Έτσι, περνάει… αέρα! Με εμφανίσεις αντίστοιχες του «Άιμπροξ», ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να αποκλειστεί από Σερβέτ ή Γκενκ. Η πρώτη από τις δύο δυνατές πρόβες προκριματικών (σ.σ. η δεύτερη το Σάββατο στην έδρα της Νόριτς) ήταν άκρως επιτυχημένη για τους «ερυθρόλευκους» που πέρασαν νικηφόρα (3-1) από την έδρα της πιο έτοιμης, δευτεραθλήτριας Σκωτίας, Ρέιντζερς, στο τέταρτο και σημαντικότερο έως τώρα φιλικό προετοιμασίας.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το καλύτερο καλοκαιρινό παιχνίδι τους, έπαιξαν στρωτό, απλό και γρήγορο ποδόσφαιρο, χωρίς υπερβολές, χωρίς ρίσκα, χωρίς εύκολα λάθη, έχοντας ως κύρια συστατικά το οργανωμένο πρέσινγκ, τις γρήγορες αλληλοκαλύψεις και την κίνηση στον χώρο. Αμύνθηκαν αποτελεσματικά όποτε χρειάστηκε, δημιούργησαν αρκετές φάσεις και τελείωσαν εύστοχα τρεις εξ αυτών, με τον Φορτούνη να πετυχαίνει ένα και τον Καρβάλιο άλλα δύο γκολ. Πρακτικά δεν υστέρησε κανείς από τους Πειραιώτες, με τους Ροντινέι και Καρβάλιο να είναι μάλλον οι κορυφαίοι, τους Φορτούνη, Ιμπόρα, Μασούρα και Πασχαλάκη να ακολουθούν σε απόδοση, ενώ πολύ ορεξάτος ήταν και ο Μαντί στην επανεμφάνισή του, θυμίζοντας ξανά τον παίκτη που έβγαζε μάτια επί Πέδρο Μαρτίνς.

Στη μνήμη ενός θρύλου

Πριν τη σέντρα, στο «Άιμπροξ» τηρήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θρυλικού Άγγλου επιθετικού, Τρέβορ Φράνσις, που πέθανε τη Δευτέρα στα 69 του. Το 1979 η μεταγραφή του από τη Μπέρμιγχαμ στη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιν Κλαφ ήταν η πρώτη στην Ιστορία που έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. λιρών, ενώ το 1987 είχε και ένα σύντομο πέρασμα από τη Ρέιντζερς.

«Ερυθρόλευκος» έλεγχος του αγώνα

Όσον αφορά στην εξέλιξη του αγώνα, η Ρέιντζερς είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 4ο λεπτό, όταν ο Ράσκιν δοκίμασε ένα μονοκόμματο σουτ από μακριά και ανάγκασε τον Πασχαλάκη σε δύσκολη επέμβαση. Από εκεί και πέρα όμως, την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Ολυμπιακός και έκανε παιχνίδι, με τους γηπεδούχους να έχουν μόλις ακόμη μια καλή στιγμή -επίσης με μακρινό σουτ- αυτό του Λάμερς στο 25′ που «έβγαλε» ο Έλληνας γκολκίπερ. Για τους Πειραιώτες, η πρώτη καλή επίθεση ήταν αυτή του 11ου λεπτού, η οποία όμως κόπηκε από τον Σούταρ μετά τη σέντρα του Ροντινέι.

Ένα λεπτό αργότερα, ανεκμετάλλευτο πέρασε και το πολύ επικίνδυνο γύρισμα του Καρβάλιο από δεξιά μετά από κλέψιμο του Μασούρα, ενώ στο 21′ ο Πορτογάλος είχε την ευκαιρία να βγει τετ-α-τετ μετά από έξοχη μπαλιά του Ροντινέι, όπως έχασε το κοντρόλ και ο ΜακΚρόρι μάζεψε. Η πρώτη εντός εστίας τελική του Ολυμπιακού ήρθε στο 23′ με κεφαλιά του Μαντί σε σέντρα του Φορτούνη και σταθερή επέμβαση του ΜακΚρόρι. Μετά από λίγη ώρα, στο 39′ πια, ο Καρβάλιο εκτέλεσε έξυπνα κόρνερ για τον Φορτούνη, αυτός όμως από καλή θέση έκανε κακό σουτ, ψηλά άουτ, ενώ η μπάλα είχε αναπηδήσει νωρίτερα.

