Άνω – κάτω από σήμερα η Αστυνομία, μετά την ακύρωση έξι προαγωγών στον βαθμό του ανώτερου αστυνόμου που είχαν γίνει το 2017.

Μεταξύ αυτών που επηρεάζονται είναι τρεις Bοηθοί Aρχηγοί. Ήδη για τέταρτο Bοηθό Aρχηγό η προαγωγή του έχει ακυρωθεί με άλλη απόφαση.

Το γεγονός ότι επηρεάζονται όλοι οι Bοηθοί Aρχηγοί, επιφέρει σειρά επιπλοκών στη λειτουργικότητα της Αστυνομίας, αφού δεν μπορούν να συνέλθουν οι αρμόδιες επιτροπές για την αξιολόγηση των υποψηφίων για νέες προαγωγές.

Το Δικαστήριο βρήκε ότι η απόφαση του υπουργού φέρει αιτιολογία που δεν επιτρέπει τον δικαστικό έλεγχο και/ή είναι πεπλανημένη. Έχει ο υπουργός κάθε διακριτική ευχέρεια να προάξει τους καταλληλότερους, επιλέγοντας τους στη βάση της τήρησης του ενιαίου μέτρου κρίσεως για όλους.

Αν το στοιχείο, αναφέρεται στην απόφαση, που προκρίνει ως το σημαντικό για τον ίδιο είναι τα προσόντα και η αξιολόγησή τους σε αυτά των υποψηφίων ως «εξαίρετους», τότε τις πρώτες των κενών θέσεων θα καταλάμβαναν όλοι οι «εξαίρετοι» σε προσόντα, απόφαση που θα κρινόταν σε σχέση με την υπέρβαση ή όχι της διακριτικής του ευχέρειας να βασιστεί μόνο σε αυτό το στοιχείο υπεροχής.

Αν αντίθετα κύριο ζητούμενο (με δεδομένη την αξιολόγηση όλων σε «εξαίρετους» στην αξία), ήταν για τον υπουργό η υπεροχή σε αρχαιότητα και η συνεπαγόμενη εξ αυτής πείρα – αν πρόκειται για πραγματική πείρα – τότε και πάλι θα πρέπει να τηρηθεί η επιλογή αυτή ενιαία με ειδική και νόμιμη αιτιολογία όπου γίνονται εξαιρέσεις.

Στην επίδικη απόφαση ενώπιον του, το Δικαστήριο κρίνει πως πάσχει η αιτιολογία της επίδικης απόφασης, καθ’ ότι δεν αιτιολογείται ειδικά γιατί επιλέγησαν άλλοι υποψήφιοι από τον αιτητή Κ., ενώ αυτός ήταν ίσος με αυτούς σε αξία και προσόντα και υπερείχε αυτών σε αρχαιότητα, στοιχείο στο οποίο δόθηκε βαρύτητα από τον υπουργό για άλλους υποψηφίους.

Εύλογα θέτει και ο αιτητής Σ. τον λόγο αυτό ακυρώσεως, αφού η αρχαιότητα λειτούργησε ως λόγος παράκαμψης της δικής του προαγωγής αλλά όχι για άλλους υποψηφίους. Για τους λόγους αυτούς το Δικαστήριο ακύρωσε τις προαγωγές.

Για τους δύο αιτητές εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Δημοσθένης Στεφανίδης και Γιώργος Καραπατάκης.