Ο Παναθηναϊκός σημείωσε μια σπουδαία επιτυχία με την πρόκριση επί της Μαρσέιγ, κράτησε ζωντανό το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League, αλλά ταυτόχρονα εξασφάλισε ένα πολύ σημαντικό ποσό για τα ταμεία του, που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Το «τριφύλλι» θα δώσει μίνιμουμ ακόμη οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια αυτή τη σεζόν, με τον αριθμό ασφαλώς πιθανό να αυξηθεί ανάλογα με την πορεία της ομάδας. Ήδη οι «πράσινοι» έχουν εξασφαλίσει έσοδα από την Ευρώπη που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και αν κάνουν μια ακόμη υπέρβαση αποκλείοντας και την Μπράγκα, τότε θα ξεπεράσουν και τα 20 εκατ. ευρώ.

Στο δύσκολο αλλά ονειρικό σενάριο της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League, ο Παναθηναϊκός θα πάρει «χρυσάφι» στα χέρια του. Άλλωστε η συμμετοχή στους ομίλους πριμοδοτείται από την UEFA αυτομάτως με 15,64 εκατ. ευρώ ανεξάρτητα από αποτελέσματα. Επιπλέον, εκεί κάθε νίκη αποφέρει 2,8 εκατ. και κάθε ισοπαλία 900 χιλ. ευρώ! Αν, δε, μια ομάδα προχωρήσει προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερα μπόνους συμμετοχής, 9,6 εκατ. για τους «16», 10,6 εκατ. για τους «8», 12,5 εκατ. για τα ημιτελικά και 20 εκατ. για το νικητή αλλά και 15,5 εκατ. για τον ηττημένο του τελικού. Σε αυτά τα χρήματα προστίθενται εκείνα του market pool και του συστήματος της 10ετούς παρουσίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που εκτοξεύουν κι άλλο το ποσό.

Αν ο Παναθηναϊκός στα playoffs του Champions League δεν καταφέρει να μπει στους ομίλους, θα εισπράξει-προτού μετακομίσει στο Europa League-μια πολύ «γερή»… αποζημίωση, της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ (!), ενώ θα έχει να περιμένει και τα αξιόλογα έσοδα του Europa League.

Για την ώρα ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλισμένο μίνιμουμ τους ομίλους του Europa League που δεν δίνουν μεν τα «τρελά» λεφτά του Champions League, αλλά προσφέρουν αρκετά χρήματα. Συγκεκριμένα, με την παρουσία του και μόνο στους ομίλους, το «τριφύλλι» θα καρπωθεί 3,63 εκατ. ευρώ, ανεξάρτητα αποτελέσματα. Εκεί κάθε νίκη πριμοδοτείται από την UEFA με 630 χιλ. και κάθε ισοπαλία με 210 χιλ. ευρώ. Ο πρώτος κάθε ομίλου (που πηγαίνει απευθείας στους «16») έχει λαμβάνειν 1,1 εκατ. και ο δεύτερος (που θα παίξει έναν επιπλέον γύρο νοκ άουτ με κάποιον από τους τρίτους των ομίλων του Champions League) 550 χιλ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, αν μια ομάδα αποκλειστεί στον επιπλέον νοκ άουτ γύρο παίρνει 550 χιλ., αν αποκλειστεί στους «16» 1,2 εκατ., αν αποκλειστεί στους «8» 1,8 εκατ. ευρώ, αν αποκλειστεί στα ημιτελικά 2,8 εκατ. και φτάνοντας στον τελικό ο νικητής εισπράττει 8,6 εκατ. και ο ηττημένος 4,6 εκατ. ευρώ.

Εφόσον ο Παναθηναϊκός είναι τρίτος στους ομίλους του Europa League, θα μεταφερθεί στο Conference League όπου θα διεκδικήσει την παρουσία του στους «16» σε έναν γύρο απέναντι σε μια από τις δεύτερες ομάδες των ομίλων του Conference League. Εκεί η συμμετοχή στον αγώνα πρόκρισης πριν τη φάση των «16» πριμοδοτείται με 300 χιλ. ευρώ, στους «16» με 600 χιλ., στα προημιτελικά με 1 εκατ., στα ημιτελικά με 2 εκατ. και στον τελικό με 3 εκατ., με το νικητή να εισπράττει επιπλέον 2 εκατ. ευρώ.

Σε όλα αυτά τα έσοδα, προσθέστε και αυτά από τα εισιτήρια στο ΟΑΚΑ, που αναμένεται να ζήσει μεγάλες στιγμές με παρουσία χιλιάδων (ή μάλλον… δεκάδων χιλιάδων) φίλων της ομάδας στις κερκίδες για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.