O Ηλίας Κωστή έχει την ευκαιρία μαζί με την Ατλέτικο Μαδρίτης να ανέβουν κατηγορία (είναι ένα αγώνα μακριά), και παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη σε Ισπανικό Μέσο. Ο Κύπριος αμυντικός αναφέρθηκε στους στόχους του, μίλησε για το μέλλον του αλλά και για την εμπειρία του που είχε, στην προπόνηση της πρώτης ομάδας:
Αναλυτικά:
Πώς είσαι; «Πολύ καλά, νιώθω πολύ καλά. Και σε ομαδικό επίπεδο, έχουμε μια καλή δυναμική. Ελπίζω πως θα συνεχίσουμε έτσι».
Για το μεγάλο ματς: «Όπως είπα, ερχόμαστε με άλλη δυναμική. Θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι να ανέβουμε άρα θέλουμε πολύ να νικήσουμε».
Για το ότι η σεζόν παίζεται σε 90 λεπτά: «Είναι μια δουλειά που ξεκίνησε τον Ιούλιο, από την προετοιμασία και έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Δουλεύουμε πολύ καλά ως ομάδα, όλη τη χρονιά. Υπάρχει λίγη πίεση, αλλά είναι φυσιολογικό».
Αν το συναίσθημα είναι παρόμοιο με αυτός ενός τελικού: «Ναι, γιατί τελικά είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν γιατί ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε, η Ατλέτικο πρέπει να είναι στην πρώτη RFEF. Πρέπει να νικήσουμε αυτό το ματς».
Ποια θα είναι τα κλειδιά του αγώνα: «Πρέπει να διαχειριστούμε σωστά τον αγώνα και να ακολουθήσουμε τις εντολές του προπονητή μας. Αν πράξουμε αυτά που κάνουμε στην προπόνηση, μπορούμε να το πετύχουμε, να νικήσουμε και να το τελειώσουμε χωρίς να χρειαστεί παράταση ή πέναλτι».
Πώς προετοιμάστηκαν ψυχολογικά μετά το 1-1 του πρώτου ματς: «Είναι αλήθεια ότι είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Φεύγοντας από το γήπεδο τους με 1-1 μας δίνει το πλεονέκτημα εντός έδρας, με τους φιλάθλους μας, να παλέψουμε με τα πάντα, με τους φιλάθλους μας και να πάρουμε τη νίκη σε 90 λεπτά. Το σχέδιό μας είναι να πάμε να νικήσουμε, όχι να πάμε στην παράταση».
Για τα «πλέι οφ»; «Στα πλέι οφ οι ομάδες ρισκάρουν τα πάντα γι’ αυτό και είναι πιο συντηρητικές. Ωστόσο, αν αγωνιστούμε όπως ξέρουμε και μπορούμε θα πάρουμε τη νίκη».
Τι του έκανε περισσότερο εντύπωση από την πρώτη αναμέτρηση: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά γνωρίζαμε πως να αντιδράσουμε όταν δεχτήκαμε το γκολ. Σκοράραμε στο δεύτερο ημίχρονο, ξέραμε πως να κρατήσουμε το αποτέλεσμα για να επιστρέψουμε στη Μαδρίτη με την ισοπαλία».
Για την εικόνα της Ατλέτικο κατά τη διάρκεια της σεζόν:  «Το κλειδί είναι ότι ήμασταν μια ομάδα τόσο στο γήπεδο όσο και έξω, στα αποδυτήρια, όλοι οι συμπαίκτες μας με τον ίδιο στόχο, ξέροντας πού θέλαμε να πάμε. Γι’ αυτό και η ομάδα φαίνεται έτσι στο γήπεδο. Τελικά σε αυτό το επίπεδο όλοι οι παίκτες δίνουν το επίπεδο που χρειάζεται η ομάδα και όταν μπαίνουν μας κάνουν πιο δυνατούς».
Τι θα σήμαινε η άνοδος: «Θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, επειδή είναι πολύ ψηλότερο το επίπεδο. Πρέπει και αξίζουμε να αγωνιστούμε στο Primer RFEF. Η Ατλέτικο είναι μια μεγάλη ομάδα, εκεί πρέπει να είμαστε. Αυτό είναι το επίπεδο που της αρμόζει».
Θα είναι σημαντική και για εσένα: «Εννοείται. Είναι καλύτερο να παίζεις στο πρώτο RFEF παρά στο δεύτερο, γιατί το επίπεδο είναι υψηλότερο και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα».
