Ο Κάρλος Ζέκα βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό και πάλι στο σπίτι του. Τον περασμένο Μάιο, ο 34χρονος διεθνής χαφ επέστρεψε στον Παναθηναϊκό μετά από έξι χρόνια και τη θητεία του στην Κοπεγχάγη, εκπληρώνοντας το όνειρό του: Να φορέσει ξανά, δηλαδή, τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Μια φανέλα, την οποία έχει φορέσει ήδη 248 φορές, ως αρχηγός, μάλιστα, σε πολλές εξ αυτών.

Λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής από την Αυστρία, ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά των οπαδών του Παναθηναϊκού μίλησε για όλους και για όλα, καθώς άνοιξε την καρδιά του στους Τάσο Νικολογιάννη και Διονύση Δεσύλλα, και στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6!

Σε μια συνέντευξη-ποταμό, ο Ζέκα τονίζει μεταξύ άλλων πως δεν γύρισε για να κάνει διακοπές στην Ελλάδα και… το φωνάζει: «Θέλω να παίξω, θέλω να κερδίσω πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, γιατί το αξίζει πάρα πολύ»! «Θυμάμαι τη χρονιά με τον Αναστασίου, που νικήσαμε στην έδρα μας τον Ολυμπιακό και μπορούσαμε να είμαστε μόλις τρεις βαθμούς πίσω, ωστόσο μετά μας αφαίρεσαν τρεις βαθμούς. Όλα αυτά που υπήρχαν εξωαγωνιστικά έχουν τελειώσει. Με το VAR έχουν γίνει καλύτερα», θυμάται σε άλλο σημείο, ενώ υπογραμμίζει: «Έχουμε βάλει τον στόχο ο Παναθηναϊκός να γυρίσει στην Ευρώπη. Βήμα-βήμα και με τη δουλειά που κάνουμε, ο Παναθηναϊκός θα είναι στο Champions League. Δεν ξέρω αν θα είναι φέτος, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε εκεί».

Αναλυτική η συνέντευξη του Κάρλος Ζέκα στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6:

Το 2011 ήρθες στον Παναθηναϊκό από τη Βιτόρια Σετούμπαλ. Έχουμε 2023 και είσαι πάλι εδώ. Μπορούσες τότε να φανταστείς ότι 12 χρόνια μετά θα είσαι πάλι στον Παναθηναϊκό;

«Την πρώτη φορά που ήρθα ήταν όλα καινούρια για μένα. Ήρθα σε μια ομάδα με υψηλούς στόχους. Η Σετούμπαλ ήταν μια μικρή ομάδα, παίζαμε για να μην πέσουμε κατηγορία. Από εκεί, βρέθηκα σε μια ομάδα που πρέπει να πάρει πρωτάθλημα. Περνώντας τα χρόνια σκεφτόμουν ότι, μάλλον, δεν θα φύγω ποτέ από εδώ, δεν σκέφτηκα ότι θα φύγω και θα γυρίσω ξανά μετά από κάποια χρόνια. Όταν έφυγα, είχα πάντα στο μυαλό μου κάποια στιγμή να γυρίσω, να τελειώσω εδώ και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

Ποιο είναι το story της επιστροφής σου στον Παναθηναϊκό; Πώς έγινε;

«Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε έναν χρόνο πριν, αλλά για κάποιον λόγο δεν έγινε. Υπήρχε η επαφή με τον πρόεδρο. Ο ίδιος με πήρε τηλέφωνο μετά και μου είπε ότι θέλει να γυρίσω. Με ρώτησε τι ήθελα εγώ. Του είπα κατευθείαν ναι».

