Είχαμε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών μικρότερων ηλικιών το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και με αφορμή αυτό ο ΠΑΣΠ μεταφέρει τους προβληματισμούς του.
Αναλυτικά:
Δύο τραυματισμοί ανήλικων ποδοσφαιριστών το περασμένο σαββατοκύριακο υπέδειξαν για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα για τη θέσπιση πρωτοκόλλου άμεσης επέμβασης σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού. Αμφότεροι τραυματίστηκαν εν ώρα αγώνα και λόγω της απουσίας συντονισμού και προγραμματισμού, ο ένας από αυτούς μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική από τους γονείς του. Στη δε δεύτερη περίπτωση, ο μικρός συνέχισε να αγωνίζεται, ωστόσο μετά τον αγώνα παραπονιόταν για ενοχλήσεις. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών θίγει ξανά το ζήτημα (πέρσι αναφερθήκαμε σε περιστατικό όπου το ασθενοφόρο άργησε 25 λεπτά να φθάσει στο γήπεδο) αλλά φαίνεται να ρίχνουμε αυγά στον τοίχο.

Γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατον να υπάρχει ασθενοφόρο σε κάθε γήπεδο. Ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης και να οριστούν διαδρομές ώστε να φθάνουν τα ασθενοφόρα στα γήπεδα το ταχύτερο δυνατόν.

Επιπλέον, ο ΠΑ.Σ.Π. τονίζει ξανά την ανησυχία του για τα ακατάλληλα ιατρεία σε αριθμό γηπέδων, ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες και τα παιδικά πρωταθλήματα όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο στο γήπεδο. Η αναγκαιότητα θέσπισης πρωτοκόλλου σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεί τεράστια ευθύνη τόσο της ΚΟΠ όσο και του ΚΟΑ.

Ο ΚΟΑ, ως η ανώτατη αθλητική αρχή και η ΚΟΠ, ως η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή, οφείλουν αμέσως να βρουν λύσεις γι’ αυτό το τεράστιο ζήτημα. Ως ΠΑ.Σ.Π. είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε όσον αφορά τη θέσπιση του αναγκαίου πρωτοκόλλου.

Ο Σύνδεσμος μας – θυμίζουμε – έχει αποστείλει επανειλημμένα επιστολές και προτάσεις για εφαρμογή μέτρων αλλά δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κάθε σαββατοκύριακο μέσα στα γήπεδα. Μήπως για να ευαισθητοποιηθεί κάποιος αρμόδιος πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα; Μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν τους ποδοσφαιριστές, τους γονείς τους και όλους εμάς είναι τα ακόλουθα:

  • Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονται στους αγωνιστικούς χώρους είναι άραγε εκπαιδευμένοι και έχουν τα κατάλληλα προσόντα;
  • Γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο δράσης ώστε τα ασθενοφόρα να φθάνουν στα γήπεδα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χρειάζεται να μεταφέρουν τους ποδοσφαιριστές στο νοσοκομείο οι γονείς τους;
  • Ποιος είναι ο υπεύθυνος να καλέσει ασθενοφόρο;
  • Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να στείλει έναν τραυματία μέσα από τον αγωνιστικό χώρο με ιδιωτικό όχημα στο νοσοκομείο;
  • Υπάρχουν ιατρεία στα γήπεδα και αν ναι είναι εξοπλισμένα με τρόπο κατάλληλο;