Μιλάμε, φυσικά, για τον Απόστολο Τσιτσιπά, που είναι μακριά από τον Στέφανο τον τελευταίο μήνα και αυτό δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον κορυφαίο Έλληνα τενίστα.Μιλώντας στο SDNA, o Στεφ ομολογεί ότι του λείπει ο πατέρας του και ξεκαθαρίζει ότι η συνεργασία μαζί του θα συνεχιστεί μετά το US Open.

Eπέλεξε να κάνει ένα «διάλειμμα» για να ανανεωθεί η σχέση τους, αλλά και για να δώσει χρόνο στον Απόστολο να ασχοληθεί και με τα άλλα παιδιά του, που δεν έχουν την ευκαιρία να βλέπουν και τόσο συχνά τον μπαμπά τους.
Kατά τα άλλα, ο Στέφανος δηλώνει ήρεμος εν όψει US Open και ήδη σκέφτεται αυτό που θα γίνει λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης: τους αγώνες της εθνικής με τη Σλοβακία στο Καλλιμάρμαρο…

– Με τη διάθεση έρχεσαι στο US Open;
«Είμαι πολύ πιο ήρεμος από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Αυτό, βέβαια, δεν ξέρω πώς μεταφραστεί στο τένις μου, αλλά υπάρχει πολλή ηρεμία στην καθημερινή μου ζωή εκτός γηπέδου και έχω βρει μια εκδοχή μου η οποία με εκπροσωπεί πολύ όμορφα. Είχα κάποιες δυσκολίες πρόσφατα, όμως τις ξεπέρασα και τώρα είμαι σε μια πολύ καλή κατεύθυνση, τουλάχιστον στην προσωπική μου ζωή και στο πώς νιώθω όταν ξυπνάω το πρωί. Έχω βρει πραγματικά αυτό που θέλω να κάνω και το δουλεύω κάθε μέρα, βάζω μεράκι στην προσπάθειά μου. Έχω και τον αδερφό μου δίπλα μου, που με βοηθάει πάρα πολύ. Είναι μεγάλο στήριγμα στην καθημερινή μου ζωή. Τώρα είμαστε πιο δεμένοι από ποτέ. Είναι πάνω από όλα αδερφός μου, όμως με κοουτσάρει κιόλας και είναι υπέροχο να έχω έναν δικό μου άνθρωπο να με βοηθάει στα επαγγελματικά, αλλά και στα προσωπικά κάποιες φορές. Είναι σαν φίλος μου».

– Εξέπληξε πολλούς η απόφασή σου να επαναφέρεις στην ομάδα τον Μαρκ Φιλιππούση και να ταξιδέψεις μαζί του τον τελευταίο καιρό. Πώς άλλαξες γνώμη;

«Ο πατέρας μου είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, που μου έχει προσφέρει πάρα πολλά και μου παρέχει μια άνεση όταν είμαι δίπλα του, εντός και εκτός γηπέδων. Νιώθω μια ζεστασιά που δεν μπορώ να έχω με κανέναν άλλο άνθρωπο. Όλα αυτά τα έχω χάσει τις τελευταίες εβδομάδες και με επηρέασε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα περίμενα. Μου πήρε κάποιο χρόνο να το ξεπεράσω, είχα συνηθίσει. Είναι μια δύσκολη αλλαγή στη ζωή μου και το ήξερα όταν πήρα την απόφαση. Είναι, όμως, μια αλλαγή που θα με βοηθήσει να ωριμάσω περισσότερο και να δω μια πιο “σκληρή” πλευρά των πραγμάτων. Ο πατέρας μου ήταν ένα μαξιλάρι, ένιωθα μια σιγουριά, αλλά υπήρχαν και στιγμές που ήταν δύσκολες. Δεν θα το κρύψω, γιατί είναι αλήθεια και είμαι σίγουρος ότι πολλά παιδιά έχουν περάσει και θα περάσουν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις. Ο πατέρας μου είναι γεμάτος ενέργεια και πολλές φορές χαραμίζει αυτή την ενέργεια και διάθεση που έχει μέσα στο γήπεδο, δίνοντας πολλά, δίνοντας πάρα πολλές πληροφορίες. Είναι τόσο ενθουσιασμένος με τη δουλειά του που συχνά αγχώνεται χωρίς λόγο και ήταν δύσκολο να το βλέπω κάθε μέρα, όταν έβγαινα στα γήπεδα. Υπήρξαν πολλές παρεξηγήσεις και ένιωθα εκνευρισμό, κάτι που ήθελα να αποφύγω στη ζωή μου. Ήθελα να συγκεντρωθώ πιο πολύ στον εαυτό μου σαν Στέφανο, παρά στους εξωτερικούς παράγοντες».

– Μπορείς να ξεκαθαρίσεις αν ο πατέρας σου θα παραμείνει στην ομάδα;

«Παραμένει στην ομάδα, του έχω μιλήσει και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί μετά το US Open. Δεν έχω μιλήσει στον Μαρκ για το τι σκοπεύω να κάνω μετά τη διοργάνωση, αλλά αυτό που έχω στο μυαλό μου ως ιδέα είναι να συνεχιστεί αυτή η μακροχρόνια συνεργασία με τον πατέρα μου. Αυτή τη στιγμή του δίνω λίγο χρόνο. Ένας από τους λόγους που ήταν δύσκολο για μένα να βρίσκομαι συνέχεια μαζί του ήταν το ότι έβλεπα ότι τα αδέρφια μου δεν ήταν συχνά και με τους δύο γονείς μου. Μέσα μου ένιωθα λύπη, διότι πιστεύω ότι δεν αξίζω όλη την αφοσίωση και όλη την αγάπη διαρκώς. Έχω άλλα τρία αδέρφια και πιστεύω ότι και αυτά αξίζουν λίγη προσοχή και βοήθεια στην καθημερινή τους ζωή. Πολλές φορές ένιωθα τύψεις, ένιωθα άσχημα. Πλέον είμαι 25 ετών, δεν είμαι ένα αγοράκι 16 ετών που προσπαθεί να βγει από τα juniors. Για μένα αυτό είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν ρίχνω μεγάλο βάρος στα αποτελέσματα αυτή τη στιγμή, πιο πολύ κοιτάω πώς θα βοηθηθώ να μεγαλώσω και να βελτιωθώ σαν άνθρωπος».

– Δηλαδή, σκέφτεσαι να μοιράζεις τα τουρνουά ανάμεσα στους δύο προπονητές;

«Η ιδέα είναι να περνάω τις περισσότερες εβδομάδες με τον πατέρα μου, αλλά μερικές εβδομάδες μέσα στη χρονιά να είμαι με τον Μαρκ. Με έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής όσο μπορεί, ωστόσο υπάρχει αυτή η έλλειψη του πατέρα μου».

– Για να επιστρέψουμε στο US Open, τι λες θα το “ξορκίσουμε” το Louis Armstrong Stadium;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν με έχει ανταμείψει όσο θα ήθελα! Η προετοιμασία μου πάει καλά, νιώθω ολοένα και καλύτερα. Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες, γιατί έχω συνηθίσει να ακούω πολλές πληροφορίες μέσα στο γήπεδο στις προπονήσεις. Και τώρα είναι σοκαριστικό που παίρνω τόσες λίγες και πιο στοχευμένες πληροφορίες σε σχέση με πριν όταν συνεργαζόμουν με τον πατέρα μου. Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη αλλαγή για μένα. Μπορεί σε πολλούς να μη φαίνεται κάτι το ξεχωριστό, όμως εγώ δεν έχω ξανακολυμπήσει σε αυτά τα νερά».

– Θα είσαι στο Davis Cup, έτσι;

«Φυσικά! Έχω σκοπό να παίξω, εύχομαι να είμαι υγιής».

– Πώς σου φαίνεται το Καλλιμάρμαρο;

«Η ιδέα μου αρέσει πάρα πολύ, το προμοτάρω σε όλους εδώ πέρα! Έχω μιλήσει με διάφορους και τους έχω πει ότι θα είναι ό,τι πιο όμορφο έχει δει ποτέ το τένις. Το άθλημα αξίζει να βρεθεί σε ένα τέτοιο σημείο της Ελλάδας και εύχομαι να έρθει πολύς κόσμος να απολαύσει τους αγώνες και να μας στηρίξει στην προσπάθεια. Έλεγα χθες στην ομάδα μου όταν παίζαμε το tie στο Arthur Ashe, θα μπορούσαμε να το γεμίσουμε! Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στους συμπατριώτες και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί σαν ομάδα να κερδίσουμε αυτό το tie».

– Πώς περάσατε στις διακοπές σας στην Ελλάδα;

«Νοίκιασα ένα ιστιοπλοϊκό και ο πρώτος προορισμός μας ήταν η Ύδρα. Ο καιρός, όμως, μας τα χάλασε, είχε αέρα. Καταφέραμε να φτάσουμε Μήλο, αλλά… τα είδαμε όλα. Μάλλον είναι η τελευταία φορά που το έκανα, διότι ήταν τραυματική εμπειρία αυτό το ταξίδι από την Ύδρα στη Μήλο! Η Μήλος, όμως, είναι φοβερό νησί και ήθελα εδώ και πολύ καιρό να το επισκεφθώ. Το πλάνο ήταν να πάμε σε περισσότερα νησιά, αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν μας το επέτρεψε».