Από το 2017 που είχες φύγει είχατε πει ότι όταν υπάρξουν οι συνθήκες θα επιστρέψεις;

«Δεν υπάρχει αυτό στο ποδόσφαιρο, δεν ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον. Σίγουρα υπήρχε από την πλευρά μου και από την πλευρά της ομάδας η διάθεση κάποια στιγμή να γίνει. Έτσι μιλούσαμε, ”κάποια στιγμή θα γυρίσεις στον Παναθηναϊκό” και εγώ τους έλεγα ”ναι”, ήθελα πάρα πολύ. Δεν ξέρεις, όμως, αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα. Δεν είχαμε κάνει καμία συμφωνία, δεν είχαμε πει πώς θα γίνει. Έκανα την καριέρα μου στη Δανία και ευτυχώς για μένα, είμαι πολύ χαρούμενος πάλι που έρχομαι εδώ».
Έχεις κάνει μια μεγάλη καριέρα, έχεις παραστάσεις, ξέρεις την ομάδα. Δεν έχεις πάρει πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό. Τώρα οι στόχοι σου ποιοι είναι; Τι θες να πετύχεις με τον Παναθηναϊκό;
«Αυτό που ήθελα πριν έξι χρόνια, πριν δέκα χρόνια. Θέλω να κερδίσω ένα πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό. Τους είδα πέρυσι, ήταν πολύ κοντά. Έκαναν πολύ καλή δουλειά. Τώρα που είμαι κοντά βλέπω τους παίκτες που είναι μέσα στην ομάδα, όλοι θέλουν το ίδιο. Υπάρχει πολλή ποιότητα. Θέλω να βοηθήσω με ό,τι μπορώ. Δεν γύρισα για να κάνω διακοπές στην Ελλάδα. Θέλω να παίξω, θέλω να κερδίσω πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, γιατί νομίζω το αξίζει πάρα πολύ».
Έχεις ζήσει τον Παναθηναϊκό από το 2011, αυτή η εποχή πιστεύεις ότι είναι η καλύτερη;

«Είναι δύσκολο. Ήταν πολύ κοντά η ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα, αλλά και εμείς παλιά είχαμε βρεθεί πολύ κοντά, για παράδειγμα το 2011. Χτύπησε ο Λέτο, που είχε βάλει 13-14 γκολ σε έναν γύρο και στον δεύτερο παίξαμε χωρίς αυτόν. Δεν ήταν ο μοναδικός, αλλά έπαιξε μεγάλο ρόλο. Ήμασταν πολύ κοντά. Θυμάμαι τη χρονιά με τον Αναστασίου που νικήσαμε στην έδρα μας τον Ολυμπιακό και μπορούσαμε να είμαστε μόλις τρεις βαθμούς πίσω, ωστόσο μετά μας αφαίρεσαν τρεις βαθμούς. Όλα αυτά που υπήρχαν εξωαγωνιστικά έχουν τελειώσει. Με το VAR έχουν γίνει καλύτερα. Δεν μπορώ να πω αν ήταν καλύτερα στην εποχή μου ή τώρα. Το πιο σημαντικό είναι να σκεφτούμε όλοι τι κάναμε λάθος τότε και τώρα, να το βελτιώσουμε και να μπορέσουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα».
Έχεις περάσει δύο σοβαρούς τραυματισμούς και στις προπονήσεις καθημερινά ανεβαίνεις. Δείχνεις ότι κάνεις τα πάντα για να επιστρέψεις στο επίπεδο που ήσουν.
«Αυτό θέλω. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολο, έχω πολύ καλούς παίκτες που παίζουν στη θέση μου. Γύρισα στον Παναθηναϊκό μετά από δύο τραυματισμούς. Θέλω λίγο χρόνο, αλλά εσείς που με ξέρετε από παλιά, ξέρετε ότι θέλω να παίξω και να τα δώσω όλα για την ομάδα. Θέλω να βοηθήσω. Αν δεν ήταν έτσι, δεν θα είχα γυρίσει, γιατί δεν είμαι έτσι σαν παίκτης.

Όταν παίζω σε μία ομάδα, είτε για 10 λεπτά, είτε 20, είτε 90 θα δώσω ό,τι έχω μέσα μου. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Όταν δεν το έχω, πια, μέσα μου αυτό, θα έρθει η ώρα να σταματήσω. Ακόμα το έχω και θέλω πολύ να το δείξω πάλι. Σίγουρα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν το πιστεύουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να το πιστεύω εγώ, οι συμπαίκτες μου κι όσοι δουλεύουν πάντα μαζί μου. Να δείξω στην ομάδα ότι αξίζω την ευκαιρία που είχα να γυρίσω».

