Με έντονο χαρακτήρα ευρωπαϊσμού ανακοίνωσε την ίδρυσή του το Volt Κύπρος, η κυπριακή προσθήκη στο ευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα που ξεκίνησε το 2017, ως ένας πανευρωπαΪκός, προοδευτικός και πραγματιστικός πολιτικός σχηματισμός. Το κόμμα θα πραγματοποιήσει Ιδρυτικό, Καταστατικό και Εκλογικό Συνέδριο στις 3 Δεκεμβρίου, κατά το οποίο θα συγκροτηθεί και επίσημα.

Την εκδήλωση παρουσίασης διοργάνωσαν από κοινού τα κινήματα Νέο Κύμα-Η Άλλη Κύπρος και Αμμόχωστος για την Κύπρο και ενεργοί πολίτες, οι οποίοι πλέον θα αποτελούν μέρος του νέου κόμματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις προσωπικότητες που ήταν παρούσες ήταν και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος ωστόσο δεν έλαβε τον λόγο.

Οι ομιλητές απηύθυναν μήνυμα συστράτευσης στη βάση των 5+1 προκλήσεων του Volt και του προοδευτικού πλαισίου που προωθούν:

  1. Έξυπνο κράτος: Προοδευτικές πολιτικές για αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, υγεία, δικαιοσύνη και εκπαίδευση, με κλειδιά την κατάρτιση και την ψηφιοποίηση.
  2. Οικονομική Αναγέννηση: Η καινοτομία και η τεχνολογία ως κινητήριες δυνάμεις για κοινωνική πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη. Κοινές πολιτικές εντός ΕΕ για αειφορία, απασχόληση και ενιαίο φορολογικό σύστημα.
  3. Κοινωνική Ισότητα: Ισότητα για όλους ανεξαρτήτως φύλου, εισοδήματος, θρησκείας, καταγωγής. Πολιτικές κατά των διακρίσεων, υπέρ της δωρεάν εκπαίδευσης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  4. Παγκόσμια Ισορροπία: Προώθηση πολιτικών συμβατών με τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Πολιτικές για τη δίκαιη μεταχείριση και κατανομή των μεταναστευτικών ροών, την προστασία των προσφύγων και τον τερματισμό της ανιθαγένειας.
  5. Ενδυνάμωση του Πολίτη: Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική πέρα από τη συμμετοχή τους στις εκλογές.
  6. Μεταρρύθμιση της ΕΕ: Πολιτικές για μία ισχυρή, δημοκρατική και ομοσπονδιακή ΕΕ με κοινή αμυντική, εξωτερική, οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Όπως αναφέρθηκε, με την ίδρυσή του, το Volt Κύπρος ήρθε να στεγάσει πολίτες στη βάση των κοινών αρχών του ευρωπαϊσμού, του δικοινοτισμού, της οικολογίας και του εκσυγχρονισμού. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τοποθετείται υπέρ του μοντέλου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, παλεύοντας «για μια ενωμένη Κύπρο σε μα ενωμένη Ευρώπη».

Στις πολιτικές προτεραιότητες περιλαμβάνεται, επίσης, η πιο συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, σε μια Κύπρο πράσινη και αειφόρο, ενώ απορρίπτει τον λαϊκισμό, την αδιαφάνεια, τον παλαιοκομματισμό και κάθε μορφή ρατσισμού και ολοκληρωτισμού.

Σημειώνεται ότι το Volt οραματίζεται μία Ευρώπη που δρα σαν σύνολο και είναι σε θέση να λύσει κοινές προκλήσεις, μέσα από την ενδυνάμωση των πολιτών να αλλάξουν τον τρόπο που ασκείται η πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει κοινό ευρωπαϊκό πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει το προεκλογικό του μανιφέστο σε όλα τα κράτη μέλη που δραστηριοποιείται και συνδιαμορφωτές του είναι και εκπρόσωποι από την Κύπρο.

Παρουσιάζοντας το νέο κόμμα, το οποίο χαρακτήρισε διάφανο, αποτελεσματικό και παραγωγικό, η Ροδούλα Δημητριάδου από το Νέο Κύμα εξέφρασε την αισιοδοξία πως η φιλοσοφία και ο τρόπος οργάνωσης του Volt μπορεί και θα ευδοκιμήσει στην Κύπρο. «Ξεκινάμε μαζί σε ένα ταξίδι για τολμηρούς και θαρραλέους», ανέφερε, λέγοντας πως «η ευρωπαϊκή, προοδευτική Κύπρος, η άλλη Κύπρος που ονειρευόμαστε, θα αποκτήσει τη δική της φωνή».

Από την πλευρά του, ο Πιέρος Κάρουλλας, εκπροσωπώντας το Αμμόχωστος για την Κύπρο, διατύπωσε τη θέση πως μόνο η πορεία προς τη λύση θα φέρει την Κύπρο σε αρμονία και σύμπνοια με τη μεγάλη μας οικογένεια, την ΕΕ, που μπορεί να γίνει καταλύτης για την ειρηνική συμβίωση με τους Τ/κ. Τόνισε πως το Volt θα είναι κόμμα αρχών και αξιών και όχι προσωποκεντρικό σχήμα με αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή στην εξουσία. Θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα εκφράζεται με σεβασμό στην κοινωνία και θα αποδείξει πως υπάρχει σημαντικό έλλειμμα πολιτικού πολιτισμού. «Θα είμαστε απέναντι στο κρύψε να περάσουμε. Δεν θα κρύψουμε και δεν θα κρυφτούμε», υπογράμμισε.

Ως ένας από τους ανεξάρτητους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στο νέο κόμμα, ο Χαρίλαος Βελάρης εξέφρασε την αισιοδοξία πως η συμπόρευση υπό την αιγίδα του Volt θα καλύψει το πολιτικό κενό που υπήρχε. «Για εμάς το ενωμένη Κύπρος σε ενωμένη Ευρώπη δεν είναι ένα κούφιο σύνθημα. Είναι βίωμα και στόχος ζωής. Μπαίνουμε στην πολιτική όχι για να αποκτήσουμε αξιώματα ή να πάρουμε μισθούς και συντάξεις αλλά για να παλέψουμε για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου», τόνισε. Αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν την πολιτική ατζέντα το τελευταίο διάστημα, όπως τις ανεξέλεγκτες εξουσίες, λέγοντας πως μας έχουν καταβαραθρώσει στη σήψη και στη διαφθορά.

Ο Χουλουσίν Κιλίμ, μέλος της ιδρυτικής επιτροπής του Volt, τόνισε πως επιδιώκουμε πρώτα από όλα την ειρήνη. «Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, βλέπουμε την Ευρώπη ως την οικογένειά μας, που πρέπει να στηρίξουμε και μας υποστηρίζει, για να ζήσουμε ελεύθερα και ειρηνικά», σημείωσε. Επεσήμανε, παράλληλα, πως πρέπει να συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα λόγια αλλά και στη ψυχή αληθινά, για ένα κοινό μέλλον για τον τόπο μας.

βολτ2