Δυο διεθνείς Ιταλοί ποδοσφαιριστές, ο Σάντρο Τονάλι και ο Νικολό Ζανιόλο ερευνώνται για παράνομο στοιχηματισμό… Άλλος ένας, ο Νικολό Φαγκιόλι παραδέχθηκε ότι στοιχημάτιζε παράνομα και συνεργάζεται με τις αρχές… Και το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι ξανά σε σοκ.
Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα προετοιμασίας εν όψει αγώνα στο προπονητικό κέντρο της εθνικής ομάδας της Ιταλίας η 13η Οκτωβρίου. Μέχρι τη στιγμή που δύο από τους διεθνείς, ο Σάντρο Τονάλι και ο Νικολό Ζανιόλο, ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα που τους αφορά τη συμμετοχή τους σε παράνομο στοιχηματισμό!
Η ειδοποίηση έγινε από την εισαγγελία του Τορίνο και «πάγωσε» το Κοβερτσιάνο, εκεί όπου ο Λουτσιάνο Σπαλέτι προετοίμαζε τη «σκουάντρα ατζούρα» για τις αναμετρήσεις με τη Μάλτα και την Ιταλία για τα προκριματικά του EURO 2024.
Η ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC) δεν διευκρίνισε το «είδος» της έρευνας, ωστόσο τόνισε πως επιτράπηκε στους δύο μέσους να πάνε στο σπίτι τους. Ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνά τους κατασχέθηκαν.
Οι εισαγγελείς του Τορίνο δήλωσαν την Τετάρτη (11/10) ότι ερευνούν άλλον ένα Ιταλό ποδοσφαιριστή, τον Νικολό Φαγκιόλι, για φερόμενες παράνομες δραστηριότητες στοιχημάτων. Ο παίκτης της Γιουβέντους έχει ήδη καταθέσει και έχει παραδεχθεί ότι στοιχημάτιζε σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Φέρεται, μάλιστα, να έδωσε και πληροφορίες εξαιρετικά χρήσιμες για την έρευνα.
Η υποψία των αρμόδιων δικαστικών αρχών είναι ότι πίσω από όλα κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα. Η έρευνά τους άρχισε πριν από μερικούς μήνες και είναι σε εξέλιξη.
Ο στοιχηματισμός στην Ιταλία δεν διώκεται ποινικά, ακόμα και αν αφορά έναν ποδοσφαιριστή, εφόσον δεν γίνεται σε παράνομες πλατφόρμες ή με παράνομο τρόπο και δεν αφορά το άθλημα το οποίο κάνει ένας αθλητής.
Το πρακτορείο Reuters επικοινώνησε με την εισαγγελία του Τορίνο και τους ατζέντηδες των Τονάλι και Ζανιόλο για σχόλια σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Ουδείς μίλησε.
Ένας παίκτης που θα διαπιστωθεί ότι έχει στοιχηματίσει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες κινδυνεύει να αποκλειστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια και να του επιβληθεί πρόστιμο τουλάχιστον 25.000 ευρώ σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της FIGC.
«Υπάρχει ένα παιχνίδι που είναι πολύ πιο σημαντικό από την πρόκριση της εθνικής ομάδας της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αυτό αφορά τη σωστή συμπεριφορά, έχοντας υπόψη το μεγάλο πρόβλημα που φαίνεται ότι υπάρχει. Δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά την κοινωνία. Πρόκειται για έναν εθισμό. Η απόφαση να αποχωρήσουν οι δύο ποδοσφαιριστές είναι σωστή, επίσης για να προστατευτούν οι ίδιοι» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Αθλητισμού, Αντρέα Αμπόνι στην εφημερίδα «Gazzetta dello Sport».
Ένας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Φαμπρίτσιο Κορόνα, με… ειδικότητα στο κουτσομπολίστικο ρεπορτάζ (είναι ιδρυτής φωτογραφικού πρακτορείου και συνηθίζει να δημοσιεύει παπαρατσικές φωτογραφίες ποδοσφαιριστών), είπε μετά την ανακοίνωση που αφορούσε τον Φαγκιόλι ότι υπήρχαν και άλλοι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες που αφορούσαν το άθλημά τους.
«Είναι ένας εθισμός που αφορά πολλούς παίκτες. Θα δώσω αποδείξεις και έγγραφα με ηχητικά και ονόματα που αποδεικνύουν αυτά που λέω» δήλωσε σχετικά. Και δεν σταμάτησε εκεί…
«Ο Ζανιόλο έπαιζε παράνομο στοίχημα την ώρα που καθόταν στον πάγκο σε παιχνίδι για το κύπελλο Ιταλίας» είπε ο Κορόνα, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει σε αστυνομικό τμήμα στο Μιλάνο. «Δεν μπορώ να πω τίποτα, σέβομαι τη νομοθεσία» ήταν τα λόγια του δημοσιογράφου κατά την αποχώρησή του μετά την κατάθεση.
Στην Ιταλία, βέβαια, λόγω του… κακού ονόματος που έχει ο Κορόνα, πολλοί αμφισβητούν την αυθεντικότητα των καταγγελιών του. Παλαιότερα εκβίαζε ποδοσφαιριστές για να μην… βγάλει τα άπλυτά τους στη φόρα. Ο Νταβίντ Τρεζεγκέ του είχε δώσει 25.000 ευρώ για να μην δημοσιευτούν φωτογραφίες του με μια γυναίκα που δεν ήταν η σύζυγός του. Για την υπόθεση του Τρεζεγκέ, μάλιστα, ο Κορόνα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση επτά ετών.
Αυτή η ποινή, πάντως, δεν απέτρεψε τον Κορόνα από το να συνεχίσει να απειλεί ότι θα κάνει πιπεράτες αποκαλύψεις, όπως για παράδειγμα ότι κάποιοι παίκτες είναι ομοφυλόφιλοι. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ασκούσε το «λειτούργημά» του. Και παρά τις καταδίκες άπαντες γνωρίζουν ότι πολλά από όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται είναι αλήθεια. Όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι και τώρα οι δικοί τους ισχυρισμοί κινητοποίησαν τις αρχές. Μένει να αποδειχθούν…