Έχεις παίξει Champions League με την Κοπεγχάγη, αλλά με τον Παναθηναϊκό δεν τα έχεις καταφέρει. Είναι ένας μεγάλος στόχος;

«Εννοείται. Ξέρουμε ότι κάθε χρόνο είναι πιο δύσκολο να μπεις στους ομίλους, αλλά είναι κάτι που όλοι θέλουμε, να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στο Champions League. Για να είμαστε εκεί πρέπει να περάσουμε το πρώτο παιχνίδι που είναι το πιο σημαντικό, γιατί αν το κερδίσουμε θα είμαστε σίγουρα στο Europa League. Έχουμε βάλει τον στόχο ο Παναθηναϊκός να γυρίσει στην Ευρώπη. Βήμα-βήμα και με τη δουλειά που κάνουμε, ο Παναθηναϊκός θα είναι στο Champions League. Δεν ξέρω αν θα είναι φέτος, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε εκεί.

Όπως μπορούν όλοι να καταλάβουν, το πρώτο παιχνίδι είναι το πιο σημαντικό. Ξέρουμε ότι το Europa League δεν είναι το ίδιο με το Champions League, αλλά μετά από τόσα χρόνια που δεν έχουμε παίξει στην Ευρώπη είναι ένα τεράστιο βήμα, για να βελτιωθούμε, θα πάρει η ομάδα λεφτά, θα έρθουν κι άλλοι παίκτες που θα μας βοηθήσουν να βρεθούμε στο Champions League.
Σίγουρα, εμείς θα παίξουμε για να μπούμε στο Champions League, έχουμε την ευκαιρία και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε στο Champions League
».

Έχεις ζήσει την ομάδα σε πολλές προετοιμασίες. Πώς βλέπεις τη φετινή; Την ποιότητα της ομάδας, το ρόστερ και τη φιλοσοφία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Τι σου ζητάει στις συζητήσεις που έχετε κάνει;
«Μάλλον είναι η πιο δύσκολη προετοιμασία που έχω κάνει μέχρι τώρα. Υπάρχει πολλή ένταση, πολλές προπονήσεις. Το ρόστερ είναι ένα από τα καλύτερα τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό. Ο προπονητής έχει τη φιλοσοφία του, η ομάδα παίζει πολύ καλά. Οι παίκτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εμείς ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να κάτσουμε, για να μου πει πολλά πράγματα, τι περιμένει από εμένα. Αυτό που μου είπε μέχρι τώρα είναι να παίξω, να μπω στα παιχνίδια και στις προπονήσεις να γίνω καλύτερος, να βρω ρυθμό. Αυτό έχω στο μυαλό μου κι εγώ. Να πάρω λεπτά συμμετοχής και να γίνομαι καλύτερος».
Τι σημαίνει ο Παναθηναϊκός για εσένα;
«Είναι δύσκολο να απαντήσω με λόγια τι σημαίνει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όταν ήρθα δεν ήμουν Παναθηναϊκός. Τώρα είμαι Παναθηναϊκός, το νιώθω μέσα μου. Μπορεί να μην το πιστεύουν, αλλά πέρυσι που είδα τα παιχνίδια υπήρχε πολύ άγχος μέσα μου. Ήμουν έξω και περίμενα πώς και πώς να πάρουν το πρωτάθλημα. Έλεγα ότι αν το πάρουν, θα πάω στην Αθήνα για να πανηγυρίσω μαζί τους. Και αυτό δείχνει, τουλάχιστον σε εμένα, ότι αγαπώ την ομάδα και, σίγουρα, θα κάνω τα πάντα για να πετύχει τους στόχους της. Έμαθα να αγαπάω τον Παναθηναϊκό».