Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής.
Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα υπάρχουν στα παραβάν και στις πόρτες κολλημένες κόλλες Α4 που γράφουν «ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΟ» για να υπενθυμίζουν στους εκλογείς ότι στον φάκελο, πίσω από το παραβάν, πρέπει να βάλουν μόνο το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό προτίμησης σε ονόματα υποψηφίων.
Αυτές οι εκλογές διεξάγονται με τη μέθοδο της λίστας, στην οποία βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια.
Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στις κάλπες έως τις 10:30 το πρωί ήταν στο 11,29%, καθώς ψήφισαν 888.995 πολίτες.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταυριανουδάκης, η υψηλότερη συμμετοχή εμφανίζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Ανατολική Αττική, τον Έβρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Αντίθετα, η χαμηλότερη συμμετοχή παρατηρείται σε Φλώρινα, Κεφαλονιά, Ευρυτανία και Καστοριά.
Εως τις 10 το βράδυ τα αποτελέσματα στο 80% – 90% της επικράτειας
Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ.
Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Πηγή: Skai.gr