Το MundoBasket 2023 είναι έτοιμο να κάνει τζάμπολ στα παρκέ της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και των Φιλιππινών, με τις 32 ομάδες που προκρίθηκαν στα τελικά της διοργάνωσης να ρίχνονται στη μάχη για το μεγάλο μπασκετικό ραντεβού του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των 32 χωρών που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά, υπάρχουν ορισμένες ομάδες που θα χρησιμοποιήσουν το δικαίωμά τους να συμπεριλάβουν στο ρόστερ τους έναν νατουραλιζέ αθλητή.

Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα και το SPORT24 σας παρουσιάζει τους νατουραλιζέ που θα δώσουν το παρών στο μεγάλο μπασκετικό ραντεβού.

Ελλάδα – Τόμας Γουόκαπ

Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα η περίπτωση του αθλητή που θα αγωνιστεί ως νατουραλιζέ με το εθνόσημο είναι αρκετά πρόσφατη. Ο λόγος για την περίπτωση του Τόμας Γουόκαπ (31 χρόνων, 1.93 μέτρα), ο οποίος απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα στις 19 Απριλίου με την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο έμπειρος γκαρντ αυτόματα απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα και επελέγη από τον Δημήτρη Ιτούδη στην τελική δωδεκάδα για το Παγκόσμιο, με τον Γουόκαπ να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μία θέση που προέκυψε λειψανδρία στο φετινό τουρνουά με τις απουσίες του Νικ Καλάθη και του Κώστα Σλούκα.

Ο Γουόκαπ προέρχεται από μία γεμάτη σεζόν στον Ολυμπιακό κατακτώντας όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ έφτασε μέχρι και τον τελικό της EuroLeague.

Σλοβενία – Μάικ Τόμπι

Η Σλοβενία θα έχει και εκείνη στη διάθεσή της νατουραλιζέ παίκτη στο MundoBasket 2023. Μάλιστα, υπήρχαν δύο παίκτες που θα μπορούσαν να καλύψουν την συγκεκριμένη θέση, με τον Αλεξάντερ Σέκουλιτς να επιλέγει τον Μάικ Τόμπι (29 χρόνων, 2.13 μέτρα) αντί του Τζόρνταν Μόργκαν.

Ο γεννηθείς στην Νέα Υόρκη, 29χρονος σέντερ, απέκτησε το σλοβένικο διαβατήριο το 2021 πριν η Σλοβενία μπει στη μάχη της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, ο Τόμπι κατέχει το δικαίωμα συμμετοχής στην ομάδα του Αλεξάντερ Σέκουλιτς, ο οποίος τον επέλεξε για την τελική δωδεκάδα του μεγάλου μπασκετικού ραντεβού.

Ο Μάικλ Τόμπι ολοκλήρωσε την περασμένη αγωνιστική περίοδο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και η νέα σεζόν θα τον βρει με τα χρώματα του Ερυθρού Αστέρα.

Μαυροβούνιο – Κέντρικ Πέρι

Ο γνώριμος στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, Κέντρικ Πέρι (31 χρόνων, 1.85 μέτρα), είναι κάτοχος δύο διαβατηρίων. Των ΗΠΑ και του Μαυροβουνίου.

Ο 30χρονος γκαρντ, απέκτησε την υπηκοότητα του Μαυροβουνίου και ταυτόχρονα το δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα της χώρας. Ο Πέρι είναι μεταξύ των τελικών επιλογών του τεχνικού του Μαυροβουνίου και θα δώσει κανονικά το παρών στο MundoBasket 2023.

Ο Κέντρικ Πέρι αγωνίζεται πλέον στην Ισπανία, φορώντας τη φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα.

Γεωργία – Θαντ ΜακΦάντεν

Ο Θαντ ΜακΦάντεν (36 χρόνων, 1.88 μέτρα) είναι ακόμα ένας παίκτης που έχει περάσει από τα ελληνικά παρκέ και αγωνίζεται ως νατουραλιζέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Αμερικανο-γεωργιανός γκαρντ, με θητεία στον ΠΑΟΚ και στην Κύμη, απέκτησε το διαβατήριο της Γεωργίας και ενισχύει την εθνική ομάδα της χώρας στο MundoBasket2023.

