρών μας πτυχών”, κατέληξε ο Βασέ.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποια μέρα του Φεβρουαρίου προγραμματίζει η RBR να παρουσιάσει τη νέα RB20. Το σίγουρο είναι ότι αυτό θα συμβεί πριν την 21η Φεβρουαρίου, οπότε ξεκινά το -ένα και μόνο- τριήμερο χειμερινών δοκιμών στην πίστα του Μπαχρέιν, πριν το πρώτο GP της νέας χρονιάς στις 2 Μαρτίου στην ίδια χώρα.