Τροποποιήσεις στη λειτουργία Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνολικής δέσμης μέτρων της Κυβέρνησης, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως μετέδωσε το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», εξηγώντας ότι το νομοσχέδιο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μέρος της συνολικής δέσμης μέτρων της Κυβέρνησης που στοχεύει στην αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων και στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως υπέδειξε, είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε, μεταξύ άλλων, να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του, καθώς επίσης να επιτευχθεί η κατάλληλη οργανωτική δομή και προϋποθέσεις διακυβέρνησης στη βάση καλών πρακτικών.

Ειδικότερα, πρόσθεσε, σκοπός του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του βασικού νόμου ώστε, για σκοπούς αναδιάρθρωσης, να δύναται να οριστεί διαμεσολαβητής, πρώτον, σε τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση κατά την ημερομηνία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου (οι χρεώστες μπορούν να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου), δεύτερον, σε πιστωτική διευκόλυνση, η οποία πωλήθηκε σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων και τρίτον, σε πιστωτική διευκόλυνση ύψους μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ που εξασφαλίζεται από επαγγελματική στέγη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αποφασίστηκε, επίσης, η μεταρρύθμιση της υφιστάμενης δομής του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα ώστε να αποτελείται από επταμελές Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους Υπουργείων (δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας), τρεις εκπροσώπους των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα, κατόπιν κοινής εισήγησης των συνδέσμων που τους εκπροσωπούν και έναν εκπρόσωπο των καταναλωτών, κατόπιν εισήγησης των συνδέσμων που εκπροσωπούν τους καταναλωτές.

Τέλος, αποφασίστηκε, όπως είπε, ο σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, καθώς επίσης και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αφού έτυχε της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θα κατατεθεί από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή του σε νόμο.

Εξάλλου, ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργείου Άμυνας, η οποία αφορά την υποστήριξη της συμμετοχής κυπριακών οντοτήτων σε κοινοπραξίες έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και τη χρηματοδότηση ορισμένων από αυτές. «Όπως είναι γνωστό, στις 29 Απριλίου 2021 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας» είπε, υποδεικνύοντας ότι «σκοπός του είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της στήριξης της συνεργασίας επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών».

Εξηγώντας πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι διάρκειας επτά ετών από το 2021 μέχρι το 2027 και λειτουργεί με ετήσιες προσκλήσεις έργων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει κυπριακές οντότητες που συμμετέχουν σε προτάσεις έργων και αιτούνται την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας με σκοπό όχι μόνο τη συνεργασία που επιτυγχάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη σταδιακή ενίσχυση του εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας.

«Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να δύναται να προσφέρει τεχνολογικά αναβαθμισμένες λύσεις προς την Εθνική Φρουρά και ευρύτερα στους αρμόδιους φορείς ασφάλειας του κράτους», υπέδειξε.