Πονοκέφαλος επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας έπειτα από τη διαρροή δύο λιστών με πιθανούς στόχους ισραηλινών συμφερόντων στη Λεμεσό, οι οποίοι είχαν καταρτιστεί από τις Αρχές μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την ώρα που η εβραϊκή κοινότητα έχει προγραμματίσει εκδήλωση-προσευχής την Κυριακή στο Μόλο.

Η διαρροή των λιστών, αφήνει εκτεθειμένες τις Αρχές ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται σοβαρά περιστατικά, πόσον μάλλον σε συνθήκες που πρωταρχικός στόχος θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με τους ιδιοκτήτες που τα υποστατικά τους φιγουράρουν στις συγκεκριμένες λίστες να μεταφέρουν την ανησυχία τους, αφού αυτές βρέθηκαν στα χέρια αγνώστων δια μέσου μηνυμάτων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο λίστες, μια χειρόγραφη και μια τυποποιημένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, στις οποίες αναγράφονται πέραν των είκοσι υποστατικών, όπως ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής ακόμη και σχολεία ισραηλινών συμφερόντων. Τα υποστατικά αυτά βρίσκονταν ήδη υπό στενή αστυνόμευση με αυξημένες περιπολίες, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί τη σοβαρότητα της διαρροής των συγκεκριμένων λιστών.

Για τη διαρροή είναι ενήμερος εδώ και μέρες ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος διέταξε εσωτερική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι υπέπεσαν σε ένα τόσο σοβαρό λάθος. Την έρευνα, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, έχει αναλάβει η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων και Επιθεωρήσεων, από την οποία ήδη έχουν ληφθεί καταθέσεις από μέλη της Δύναμης στην επαρχία Λεμεσού.

Ως εκ τούτου και υπό την σκιά της διαρροής των λιστών, οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή έχοντας ετοιμάσει επιχειρησιακό πλάνο για την αυριανή εκδήλωση, καθώς πέραν από την προγραμματισμένη εκδήλωση της εβραϊκής κοινότητας στη Λεμεσό, έχει προγραμματιστεί και εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Λευκωσία.

Για το λόγο αυτό, η εκδήλωση στο Μόλο της Λεμεσού θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών της Δύναμης από πολλές υπηρεσίες, ενώ θα στηθεί και κέντρο κρίσεως. Το ίδιο επιχειρησιακό πλάνο έχει καταρτιστεί και για την εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην πρωτεύουσα.

Σημειώνεται πως, οι δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με μια ώρα διαφορά. Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί από την εβραϊκή κοινότητα θα πραγματοποιηθεί στις τρεις το απόγευμα στην παρουσία του Αρχριραβίνου Κύπρου, Άριε Ζεέβ Ράσκιν, σε συνεργασία με τις Οργανώσεις StandWithUs και BringThemBackHomeNOW και οι παρευρισκόμενοι θα προσευχηθούν για την άμεση και ασφαλή επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, θα λάβει χώρα στις τέσσερις το απόγευμα στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία και κάνει κάλεσμα στον κόσμο που θα παρευρεθεί, να φωνάξει και να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό «του εγκλήματος του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα».