Θυμίζουμε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε απαιτήσει από τη Σεμένια να κάνει ορμονοθεραπεία προκειμένου να μειώσει τα ποσοστά της τεστοστερόνης που εκ φύσεως είναι υψηλότερα στον οργανισμό της, προκειμένου να της επιτρέψει να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις.
Το δικαστήριο λοιπόν, αποφάσισε το προφανές ότι η απόφαση αυτή της World Athletics συνιστά διάκριση κάτι που σύμφωνα με το δικαστήριο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της Νοτιοαφρικανής αθλήτριας.
H απόφαση υπέρ της Σεμένια ελήφθη με πλειοψηφία 4-3 των δικαστών.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήλθε να δικαιώσει την Σεμένια, όταν το Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο είχε απορρίψει δις την προσφυγή της.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την 32χρονη για να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η Σεμένια ήταν η νικήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και 2016 στα 800 μ., αλλά από το 2019 της απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις και έτσι δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο τους στους Αγώνες του Τόκιο.