Το 90% των δημόσιων συμβάσεων για έργα ανάπτυξης ανατίθεται σε ένα εργολάβο, αναφέρθηκε στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Η επιτροπή εξέτασε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το διαχειριστικό έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων, καθυστερήσεις, παρατάσεις και υπερβάσεις κόστους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε πως το γεγονός ότι το 90% των συμβάσεων ανατίθεται σε ένα εργολάβο δεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά. Είπε επίσης ότι διαπιστώθηκε πως οι αναθέτουσες αρχές οι οποίες είναι σήμερα 650 δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη με αποτέλεσμα να τυγχάνουν εκμετάλλευσης κατά τη συνομολόγηση των συμβάσεων από τους αναδόχους – εργολάβους. Ανέφερε ως παράδειγμα ρήτρες για πρόστιμο – πέναλτι λόγω καθυστερήσεων που αντί να ανέρχονται σε 20%, όπως θα έπρεπε, σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε ρήτρα 3% με αποτέλεσμα ο εργολάβος να επιλέγει να πληρώνει το πέναλτι.

Η επιτροπή, ανέφερε ο Κουλίας εισηγήθηκε τη δραστική μείωση των αρχών που αναθέτουν τα έργα για να υπάρξει η ανάλογη εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη.

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων σε ποσοστό πέραν του 60% και καθυστερήσεις στην παραλαβή του ολοκληρωμένου έργο σε ποσοστό σχεδόν 80%. Ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει επίσης σημαντικές αυξήσεις στο τελικό κόστος μεγάλου αριθμού συμβάσεων. Παράλληλα στο 80% των έργων διαπιστώθηκαν προβλήματα ποιότητας και ελλαττωματικών εργασιών με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους συντήρησης και επιδιορθώσεων.