Έναν ισχυρό συνεργάτη, ο οποίος θα λειτουργεί ως «κράχτης» για μεγαλύτερη ορατότητα στις διεθνείς αγορές, και ιδανικά θα μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών, απέκτησε η Τράπεζα Κύπρου.
Μπορεί η ανακοίνωση για διορισμό της Bank of America Europe DAC ως από κοινού Corporate Broker με την NUMIS Securities Limited και της Keefe, Bruyette & Woods (μέσω της Stifel Nicolaus Europe Limited) να ήταν ιδιαίτερα λιτή, αλλά είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Πρόκειται για μια στρατηγική εξέλιξη υψηλής σημειολογικής αξίας τη δεδομένη χρονική συγκυρία, η οποία όμως είναι ιδιαιτέρως σημαντική και σε πρακτικό επίπεδο, καθώς εξυπηρετεί πλήρως τις βλέψεις της Τράπεζας Κύπρου σε επίπεδο αγορών. Σε μία περίοδο, λοιπόν, που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας σε διεθνείς οργανισμούς, η συνεργασία της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας της Κύπρου με ένα αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό, όπως η Bank of America, καταδεικνύει δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: Η τράπεζα δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί από τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Μετά και από την ανακοίνωση για διανομή μερίσματος έπειτα από πολλά χρόνια, αλλάζει πλέον επίπεδο και στοχεύει στην κατάκτηση της θέσης που της αναλογεί στις διεθνείς αγορές.
Τόσο η Bank of America, όσο και οι άλλοι οργανισμοί οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες Brokerage στην Τράπεζα Κύπρου, διαθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο συνεργατών και πελατών, οι οποίοι διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια κεφάλαια. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα Κύπρου θα βρίσκεται πλέον στις επενδυτικές τους επιλογές και δεν αποκλείεται να προωθούν την τράπεζα ως μία ελκυστική επενδυτική επιλογή.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου «έσπασε» τον πάγο και ανακοίνωσε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια την καταβολή μερίσματος €22,3 εκατ. Ένα σημαντικό επίτευγμα με βάση τις συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν διεθνώς αλλά και τον δισταγμό της ΕΚΤ να δώσει τη συγκατάθεσή της για διανομή μερίσματος στους συστημικούς εποπτευόμενους οργανισμούς της Ευρωζώνης. Όπως μας έλεγαν πηγές από την Τράπεζα Κύπρου, τα €22,3 εκατ. αποτελούν απλώς το… επιδόρπιο της μερισματικής της πολιτικής, δεδομένου ότι η εκφρασθείσα θέση της είναι για επίτευξη κερδοφορίας -Return On Tangible Equity- πάνω από 13% για το 2023 και το 2024.
Την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο 2023, τα οποία θα δώσουν την πρώτη εικόνα για την πορεία της και φυσικά τις προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους. Υπενθυμίζεται πως το 2022 η τράπεζα κατέγραψε συνολική κερδοφορία €188 εκατ. πριν από μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες (πχ. σχέδιο εθελούσιας εξόδου προσωπικού). Δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων, λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ, αλλά και του σημαντικού περιορισμού του κόστους, εκτιμάται ότι η τράπεζα θα καταγράψει θετικότερη τελική κερδοφορία από πέρσι (€71 εκατ.). Επίσης, ανακοίνωσε ότι διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης επενδυτών (Investor Update) στο Λονδίνο, την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, όπου θα παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προοπτικές της.