14/12/1947: Ένα από τα εμβληματικότερα στάδια στην ιστορία του ποδοσφαίρου ανοίγει τις πύλες του. Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινιάζει το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, με φιλικό αγώνα κόντρα στην Μπελενένσες και αλλάζει επίπεδο μια για πάντα.

Πολλές φορές, οι ποδοσφαιρόφιλοι αναφέρονται στο γήπεδο της ομάδας τους με μια δόση υπερβολής, χαρακτηρίζοντάς το ως τόπο λατρείας. Σίγουρα, το στάδιο της κάθε ομάδας μπορεί να λάβει… ιερές διαστάσεις για τους φιλάθλους της. Όμως, δε θα ήταν εκτός πραγματικότητας, να πούμε ότι το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς «ναούς» που χτίστηκαν ποτέ.

Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια, οι δρόμοι της Μαδρίτης «πλημμύρισαν» από κόσμο, καθώς το θρυλικό γήπεδο εγκαινιάστηκε. Ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της «βασίλισσας» το 1943, είχε υποσχεθεί στους φίλους της Ρεάλ πως θα φτιάξει το πιο μοντέρνο (για την εποχή) γήπεδο στην Ευρώπη, θέτοντας ως στόχο να κάνει την ομάδα ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου. Και είδε, τελικά, όλες τις υποσχέσεις του να παίρνουν «σάρκα και οστά».

Ο εμβληματικός πρόεδρος της Ρεάλ πήρε μεγάλα οικονομικά ρίσκα για να υλοποιήσει το όραμά του. Οι «μερένχες» δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, η παγκόσμια υπερδύναμη που είναι σήμερα, συνεπώς δεν είχαν τόσο μεγάλο κοινό. Ο Μπερναμπέου πίστευε πως αυξάνοντας τη χωρητικότητα του σταδίου, η φίλαθλη βάση της ομάδας θα εκτοξεύονταν. Όπερ και εγένετο! Το «Στάδιο Σαμαρντίν», όπως ήταν γνωστό στην αρχή (λόγω της συνοικίας που βρίσκεται), μπορούσε να φιλοξενήσει 75.000 φιλάθλους και αποτελούσε το μεγαλύτερο γήπεδο στον κόσμο εκείνη την περίοδο! Επτά χρόνια αργότερα, η Ρεάλ μετονόμασε το στάδιο, δίνοντάς του το όνομα του Σαντιάγκο Μπερναμπέου, τιμώντας τον για το έργο «ζωής» που πρόσφερε στη μαδριλένικη ομάδα.

Στην τελετή για την έναρξη λειτουργίας του, η Μπελενένσες επιλέχθηκε ως αντίπαλος της Ρεάλ Μαδρίτης.  Η Πορτογαλική ομάδα ήταν η εν ενεργεία πρωταθλήτρια στη χώρα της, όμως δε χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 15 λεπτά, για να νιώσει τη «μαγεία» του νέου σταδίου. Τότε, ο Μπαρινάγκα σκόραρε με κεφαλιά και έγραψε ιστορία, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ στο «Μπερναμπέου». Οι Πορτογάλοι ισοφάρισαν προσωρινά, αλλά δύο γκολ του Χεσούς Αλόνσο έδωσαν τη φιλική νίκη στους «μερένχες».

Αναμφίβολα, η λειτουργία του Μπερναμπέου άλλαξε την ιστορία του συλλόγου. Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γήπεδα του πλανήτη, ακόμη και γι αυτούς που δεν ασχολούνται με το άθλημα. Μπορεί να πέρασαν 76 χρόνια, από τη μέρα της λειτουργίας του, όμως οι συνεχείς ανακαινίσεις όχι μόνο το συντηρούν, αλλά το έχουν μετατρέψει σε μια… πολιτεία εντός της Μαδρίτης. Άλλωστε, δεν υφίσταται «βασίλισσα» χωρίς παλάτι.