*Στη φωτογραφία ο Γιώργος Πετράκης (στο κέντρο) με τους συνεργάτες του, Επαμεινώνδα Κουτρομάνο (αριστερά) και Ηλία Κολοβό (δεξιά)

Η Κηφισιά πανηγυρίζει εδώ και μερικές ώρες την ιστορική άνοδο στη Stoiximan Super League, με τον Γιώργο Πετράκη να “γράφει” τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του. Ποιος είναι ο 35χρονος προπονητής που οδήγησε την ομάδα των Βορείων Προαστίων στα μεγάλα σαλόνια.
Ήταν 6 Ιουνίου 2022 όταν η ΠΑΕ Κηφισιά ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιώργου Πετράκη. Ο 35χρονος τεχνικός επωμίστηκε το βάρος της καθοδήγησης μιας άπειρης ομάδας στη Super League 2 (η φετινή ήταν μόλις η δεύτερη σεζόν σε αυτή), κάτι που όμως δεν αποτέλεσε πρόβλημα στο τέλος της διαδρομής.
Η ιστορική άνοδος της Κηφισιάς στα μεγάλα σαλόνια οφείλεται εν πολλοίς (και) στη δική του δουλειά, σε μια χρονιά που, όπως παραδέχθηκε στην κάμερα της ΕΡΤ, έμαθε κι ο ίδιος να κάνει πρωταθλητισμό σε καθημερινό επίπεδο.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του πάντως, δεν είναι… χθεσινός στους πάγκους. Έκλεισε ήδη μια δεκαετία ως coach (ή manager αν προτιμάτε, όπως τους αναφέρουν στη Μεγάλη Βρετανία), έχοντας επιδείξει έργο και σταδιακά ανοδικά βήματα, στην καριέρα του.
Το σύντομο πέρασμα από τη Λαμία (το 2020) αποτελούσε μέχρι πριν από μερικές ώρες τη μοναδική εμπειρία από τη Super League 1, σε μια περίοδο -τότε- που αποφάσιζε να κάνει το άλμα για τη μεγάλη κατηγορία. Για να ακολουθήσει το Λουξεμβούργο (Ζένες Ες) και η Κύπρος (Ολυμπιακός Λευκωσίας), πριν προκύψει η συμφωνία με την Κηφισιά.

Το σύστημα και η φιλοσοφία

Στο μεγαλύτερο διάστημα της φετινής σεζόν, ο Γιώργος Πετράκης εμπιστεύτηκε το 3-5-2, αναλογιζόμενος πως αυτό το σύστημα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα με βάση το διαθέσιμο υλικό, αλλά και τη φιλοσοφία του. Κι έτσι ήταν, αν σκεφτεί κάποιος πως η Κηφισιά ξεκίνησε τη Super League 2 με 10/10 και καλό ποδόσφαιρο, πριν προκύψει η διακοπή (σχεδόν ενάμιση μήνα) και υποχρεώσει την ομάδα των Βορείων Προαστίων να ξεκινήσει εκ νέου από μηδενική βάση.
Την ίδια ώρα που η Athens Kallithea εκμεταλλευόταν το κενό διάστημα για να εντάξει τους (πολλούς) νέους ποδοσφαιριστές της, η Κηφισιά προσπαθούσε να κάνει συντήρηση και να διατηρήσει τα επίπεδα έντασης όσο το δυνατόν ψηλότερα.
Αυτό που έδειξε φέτος, ως προπονητής, ο Γιώργος Πετράκης είχε το ενδιαφέρον του αν μη τι άλλο. Όχι μόνο γιατί απέδειξε πως το 3-5-2 μόνο αμυντικογενές σύστημα δεν είναι, αλλά επειδή συνδύασε την σταθερότητα στο πίσω μέρος του γηπέδου με την επιθετική πολυφωνία και αποτελεσματικότητα. Με μία αγωνιστική για το φινάλε της σεζόν άλλωστε, η Κηφισιά διαθέτει την καλύτερη επίθεση του Β’ Ομίλου, αλλά και την καλύτερη άμυνα (μαζί με την Καλαμάτα).
Οι προπονητικές επιρροές του ιδίου είναι αρκετές. Μεταξύ αυτών κι ο πατέρας του, Γιάννης Πετράκης, με τον οποίο συζητά συχνά και ανταλλάσσει απόψεις γύρω από το ποδόσφαιρο. Κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε, ευχόμενος μάλιστα κάποια στιγμή (όχι πολύ μακριά από τώρα) να του δοθεί η ευκαιρία να… βρεθεί απέναντι στον πατέρα του, ως αντίπαλος, στη Stoiximan Super League.
Αν μάλιστα η ατυχία δεν χτυπούσε την πόρτα του Λεβαδειακού ξανά και ξανά το φινάλε των playouts (με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό), τότε αυτό το σενάριο θα γινόταν πραγματικότητα σε μερικούς μήνες.
Όπως και να έχει, η ιστορία έγραψε: Ο Γιώργος Πετράκης έβαλε -εδώ και μερικές ώρες- στο βιογραφικό του μια σπουδαία άνοδο. Τόσο για τον σύλλογο όσο και για τον ίδιο. Έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά σε προσωπικό επίπεδο, προκειμένου να εδραιωθεί στη συνείδηση της ποδοσφαιρικής κοινότητας ως ένας προπονητής που αξίζει να βρίσκεται -μαζί με την Κηφισιά εν προκειμένω- στα μεγάλα σαλόνια.