Σύσκεψη για το μεταναστευτικό συγκάλεσε για τις 8:30 το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, υπό τη σκιά του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς.

Θα συμμετάσχουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, για πλήρη ενημέρωση, περαιτέρω συντονισμό και αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας, όσον αφορά τη διαχείριση αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ήδη, η Λευκωσία ενεργοποίησε το σχέδιο “Ναυκράτης”, ζητώντας εξοπλισμό από τον αρμόδιο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης της ροής μεταναστών προς το νησί, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνεται ότι έχουν ζητηθεί, μεταξύ άλλων, σκηνές και άλλο υλικό.

Αναφέρεται ότι, στο παρόν στάδιο αξιοποιούνται οι χώροι στο Κέντρο Φιλοξενίας “Πουρνάρα”, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμα πεντακόσια άτομα και εναλλακτικά ο χώρος στις “Λίμνες”, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν εκατόν – τριάντα άτομα.

Τις προηγούμενες ημέρες, διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει στο ΡΙΚ ότι μόνο στο Λίβανο υπάρχουν πέραν των εκατό χιλιάδων ατόμων με διπλή υπηκοότητα, τα οποία – εάν η χώρα τους εμπλακεί στον πόλεμο Ισραήλ Χαμάς – θα αναζητήσουν διέξοδο μέσω Κύπρου.