Δίκαιο προβάδισμα

Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει τον έλεγχο του αγώνα, χωρίς να απειλείται από οργανωμένες επιθέσεις των Σκωτσέζων και τελικά, πριν βγει το πρώτο ημίχρονο, ήρθε και το γκολ, σαν επιβράβευση της συνολικής εμφάνισης της ομάδας του Μαρτίνεθ. Ήταν το 44ο λεπτό, όταν μετά από σχεδόν δίλεπτη κυκλοφορία μπάλας, ο Ολυμπιακός επιτέθηκε από τα αριστερά. Ο Κίνι έκανε γύρισμα για τον Ελ Αραμπί που κέρδισε τη μπάλα, έδωσε ξανά στον Ισπανό που σούταρε δυνατά, η μπάλα κόντραρε, στρώθηκε στον Φορτούνη που έκανε νέο σουτ στην κίνηση και μετά από νέα κόντρα στο πόδι του Ντέιβις, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του ΜακΚρόρι για το 0-1.

Γρήγορη ισοφάριση και νέο προβάδισμα

Μόλις πέντε λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους, η Ρέιντζερς βρήκε την ευκαιρία να ισοφαρίσει το σκορ. Ένα λάθος του Ντόη σε μια δύσκολη πάσα προς τα πίσω, έδωσε στους γηπεδούχους να βγάλουν τον Κάλντγουελ τετ-α-τετ, ο οποίος προσπάθησε να περάσει τον Πασχαλάκη. Τελικά η… βουτιά που δοκίμασε προ του Έλληνα γκολκίπερ έδωσε στον ρέφερι την ευκαιρία να δώσει το πέναλτι και ένα δίλεπτο μετά ο Ταβερνιέ το εκτέλεσε εύστοχα για το 1-1. Για λίγα λεπτά μετά την ισοφάριση, η Ρέιντζερς βρήκε ψυχολογία και πίεσε, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα, συνέχισε το παιχνίδι του και στο 56′ πήρε νέο προβάδισμα. Μια άψογη μπαλιά του Μαντί για τον Μασούρα που έκανε κίνηση στον χώρο έβγαλε τον Έλληνα εξτρέμ σε καλή θέση στην περιοχή, αυτός έκανε την κεφαλιά-πάσα για τον επερχόμενο Ελ Αραμπί, με τη σειρά του ο Μαροκινός με… κάποιο τρόπο αστόχησε δύο φορές ουσιαστικά πάνω στη γραμμή, ωστόσο στο δεύτερο ριμπάουντ ο Καρβάλιο μπήκε σφήνα στη φάση και έκανε το 1-2 με απλό πλασέ από κοντά.

Το καθάρισαν Ροντινέι-Καρβάλιο

Ένα πεντάλεπτο αργότερα, ο Πασχαλάκης έκανε την τρίτη και πιο δύσκολη επέμβασή του στο ματς, σε δύσκολο πλασέ του Σίμα εντός περιοχής. Το 1-2 έμεινε και στο 70′ ο Ολυμπιακός καθάρισε το φιλικό με το τρίτο του γκολ. Ο κορυφαίος πιθανότατα του γηπέδου Ροντινέι, πέρασε από τα δεξιά όποιον βρήκε μπροστά του, έκανε το παράλληλο γύρισμα και ο Καρβάλιο με ωραίο πλασέ στην κίνηση έγραψε το 1-3. Μέχρι το φινάλε, ακολούθησαν κάποια μακρινά σουτ των γηπεδούχων που δεν απείλησαν τον Πασχαλάκη, έγιναν και πολλές αλλαγές και το ματς ουσιαστικά «έσβησε» με αυτό το 1-3 που δίνει ιδιαίτερη ψυχολογία στον Ολυμπιακό για τη συνέχεια του καλοκαιριού.

Οι συνθέσεις των ομάδων: 
Ρέιντζερς (Μάικλ Μπιλ): ΜακΚρόρι, Ταβερνιέ, Σούταρ, Ντέιβις, Μπάρισιτς, Ράσκιν, Ντάουελ, Κάντγουελ, Λάμερς, Ντέσερς, Σίμα.
Ολυμπιακός (Ντιέγκο Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης, Κίνι (66′ Ραμόν), Ρέτσος, Ντόη, Ροντινέι, Μ.Καμαρά (66′ Μπουχαλάκης), Ιμπόρα, Καρβάλιο (80′ Αγκιμπού Καμαρά), Φορτούνης (66′ Βρουσάι), Μασούρας (80′ Ανδρούτσος), Ελ Αραμπί (66′ Μπιέλ).