Το αν όντως ο Τόυρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνάντησης τους στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι κλήθηκε να απαντήσει στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.

Όπως ανέφερε υπήρξε μία μικρή επικοινωνία, μία συζήτηση σε ανθρώπινο επίπεδο χωρίς να μπουν επί της ουσίας των πραγμάτων. Σημείωσε ότι δεν μπορούν να πουν κάτι περισσότερο για το θέμα.

«Αυτού του είδους τα ζητήματα δεν μπορούν να συζητηθούν στο πόδι, σε μία συνάντηση δέκα λεπτών. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν προσκαλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μία ουσιαστική μεταβολή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από το 1963 μέχρι σήμερα.», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι, «το ελάτε να τα πούμε στην Τουρκία με το προσκαλώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μεγάλη διαφορά».

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ζητά η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ 

Έχουμε επανειλημμένως διατυπώσει τη θέση πως η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Το Κυπριακό, άλλωστε, ανέφερε η κ. Δημητρίου σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά συλλογικά την πολιτική ηγεσία.

«Επαναφέρουμε γι’ άλλη μια φορά το εν λόγω αίτημά μας, θεωρώντας άστοχη την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης να επικοινωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο για να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις», πρόσθεσε.

Επίσης, είπε, «για τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί και οι θεσμοί να ενημερώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως είναι οι σημερινές πληροφορίες για πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Άγκυρα ή ακόμη και να μην υπάρχει καμία ενημέρωση».

Ακριβώς, συμπλήρωσε η κ. Δημητρίου, το Εθνικό Συμβούλιο είναι το όργανο στο οποίο μπορεί να υπάρξει η ορθή και έγκαιρη ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων, καθώς και ο συλλογικός χειρισμός των θεμάτων που αφορούν το εθνικό μας πρόβλημα.