Μοιάζει με παραμύθι. Ξεκινάς από τη Λευκωσία, αποφασίζεις να πας στο «Νησί», δουλεύεις πολύ, χρειάζεται να ασκείς και δεύτερο επάγγελμα για να επιβιώσεις, αλλά τα… καταφέρνεις. Και επιβραβεύεσαι με μία ιστορική άνοδο στην Premier League. Ονομάζεται Στέφανος Λοϊζίδης, είναι Κύπριος και εργάζεται ως προπονητής Ακαδημιών στη Λούτον. Απολαυστική η συνέντευξή του στο England365 και τον Δημήτρη Μανάκο!

Ονομάζεται Στέφανος Λοϊζίδης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην φανταστική ιστορία της Λούτον, με την πρώτη άνοδο στην Premier League ιστορικά. Ξεκίνησε από την Κύπρο, δούλεψε στην Έξετερ και την Τσέλσι, δημιούργησε τη δική του Ακαδημία και προσλήφθηκε από τη Λούτον, δίνοντας βάση στους ποδοσφαιριστές του μέλλοντος.

Μπορεί κανείς όλα αυτά να τα κάνει πραγματικότητα σε πέντε χρόνια; Ναι, μπορεί να συμβεί. Με πρόγραμμα, με πλήρως εναρμονισμένες σπουδές με το στόχο του, με σύνεση και με σεβασμό. Αυτό κατάφερε ο Στέφανος Λοϊζίδης. Ο «δικός» μας Κύπριος, που από την επόμενη σεζόν θα βρίσκεται στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Συζήτησε με τον Δημήτρη Μανάκο για το England365, εξήγησε πώς έφτασε από τη Λευκωσία στο «Νησί» και… δεν γνωρίζει πού θα βρίσκεται σε μία πενταετία από τώρα. Άλλωστε, πέντε χρόνια πριν, δεν πίστευε επ’ ουδενί, πως θα εκπροσωπεί τη χώρα του σε έναν σύλλογο της Premier League!

Διαβάστε αναλυτικά την αποκλειστική του συνέντευξη:

-Στέφανε, αρχικά θα θέλαμε να μας πεις μερικά πράγματα για σένα. Βρίσκεσαι στη Λούτον, πρακτικά την επόμενη σεζόν θα βρίσκεσαι στην Premier League. Ποιος είναι ο ρόλος σου στον σύλλογο, πόσα χρόνια βρίσκεσαι εκεί;

«Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη, είναι παρά πολύ ωραίο εκ μέρους σας να ψάχνεται όλα τα παιδία που δουλεύουν εδώ και να ακούτε  τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις απόψεις τους.

Η καταγωγή μου είναι από την Κύπρο, πιο συγκεκριμένα Λευκωσία. Στο «Νησί» ήρθα για σπουδές αλλά επειδή μου άρεσε το σύστημα, με το όποιο λειτουργούν οι Ακαδημίες, το είδα σαν ευκαιρία για να βελτιωθώ ως επαγγελματίας.

Στη Λούτον ξεκίνησα τον Σεπτέμβρη ως προπονητής των Κ8, και ως βοηθός προπονητής με τους Κ9, Κ10 και Κ11. Ο ρόλος με τους Κ8  θεωρείται από την Ακαδημία πολύ σημαντικός, γιατί έχει στόχο να προετοιμάσει τους παίκτες για το πρώτο τους συμβόλαιο με επαγγελματική ελίτ ακαδημία. Επίσης κατά την διάρκεια της χρονιάς οι παίκτες μαθαίνουν για την φιλοσοφία της Λούτον, δηλαδή πώς θέλουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο και πώς θέλουμε τους ποδοσφαιριστές να συμπεριφέρονται εντός και εκτός γηπέδου.

Το δύσκολο κομμάτι του ρόλου είναι ότι η διαδικασία των δοκιμαστικών για κάθε παίκτη διαρκεί 6-8 εβδομάδες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε παρά πολλούς σε μικρό χρονικό διάστημα και να πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα συνεχίσουν και ποιοι δεν πληρούν τα κριτήρια της Ακαδημίας.»

-Ποια ήταν η διαδρομή που ακολούθησες για να φτάσεις στη Λούτον; Από πού ξεκίνησες, πού σπούδασες και πώς προέκυψε η ευκαιρία με το club;

«Ξεκίνησα τις σπουδές στην Κύπρο ως γυμναστής φυσικής κατάστασης, αλλά ο κύριος στόχος μου ήταν η προπονητική στο τεχνικό τακτικό κομμάτι, το όποιο δεν κάλυπτε το πτυχίο. Έτσι, πήρα την δύσκολη απόφαση να αλλάξω τις σπουδές μου σε football studies στο Southampton Solent University. Στα μισά του πτυχίου πήγα για πρακτική (internship) για ένα χρόνο στην Έξετερ, ως αναλυτής της ακαδημίας. Ξεκινώντας με τους Κ18 και στην πορεία ήμουν υπεύθυνος αναλυτής για τις ηλικίες Κ9 έως Κ16.  Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών είχα την ευκαιρία να δουλέψω ως προπονητής στην Τσέλσι, με όλες τις ηλικίες από 8-14, όπου επίσης είχα την ευκαιρία να προπονήσω και στα soccer camps της Nike, η οποία ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. 

