Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε σήμερα στη Λεμεσό και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Σούπερ Καπ UEFA 2024
Η Εκτελεστική Επιτροπή όρισε το Εθνικό Στάδιο στη Βαρσοβία της Πολωνίας ως έδρα του Σούπερ Καπ 2024 της ΟΥΕΦΑ που θα διεξαχθεί στις 14 Αυγούστου.

Διοργανωτές τελικών τουρνουά νέων
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA όρισε τις διοργανώτριες χώρες για ακόλουθες διοργανώσεις:
-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA Γυναικών κάτω των 17 ετών: Βόρεια Ιρλανδία 2026, Φινλανδία 2027.
-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA Under-17: Αλβανία 2025, Εσθονία 2026, Λετονία 2027.
-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA Γυναικών κάτω των 19 ετών: Βοσνία-Ερζεγοβίνη 2026, Ουγγαρία 2027.
-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA Under-19: Ουαλία 2026, Ισραήλ 2027.

Πλαίσιο Διακυβέρνησης για Εθνικές Ομοσπονδίες:
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο διακυβέρνησης για τις Εθνικές Ομοσπονδίες της, μια κίνηση που στοχεύει στη βελτίωση των προτύπων διακυβέρνησης και στην ενδυνάμωση των 55 μελών της να προάγουν τη χρηστή διακυβέρνηση σε εγχώριο επίπεδο.
Το νέο Πλαίσιο Διακυβέρνησης Εθνικών Ομοσπονδιών επιδιώκει να προωθήσει ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικότητα και διαφάνεια για το εγχώριο ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη. Περαιτέρω ενσωματώνει τη δέσμευση της UEFA να συνεργάζεται στενά με τα μέλη της για να διασφαλίσει τη συνεχή ανάπτυξη του όμορφου παιχνιδιού με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων.
Το πλαίσιο καλύπτει το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών μιας εθνικής Ομοσπονδίας γύρω από πέντε βασικά θέματα, δηλαδή τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την ακεραιότητα, τους μηχανισμούς ελέγχου καθώς και τις πολιτικές και τις διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος της UEFA Aleksander Čeferin σχολίασε την πρωτοβουλία, λέγοντας:
«Σήμερα, η UEFA κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Το νέο Πλαίσιο Διακυβέρνησης των Εθνικών Ομοσπονδιών θα παρέχει στα μέλη μας ολοκληρωμένη υποστήριξη για να ενστερνιστούν τις αξίες και τις αρχές της UEFA. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι είναι καλά εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του μέλλοντος».
Το Πλαίσιο Διακυβέρνησης Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA θα δημοσιοποιηθεί σε εύθετο χρόνο.

Επανεισδοχή παιδικών ομάδων από τη Ρωσία
Η UEFA ήταν ο πρώτος αθλητικός οργανισμός που αντέδρασε στον πόλεμο στην Ουκρανία και ανέλαβε αποφασιστικά μέτρα τον Φεβρουάριο του 2022 – ανέστειλε τη συμμετοχή όλων των Ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις της, αφαιρώντας διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Ρωσία, όπως ο τελικός του UEFA Champions League στην Αγία Πετρούπολη και το UEFA Super Cup στο Καζάν και ακυρώνοντας το συμβόλαιο χορηγίας της με την Gazprom.
Ωστόσο, η UEFA γνωρίζει επίσης ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για ενέργειες των οποίων η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ενήλικες και είναι πεπεισμένη ότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει να στέλνει μηνύματα ειρήνης και ελπίδας.
Είναι ιδιαίτερα θλιβερό το γεγονός ότι, λόγω της διαρκούς σύγκρουσης, μια γενιά ανηλίκων στερείται του δικαιώματός της να αγωνίζεται στο διεθνές ποδόσφαιρο.
Για αυτούς τους λόγους, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε ότι οι ρωσικές ομάδες ανήλικων παικτών θα γίνουν εκ νέου δεκτές στις διοργανώσεις της κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε από τη διοίκηση της UEFA να προτείνει μια τεχνική λύση που θα επέτρεπε την επαναφορά των ρωσικών ομάδων U17 (και κορασίδων και αγοριών) ακόμη και όταν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κληρώσεις. Όλοι οι αγώνες των ρωσικών ομάδων θα διεξαχθούν χωρίς τη σημαία της χώρας, τον ύμνο, την εθνική στολή και εκτός της ρωσικής επικράτειας.
Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή επανέλαβε την καταδίκη της για τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσε ότι ο αποκλεισμός όλων των άλλων ομάδων της Ρωσίας (συλλόγων και εθνικών ομάδων) θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Αντιπρόεδρος της UEFA ορίστηκε ο Αρμάντ Ντούκα
Ο Αρμάντ Ντούκα από την Αλβανία διορίστηκε ως ένας από τους αντιπροέδρους της UEFA, σε αντικατάσταση του Λουίς Ρουμπιάλες, ο οποίος παραιτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023.

Εκδήλωση για το ποδόσφαιρο στα σχολεία
Νωρίτερα σήμερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA παρακολούθησε μια εκδήλωση Football in Schools. Περισσότερα από 90 αγόρια και κορίτσια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έπαιξαν μαζί με τον πρόεδρο της UEFA, Aleksander Čeferin και μια ομάδα θρύλων του ποδοσφαίρου στη Λεμεσό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Grassroots της UEFA, η οποία ρίχνει φως στις ιστορίες των παικτών, των διαιτητών και των προπονητών μέσα από το ερασιτεχνικό παιχνίδι.
Ο αντίκτυπος του ποδοσφαίρου στα σχολεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν σημαντικός, με χιλιάδες σχολεία και εκατομμύρια παιδιά να επωφελούνται από τις δραστηριότητές του. Η παράταση της χρηματοδότησης 11 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2028 αναμένεται να μεγεθύνει ακόμη περισσότερο αυτόν τον αντίκτυπο, δημιουργώντας μια διαρκή κληρονομιά για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