0 Δεκεμβρίου 1978: Σε ένα συγκλονιστικό ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ (2-2) ο Μίμης Δομάζος έπαιξε για μία φορά κόντρα στους «πράσινους» στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε – Οι πανηγυρισμοί του και οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του.
Γυρίζουμε το χρόνο 45 ολόκληρα χρόνια πίσω. Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1978, όταν πραγματοποιήθηκε ένα ιστορικό ντέρμπι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται την ΑΕΚ, για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μία ΑΕΚ σπουδαία την εποχή εκείνη, έχοντας κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα του ’78, όσο κι αυτό του ’79 λίγους μήνες αργότερα. Το ματς ήταν συγκλονιστικό με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 2-0 και την ΑΕΚ να το γυρίζει και να φεύγει τελικά από το γήπεδο με 2-2.

Το ματς αυτό ωστόσο έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για όσα αγωνιστικά έγιναν μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και τη συγκλονιστική του εξέλιξη, αλλά γιατί ήταν η μία και μοναδική φορά που ο Μίμης Δομάζος μπήκε στη Λεωφόρο και έπαιξε ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού, φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ!

Ο «Στρατηγός» είχε πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ του πρόεδρου Μπάρλου και του προπονητή Φέρεντς Πούσκας το καλοκαίρι του 1978 και σαν σήμερα επέστρεψε στο «σπίτι του» ως αντίπαλος.

entheti_1_1.jpg

Αυτή η επιστροφή του Δομάζου ως παίκτης της ΑΕΚ στη Λεωφόρο ήταν ιδιαίτερη… Είχε γίνει «κόκκινο πανί» για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, βιώνοντας εντονότατες αποδοκιμασίες, από ένα γήπεδο ασφυκτικά γεμάτο (κόπηκαν 23.150 εισιτήρια)! Αντίθετα, ο Πούσκας αποθεώθηκε από την εξέδρα. Ο Δομάζος ξεκίνησε το ματς ως βασικός και στο 64’ έγινε αλλαγή, δίνοντας τη θέση του στον Μίμη Παπαϊωάννου. Τρία λεπτά μετά (στο 67’) η ΑΕΚ με γκολ του Θωμά Μαύρου κάνει το 2-2 και ο Δομάζος, βρισκόμενος στον πάγκο πλέον, πανηγύρισε έξαλλα την ισοφάριση φεύγοντας από τη θέση του και πηγαίνοντας κοντά στην εξέδρα των οπαδών του Παναθηναϊκού και συγκεκριμένα στο πέταλο απέναντι από τη “13”!

Στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι είπε ότι ένιωσε «υπέροχα» μπαίνοντας στη Λεωφόρο ως αντίπαλος, ενώ χαρακτήρισε «αναμενόμενες» τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του! Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες του ντέρμπι, γράφτηκε πως ο Δομάζος είχε πει «θα δείτε στον δεύτερο γύρο…», με τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού να τον χαρακτηρίζουν «προδότη» και «αγνώμονα» βγάζοντας εις βάρος του ανακοινώσεις. Ένα χρόνο μετά, πάντως, ο Δομάζος επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, όταν ανέλαβε η οικογένεια Βαρδινογιάννη και έκλεισε εκεί την καριέρα του.

enteti_2_1.jpg

Για την ιστορία, στα του αγώνα, ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και έκανε το 1-0 στο 6’ με τον σουτ του Όσκαρ Άλβαρεζ μετά από ασίστ του Τάκη Ελευθεριάδη. Ο Ελευθεριάδης μάλιστα, στο 22’, έκανε το 2-0 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, το οποίο είχε κερδίσει ο Υφαντίδης από τον Ιντζόγλου.

Η ΑΕΚ μετά το 2-0 έβγαλε αντίδραση και στο 25’ έκανε το 2-1 με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος εκείνη την ημέρα είχε γενέθλια κλείνοντας τα 30ά του χρόνια. Η συνέχεια του άνηκε στην Ένωση η οποία έχασε μεγάλες ευκαιρίες με τους Μαύρο και Αρδίζογλου. Στο 55’ κέρδισε κι εκείνη πέναλτι με τον Ελευθεριάδη να ανατρέπει τον Θωμά Μαύρο. Ο ίδιος ο Θωμάς ανέλαβε την εκτέλεσή του όμως ο Κωνσταντίνου απέκρουσε.

Η ΑΕΚ όμως κατάφερε και βρήκε την ισοφάριση, όταν στο 67’ οι δυο αλλαγές του Πούσκας (Παπαϊωάννου και Κώτσο) άλλαξαν τη μπάλα, αυτή έφτασε στον Μαύρο ο οποίος με σουτ έκανε το 2-2 όπου ήταν και το τελικό σκορ.

Το συγκεκριμένο ντέρμπι στιγματίστηκε από τον θάνατο του Οδυσσέα Χουλιαρά. Γνωστός στην ΑΕΚ με θητεία στις διοικήσεις Θεοδωρακόπουλου και Μπάρλου μέχρι το 1977, στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης υπέστη ανακοπή στην εξέδρα των επισήμων και «έσβησε» στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στον Ευαγγελισμό μόλις στα 47 του χρόνια.


ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος): Κωνσταντίνου, Δημητρίου, Ελευθεριάδης, Καψής, Γιαννακούλας, Τερζανίδης (10’ Κατσιάκος – 62′ Γόνιος), Ελευθεράκης, Λιβαθηνός, Υφαντίδης, Άλβαρες, Βάγκνερ

ΑΕΚ (Φέρεντς Πούσκας): Στεργιούδας, Ιντζόγλου, Μουσούρης, Ραβούσης, Δαμιανίδης (64’ Κώτσος) Τσάμης, Αρδίζογλου, Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Δομάζος (64’ Παπαϊωάννου) Μαύρος