Προς το τέλος των σπουδών ξεκίνησα το ψάξιμο για δουλειά στέλνοντας αιτήσεις και βιογραφικά, και μπορώ να πω ότι ήμουν τυχερός, γιατί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ήρθε η ευκαιρία για συνέντευξη με τη Λούτον.»

-Πότε αντιλήφθηκες πως θέλεις να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο και πώς θα αντιμετώπιζες κάποιον, αν στο ξεκίνημά σου, σου έλεγε πως θα είσαι ο μοναδικός Κύπριος που σε μερικά χρόνια θα επιτελεί έργο στην Premier League;

«Άργησα παρά πολύ να το πάρω απόφαση να ασχοληθώ με την προπονητική, μετά την θητεία μου στον Στρατό ήθελα να ξεκινήσω προπονητικά διπλώματα, αλλά οι συγκυρίες δεν με άφησαν. Όταν ξεκίνησα, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι σε πέντε χρόνια θα είμαι σε ομάδα που θα παίζει στην Premier League. Σίγουρα κύριος στόχος μου είναι να προετοιμάσω παίκτες για την πρώτη ομάδα και είμαι σίγουρος ότι παρά πολύ συνάδελφοι θα συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να βλέπεις τους παίκτες σου να τα καταφέρνουν, πόσο μάλλον να τους δεις να παίζουν στην Premier League. Και για να απαντήσω στην ερώτηση σας, σίγουρα δεν θα το πίστευα, αν κάποιος μου το έλεγε και αλήθεια ακόμα δεν το πιστεύω!»

-Περιέγραψε μας λεπτομερώς μία σου ημέρα σε συνδυασμό με τη δουλειά. Αν μένεις κοντά στο γήπεδο, αν πηγαίνεις σε αυτό, πώς μετακινείσαι, γενικώς την καθημερινότητά σου. Και φυσικά το πρόγραμμα που ακολουθείς στην εργασία σου.

«Πριν από λίγο καιρό δούλευα ως δάσκαλος φυσικής αγωγής τα πρωινά και τα απογεύματα στην Λούτον, αλλά στην πορεία αποφάσισα να ασχοληθώ με την δική μου φιλοσοφία. Έτσι, δημιούργησα την Red Den, που έχει ως στόχο να βελτιώσει τις τεχνικότακτικές δεξιότητες των ποδοσφαιριστών, αλλά και παράλληλα την βελτίωση αντίληψης και λήψης αποφάσεων στους κατάλληλους χρόνους και χώρους, στο ένας προς ένα, είτε σε μικρά γκρουπ προπόνησης.

Η ρουτίνα μου είναι η ίδια σε όλες τις μέρες τα πρωινά, όπου προετοιμάζω τις προπονήσεις της Λούτον και της Red Den. Στη Λούτον πάω Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή και στο παιχνίδι την Κυριακή, ενώ τις υπόλοιπες μέρες τις αφιερώνω για τις προπονήσεις με την Red Den. Ευτυχώς το προπονητικό κέντρο είναι πολύ κοντά από την περιοχή που μένω και από το γήπεδο που κάνω τα personals, και  έτσι δεν χρειάζεται να οδηγώ μεγάλες αποστάσεις.»

-Ποιος είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος που έχεις γνωρίσει στο «Νησί»; Ποια συμβουλή δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Έχω γνωρίσει προπονητές σε διάφορα τμήματα, είτε από Ακαδημίες και πανεπιστήμιο, έως προπονητές που είναι στην Premier League, αλλά η πιο ωραία συμβουλή ήρθε από ένα φίλο, ο όποιος μου είπε: ‘’Απλά για να καταλάβεις πού έφτασες, πάρε το χρόνο πίσω πέντε χρόνια και σκέψου πού ήσουν. Πρέπει να είσαι ευγνώμων για το πού είσαι τώρα γιατί σε πέντε χρόνια δεν ξέρεις πού μπορείς να φτάσεις’’.»

-Τι σημαίνει για τον «οργανισμό» της Λούτον η πρώτη άνοδος ιστορικά στην Premier League;

«Σίγουρα η άνοδος είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί για την ομάδα, αλλά παρά πολύ σημαντική, είναι η δουλειά που έγινε για να φτάσει στην Premier League, γιατί το 2009 η Λουτον  έπαιζε σε μη επαγγελματικά πρωταθλήματα. Είμαι σίγουρος ότι τα καλύτερα έρχονται.»

-Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου; Είχες ως στιγμής πρόταση και από κάποιον ακόμη σύλλογο της Premier League, προτού ανεβείτε;

«Στην ομάδα υπάρχει ωραίο φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον και σίγουρα θα ήθελα να μείνω, να βελτιωθώ και να προπονήσω τα πιο μεγάλα ηλικιακά γκρουπ όπου είναι πιο απαιτητικά, πιο προχωρημένα και πιο κοντά στην φιλοσοφία της πρώτης ομάδας, αλλά στο ποδόσφαιρο και γενικά στην ζωή δεν ξέρεις πού μπορεί να είσαι σε πέντε χρόνια.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να σας μιλήσω για τις εμπειρίες μου και τους στόχους μου, οι ερωτήσεις ήταν παρά πολύ καλές,  στοχευμένες και με λεπτομέρεια, Ελπίζω να τα ξανά πούμε σύντομα, με καινούργιο θαύμα της Λούτον, όπως την  παραμονή της στην Premier League!»