Η Ανόρθωση συμφώνησε με τον Μούσα Ουαγκέ και παρά τα 24 του χρόνια, έχει καταφέρει να φύγει από τις αλάνες της Σενεγάλης, να αγωνιστεί δίπλα από τον Μέσι, να γράψει ιστορία σε Μουντιάλ όντας ο νεότερος Αφρικανός σκόρερ και να κρατήσει (για λίγο) ένα μεγάλο μυστικό από τον πατέρα του.
Γεννημένος στην Μπιζονά των 28.000 κατοίκων, έκανε τα πρώτα του βήματα ως παίκτης στην ακαδημία της Αspire, 400.000 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, κρατώντας κρυφό από τον πατέρα του πως θα έπαιζε ποδόσφαιρο, γιατί δεν θα το επέτρεπε! Παρόλα αυτά, το δοκιμαστικό αυτό έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του και να καταλάβει νωρίς τι θα πει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Το 2015 ήταν ο καλύτερος στο Μουντιάλ Νέων με τη Σενεγάλη να τερματίζει στην 4η θέση. Δύο χρόνια μετά, το 2017 και μόλις στα 18 του, μαγνήτισε το βλέμμα της Έουπεν και ο Κλοντ Μακελελέ, ανέλαβε την ευθύνη του να του μάθει τα…μυστικά της μπάλας!

Και επειδή ο Ουαγκέ ήταν ο μικρός που πάντα ξεχώριζε κατάφερε να πάρει κλήση για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Εκεί αγωνίστηκε σε τρία ματς και έγραψε ιστορία. Συγκεκριμένα με το γκολ που πέτυχε απέναντι στους Ιάπωνες σε ηλικία 19 ετών και 263 ημερών τον καθιστά τον νεότερο Αφρικανό σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Πώς να μην βγάλει 5 εκ. η Μπαρτσελόνα από τα ταμεία της για να τον κάνει δικό της μετά;

Στην Καταλονία δίπλα από τον Μέσι, τον Σουάρες, τον Μπουσκέτς, τον Ζόρντι Άλμπα, ζούσε το όνειρο του. Αλλά τα όνειρα δεν είναι πάντα εύκολα, όπως και η πρώτη χρονιά του Ουαγκέ. Τρεις μήνες περίμενε την άδεια εργασίας του και όταν πήρε το χαρτί υπέστη θλάση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε ένα ματς κόντρα στην Εχέα, έσπρωξε ένα οπαδό που τον…στόλιζε με ρατσιστικές ύβρεις και τιμωρήθηκε με τέσσερεις αγωνιστικές.
Το 2019 με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο πήρε την ευκαιρία του και έκανε ντεμπούτο στις 6 Μαρτίου κόντρα στη Χιρόνα, ενώ ακολούθησαν τα ματς με Ουέσκα, Θέλτα και Εϊμπάρ.

Τον Ιανουάριο του 2020 αποφασίστηκε όπως δοθεί δανεικός στη Νις, εκεί που ήταν ένας άλλος Γάλλος προπονητής. Ο λόγος για τον Πατρίκ Βιεϊρά. Και πάλι όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον Σενεγαλέζο (και γενικά για όλο τον κόσμο). Το πρωτάθλημα Γαλλίας διακόπτεται λόγω κορωνοϊού και επόμενη στάση ήταν ο ΠΑΟΚ. Εκεί, στάθηκε για άλλη μια φορά άτυχος.
Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα, ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου, ρήξη οπίσθιου και πρόσθιου χιαστού! Τρομακτικό. Και όλα αυτά μετά τη σφοδρή σύγκρουση με το αριστερό δοκάρι του Πασχαλάκη. Όποια όνειρα είχε κάνει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, έσβησαν στη δοκό του Ελλαδίτη κήπερ.
Για λίγο όμως, αφού όντας μαχητής, έρχεται στην Ανόρθωση για μια νέα αρχή, μια νέα ζωή και μια νέα δοκιμασία. Ο δεξιός ακραίος οπισθοφύλακας κατάφερε να ξεπεράσει πολλές ατυχίες στην καριέρα του και πλέον ωριμότερος, γνωρίζοντας και την άσχημη πλευρά του ποδοσφαίρου, βάζει ως στόχο να έχει ομορφότερες αναμνήσεις!

Θράσος Δημητρίου