Ο Μακ-Φάντεν συγκαταλέγεται στις τελικές επιλογές του Ηλία Ζούρου και θα δώσει το παρών στη μεγάλη διοργάνωση του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Από το 2018 έχει στεριώσει στην Ιβηρική Χερσόνησο και στην Ισπανία, έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε Τενερίφη, Μπανταλόνα και Μούρθια.

Κίνα – Κάιλ Άντερσον

Η Κίνα πρόλαβε το χρόνο και θα έχει και εκείνη στο ρόστερ της νατουραλιζέ παίκτη για το Παγκόσμιο.

Περίπου έναν μήνα πριν το τζάμπολ του MundoBasket 2023 έγινε γνωστό πως ο φόργουορντ των Μέμφις Γκρίζλις, Κάιλ Άντερσον, έλαβε την κινεζική υπηκοότητα.

Ο Άντερσον (29 χρόνων, 2.06 μέτρα) έχει μακρινές ρίζες από την χώρα, καθώς ο προπάππος του ήταν Κινέζος και απέκτησε το διαβατήριό του. Μαζί με το διαβατήριο φυσικά, απέκτησε και το δικαίωμα συμμετοχής με την εθνική ομάδα, κάτι το οποίο θα συμβεί στο φετινό τουρνουά.

Ιορδανία – Χόλις-Τζέφερσον

Ακόμα μία περίπτωση παίκτη που πρόλαβε το χρόνο και θα δώσει το παρών στο MundoBasket 2023, είναι εκείνη του Χόλις-Τζέφερσον (28 χρόνων, 1.98 μέτρα).

Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα με τον Κάιλ Άντερσον, ο Ρόντεϊ Χόλις-Τζέφερσον, έλαβε την υπηκοότητα της Ιορδανίας και τέθηκε στη διάθεση της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Τζέφερσον έχοντας πολυετή θητεία στο NBA, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται εκτός αυτού. Η νέα σεζόν θα τον βρει σε ομάδα του πρωταθλήματος του Πουέρτο Ρίκο.

Θυμίζουμε ότι η Ιορδανία είναι η πρώτη αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας στο GroupC της διοργάνωσης.

Λίβανος – Όμαρι Σπελμαν

Ο Όμαρι Σπέλμαν (26 χρόνων, 2.03 μέτρα) απέκτησε την υπηκοότητα του Λίβανου τον Απρίλιο του 2023 και θα δώσει και εκείνος το παρών στο MundoBasket 2023 ως νατουραλιζέ.

Ο 26χρονος φόργουρντ με θητεία στο NBA με τους Ατλάντα Χοκς και τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς θα εκπροσωπήσει τον Λίβανο στο μεγάλο μπασκετικό τουρνουά του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, καθώς μαζί με το διαβατήριο που έλαβε λίγους μήνες πριν, απέκτησε και το δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα της χώρας.

Ιαπωνία – Λουκ Έβανς

Νατουραλιζέ αθλητή στο ρόστερ της θα έχει και η εθνική ομάδα της Ιαπωνίας.

Ο Λουκ Έβανς (32 χρόνων, 2.03 μέτρα), έγινε κάτοχος του διαβατηρίου της Ιαπωνίας και εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα που του δίνεται, θα συμμετάσχει στο MundoBasket 2023, φορώντας το εθνόσημο των Ιαπώνων.

Πουέρτο Ρίκο – Ίσμαελ Ρομέρο

Ο Ίσμαελ Ρομέρο (32 χρόνων, 2.06 μέτρα) είναι κάτοχος διπλής υπηκοότητας (Κούβα/Πούερτο Ρίκο) και θα εκπροσωπήσει το Πουέρτο Ρίκο στο στα γήπεδα της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και των Φιλιππινών.

Ο 32χρονος σέντερ, έλαβε το διαβατήριο του Πουέρτο Ρίκο το 2021 και έκτοτε διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα της χώρας.

Φιλιππίνες – Τζόρνταν Κλάρκσον

Άξια αναφοράς είναι και η περίπτωση του γκαρντ των Γιούτα Τζαζ, Τζόρνταν Κλάρκσον (31 χρόνων, 1.96 μέτρα) στις Φιλιππίνες.

Η μητέρα του Αμερικανο-φιλιππινέζου NBAer, κατάγεται από τις Φιλιππίνες, ωστόσο ο ίδιος έλαβε την υπηκοότητα μετά την ηλικία των 16 ετών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αγωνίζεται για την εθνική ομάδα της χώρας ως νατουραλιζέ.