Το σκάνδαλο που ξέσπασε για παράνομο στοιχηματισμό ποδοσφαιριστών της Serie A εμπλέκει μεταξύ άλλων τους Τονάλι και Τζανιόλο, με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να εξηγεί σε συνέντευξη Τύπου τον λόγο για τον οποίο έμειναν εκτός εθνικής Ιταλίας.
Η είδηση του σκανδάλου για παράνομο στοιχηματισμό ποδοσφαιριστών της Serie A έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, με τον πρώτο παίκτη που είδε το φως της δημοσιότητας ότι είναι στο επίκεντρο της έρευνας να είναι ο Νικολό Φατζόλι, για να πάρουν σειρά οι Νικολό Τζανιόλο και Σάντρο Τονάλι.
«Μόνο πόκερ και μπλακ τζακ, κανένας στοιχηματισμός στο ποδόσφαιρο», ήταν τα πρώτα λόγια των δύο διεθνών παικτών που έμειναν εκτός της εθνικής Ιταλίας κατόπιν απόφασης της FIGC, με τον Ιταλό ομοσπονδιακό προπονητή να εξηγεί στη συνέντευξη Τύπου για ποιο λόγο βγήκαν έξω από το κάδρο της σκουάντρα ατζούρα.
«Ήταν μία δύσκολη νύχτα και υπάρχει μεγάλη πίκρα για αυτό που συνέβη. Όλη η ομάδα είναι στενοχωρημένη και είναι κοντά στους Τζανιόλο και Τονάλι. Και θα είναι ακόμα και όταν σβήσουν οι προβολείς.
Είναι σωστό να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, έπειτα η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και αν έχουν διαπραχθεί παρατυπίες είναι σωστό να πληρώσει κάποιος», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Σπαλέτι ενόψει του αγώνα με την Μάλτα για τα προκριματικά του Euro 2024, και πρόσθεσε:
«Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γκράβινα και ο υπουργός Αθλητισμού, Αμπόντι, μίλησαν για τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να πέσει σε τέτοιους πειρασμούς.
Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να μιλήσουμε σε αυτούς τους νέους και να τους ενημερώσουμε για αυτές τις παγίδες. Οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να προειδοποιήσουμε τους για το τι συμβαίνει στον κόσμο.
Το σημαντικό είναι να μπορείς να διορθώσεις τα λάθη σου και να γίνεσαι καλύτερος».
Θέλοντας στη συνέχεια να μιλήσει πιο εξειδικευμένα για τους Τονάλι και Τζανιόλο, ο Σπαλέτι ανέφερε τα εξής:
«Η απόφαση της ομοσπονδίας για τον Τζανιόλο και τον Τονάλι ήταν σωστή με βάση αυτό που συνέβη. Δεν μπορείς να φέρεις δύο αγόρια που είναι σε κατάσταση σοκ να πάρουν μέρος σε έναν τόσο σημαντικό αγώνα.
Χάνουμε δύο πρωταθλητές, ο Τζανιόλο είναι εξαιρετικός παίκτης όταν είναι απαλλαγμένος από κάποια ελατώμματα εντός γηπέδου. Ο Τονάλι έχει δύναμη και συνέπεια και ελπίζω να τους ξαναδώ το συντομότερο δυνατό.
Ωστόσο, όποιος παίξει στη θέση τους θα είναι εξίσου δυνατός. Δεν ψάχνω για άλλοθι. Ή παίρνω τη νίκη ή είμαι σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που αξίζει η Ιταλία».