Πόδι και ματιά με ακρίβεια που δύσκολα βρίσκει κάποιον να τον κοντράρει. Και μπορεί το φινάλε να γράφτηκε μακριά από τα μεγάλα φώτα και το υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο, αλλά ο Σεσκ Φάμπρεγας δεδομένα ήταν… one of a kind. Ο Ισπανός έριξε τους τίτλους μετά από 17 τίτλους σε 20 χρόνια καριέρας, μεγάλες στιγμές, μεγάλες ομάδες και… μεγάλα μαγικά στο χορτάρι.
«Είναι μάγος, έχει μαγικό καπέλο, πασάρει με το αριστερό, πασάρει με το δεξί και όταν πάρουμε το πρωτάθλημα θα το τραγουδάμε ξανά και ξανά…».
Αυτό φώναζαν οι οπαδοί της Τσέλσι για τον Σεσκ Φάμπρεγας όταν εκείνος είχε αποφασίσει αντί να επιστρέψει στην Άρσεναλ, να δοκιμάσει ένα άλλο μεγάλο κλαμπ του Λονδίνου κι έγινε ένας από αυτούς που ιστορικά έχουν φορέσει τόσο την φανέλα των «κανονιέρηδων», όσο και αυτή των «μπλε» της πρωτεύουσας.
Ο Σεσκ Φάμπρεγας το απόγευμα του Σαββάτου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση όντας ποδοσφαιριστής της Κόμο και βάσει της συμφωνίας που είχε κάνει όταν είχε επιλέξει να βρεθεί στην ιταλική ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας, θα συνεχίσει εκεί, ως προπονητής.
Όπως γνωστοποιεί στην ανακοίνωση της απόσυρσής του, θα ξεκινήσει από την δεύτερη ομάδα και τους Νέους της Κόμο, σε ένα πρότζεκτ που τον ενθουσιάζει και μέσω του οποίου φυσικά θα πορευτεί για να καταφέρει να βρεθεί ως πρώτος προπονητής κάποια στιγμή σε κάποιο ευρωπαϊκό κλαμπ. Να βάλει σακάκι και καλά παπούτσια, αντί για εκείνα με τα οποία έβγαζε τις ασίστ που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, αλλά και σκόραρε με εντυπωσιακούς τρόπους.
«Κατέκτησα τα πάντα σε Ισπανία και Αγγλία, πήρα το Μουντιάλ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (x2), παραλίγο να πανηγυρίσω όλα τα ευρωπαϊκά κύπελλα» ανέφερε και αυτή είναι η μεγάλη του αλήθεια. Πανηγύρισε 17 τίτλους σε 20 χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας! Είχε 849 εμφανίσεις και κατέγραψε 253 ασίστ και 148 τέρματα.
Έπαιξε πλάι σε τρομερούς ποδοσφαιριστές, γαλουχήθηκε στη Masia της Μπαρτσελόνα, ωρίμασε τρομερά στην Άρσεναλ, επέστρεψε στους «μπλαουγκράνα», η επαναφορά στο Λονδίνο έγινε για χάρη της Τσέλσι, ακολούθησε η Μονακό κι έπειτα η Κόμο στην οποία πλέον θα σκέφτεται το ποδόσφαιρο διαφορετικά.
Από το «Χάιμπουρι» και τα πρώτα χρόνια της παρουσίας στην Άρσεναλ ως ένας από τους πιτσιρικάδες που μπορούσε να βγάλει ασπροπρόσωπο τον Αρσέν Βενγκέρ, στο «Καμπ Νόου» παρέα με τον Μέσι, τον Τσάβι και τον Ινιέστα. Και από εκεί στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και σε μια Τσέλσι που ακόμα… δεν ήταν τόσο προβληματική όσο τα τελευταία χρόνια. Και έγινε κι εκεί πρωταθλητής.
Με γκολ στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου μέρους σε ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου κόντρα στην Τότεναμ, αλλά και με γκολ με κάταγμα στο πόδι από την άσπρη βούλα, μη δίνοντας σημασία στον πόνο του. Με τεράστια συμβολή στην Τσέλσι και τα πρωταθλήματα του 2015 και του 2017, κάτι που δεν είχε καταφέρει να βιώσει ως μέλος της Άρσεναλ.
Φυσικά το… pizzagate, θα παραμείνει αξέχαστο! «Πεινούσα τρομερά και δεν είχα κουράγιο να μπλεχτώ στον καυγά. Έτσι πέταξα το κομμάτι με την πίτσα γιατί δεν είχα δύναμη να πάω να τσακωθώ. Και επιπλέον ήταν κάτι… θηρία εκεί, όλοι πολύ μεγαλόσωμοι παίκτες που τσακώνονταν», είχε αποκαλύψει 18 χρόνια μετά το γνωστό περιστατικό για την… ιπτάμενη πίτσα που είχε προσγειωθεί στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όταν οι παίκτες των Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν πιαστεί στα χέρια μετά από το φινάλε του αήττητου σερί 49 αγώνων στο «κανονιέρηδων», με ήττα (2-0) στο «Θέατρο των Ονείρων».
Ο Σεσκ παραδέχεται ότι οι χαφ στο ποδόσφαιρο δεν έχουν πλέον την δημιουργικότητα που έμαθε να εξελίσσει και ο ίδιος και θα έπρεπε να είναι απαραίτητο στοιχείο των παικτών που αγωνίζονται στη θέση που διέπρεψε κι εκείνος, πράγμα το οποίο θέλει να δουλέψει με τους νέους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους θα έχει συνεργασία πλέον στην Κόμο.