Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης Ρικάρντο Σα Πίντο από το Εφετείο (την ερχόμενη Πέμπτη) που στοχεύει σε μείωση της ποινής από τους τέσσερις μήνες, θυμίζουμε τι έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2011, όταν ο τότε προπονητής της Ομόνοιας Νεόφυτος Λάρκου, έκανε προσφυγή σε βάρος της αρχικής απόφασης για τιμωρία 6 μηνών από την τότε δικαστική της ΚΟΠ.
Θυμίζουμε την ανακοίνωση του εφετείου στην υπόθεση Νεόφυτου Λάρκου:

Η απόφαση: «Επιβάλουμε την ποινή της αποβολής στον εφεσείοντα από 4 αγώνες όλων των διοργανώσεων με άμεση ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 68 των Κανονισμών, αφού οι ποινές του Αθλητικού Εφετείου είναι τελεσίδικες και τυγχάνουν και τυγχάνουν άμεσης εφαρμογής μόλις ανακοινωθούν και με πρόστιμο 2000 ευρώ».

Τον Νεόφυτο Λάρκου εκπροσώπησαν οι νομικοί Γιώργος Χριστοφίδης και Χριστόφορος Χριστοφή.

Η Δικαστική αρχικά βρήκε ένοχο τον Νεόφυτο Λάρκου στην κατηγορία της επίθεσης, όμως το Αθλητικό Εφετείο έκρινε ότι το σπρώξιμο στον ώμο δεν εμπίπτει στην κατηγορία της επίθεσης, όπως πηγάζει από το σχετικό κανονισμό της FIFA περί Physical Assault. Έτσι προχώρησαν στην τροποποίηση της ποινής, ενώ για μετριαστικούς παράγοντες έλαβαν υπόψη ότι είναι επαγγελματίας και χωρίς προηγούμενο ως ποδοσφαιριστής.

Έτσι το Αθλητικό Εφετείου ανακοίνωσε πως «βρίσκουμε ένοχο τον εφεσείοντα για αντιαθλητική συμπεριφορά προς τον διαιτητή του αγώνα, σύμφωνα με το άρθρο 9(ια) των Κανονισμών».

Υπό το άρθρο 9(ια) ο Νεόφυτος Λάρκου τιμωρήθηκε τελικά με τέσσερις αγωνιστικές αποκλεισμό και 2000 ευρώ πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη τις φωτογραφίες που προσκόμισε η πλευρά της υπεράσπισης από τη φυσούνα του «Τάσος Μάρκου» αφού δεν ζήτησαν νέα στοιχεία.

Επίσης, πολύ ενδιαφέρον είναι πως το Αθλητικό Εφετείο «κατσάδιασε» τη Δικαστική Επιτροπή για την αργοπορημένη απόφαση στο όλο θέμα: «Το αδίκημα διαπράχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2011 και η απόφαση εδόθη στις 25 Νοεμβρίου 2011, χρόνος που κατά την κρίση του Εφετείου είναι υπερβολικός και μη επιθυμητός».

Η απόφαση του Αθλητικού Εφετείου ήταν ομόφωνη, από τους Χάρη Κυριακίδη, Γιώργο Παπαντωνίου, Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη και Κωστή Ευσταθίου.