Για το ότι το γήπεδο θα είναι κατάμεστο:  «Οι οπαδοί μας θα γεμίσουν το γήπεδο, ναι. Ήρθε πολύς κόσμος στον αγώνα της Εσπανιόλ, παίξαμε καλύτερα με τους φιλάθλους μας δίπλα μας. Μας δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο για να πάρουμε τη νίκη κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο».
Για τον κόουτς Τέβενετ: «Ο κόουτς με έχε βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί πέρυσι ήμουν στις μικρότερες ομάδες και ήταν δύσκολη η μετάβαση μου στην β’ ομάδα. Ήταν μια μεγάλη αλλαγή και με βοήθησε με τις συμβουλές του, και μου έμαθε πως να λειτουργώ στο γήπεδο».
Πώς κατέληξες στην Ατλέτικο; «Ήταν σε ένα τουρνουά με την εθνική ομάδα, με είδαν και ήρθα εδώ για μια εβδομάδα δοκιμαστικά. Έμειναν ικανοποιημένοι και συμφωνήσαμε. Όταν σου έρχεται μια τέτοια ευκαιρία, δεν μπορείς να πεις όχι, ακόμα κι αν είμαι τόσα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου, την οικογένειά μου… Τέτοιες ευκαιρίες έρχονται μόνο μία φορά».
Τι σου είπε η οικογένειά σου; «Έφυγα από το σπίτι σε ηλικία 16 ετών, αλλά η οικογένειά μού έδωσε πολλά γιατί ήξερε ότι το όνειρό μου ήταν να παίξω στην Ατλέτικο και να πάω όσο πιο μακριά γινόταν».
Για την ανανέωση του έως το 2027: «Ευχαριστώ τον σύλλογο, αυτό με κάνει να δουλεύω όλο και πιο σκληρά κάθε μέρα για να φτάσω εκεί που θέλω και εγώ αλλά και η Ατλέτικο».
Αν βλέπει στο μέλλον τον εαυτό του στην Ατλέτικο: «Ναι, αλλά με αργά και σταθερά βήματα. Πρέπει να δουλέψω και να είμαι συγκεντρωμένος για να φτάσω μέχρι εκεί. Το όνειρο μου είναι όνειρό μου να παίξω στην πρώτη ομάδα της Ατλέτικο».
Για τον συναγωνισμό που έχει και ποια τα στοιχεία του: «Πάντα κοίταζα τους αμυντικούς των μεγάλων ομάδων. Θυμάμαι την Ατλέτικο όταν ήταν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ότι πάντα έβλεπε τον Χιμένεθ, τον Μιράντα, τον Σάβιτς… Για να φτάσω εκεί που θέλω, δηλαδή στην πρώτη ομάδα της Ατλέτικο πρέπει να είμαι και ανταγωνιστικός».
Για το γεγονός πως προπονείται με κάποιους από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου: «Είναι ένα όνειρο για μένα. Ότι ένα αγόρι φτάνει εδώ… Είναι μια μεγάλη ευκαιρία στην οποία μπορώ να μάθω από αυτούς».
Πως βλέπει το μέλλον του:  «Σκέφτομαι μόνο το παιχνίδι της Κυριακής. Όταν τελειώσει η σεζόν, θα δούμε τι θέλει ο σύλλογος, όλα θα έρθουν».
Για τη συνεργασία του με τον  Φερνάντο Τόρες:  «Ήταν μια μαγική σεζόν, φτάσαμε στους ημιτελικούς του Youth League, κερδίσαμε τη LaLiga… ήταν μια πολύ καλή εμπειρία με τον προπονητή. Είναι ιστορικό πρόσωπο στον σύλλογο και μας βοήθησε πολύ, λόγω της ποδοσφαιρικής του εμπειρίας. Γι’ αυτό φτάσαμε εκεί. Όταν παίζετε ποδόσφαιρο, οι προπονητές ξέρουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τους παίκτες στο γήπεδο. Ακόμα και όταν αποχώρησε από την Ατλέτικο ο  κύριος Τόρες, ποτέ δεν έπαψε να αγαπά και να νιώθει την ομάδα. Αυτό μας το μετέδωσε και σε εμάς».
Για την εμπειρία στην προπόνηση με τον Σιμεόνε: «Πολύ καλή εμπειρία γιατί το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Οι γονείς μου ήταν ενθουσιασμένοι γιατί η προπόνηση με την πρώτη ομάδα είναι πάντα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Βλέπεις τη δουλειά σου να εξαργυρώνεται. Ήταν πολύ χαρούμε για μένα».