Σημείωνα σε χθεσινό άρθρο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) πως στην ΑΕΚ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με μία πιο ρεαλιστική ματιά την πραγματικότητα και τα αληθινά της δεδομένα. Προχωρώ ένα βήμα παρακάτω κι εξηγούμαι:
Στις 30 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «Γκολ και Θέαμα» του ΡΙΚ, ο Άντρος Καραπατάκης είχε πει συγκεκριμένα: «τα μπάτζετ ανέβηκαν πολύ ψηλά. Για να συναγωνιστείς πρέπει να βρεις κι άλλα χρήματα. Νομίζω έχουμε το 6ο ή το 7ο μπάτζετ στο πρωτάθλημα».
Στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό δεν παίζουν ρόλο μόνο τα χρήματα, αλλά ΚΑΙ τα χρήματα. Αν δεν έχεις οργάνωση, δομές, γερά θεμέλια, τα λεφτά θα πέφτουν απλά σ’ ένα πηγάδι και ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα δεις ποτέ. Η ΑΕΚ εξάλλου αποτελεί παράδειγμα για πολλά, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε πολύ συγκεκριμένους τομείς.
Πολλοί αντιπαραθέτουν ως παράδειγμα την επιτυχία της στην Ευρώπη απέναντι σε ομάδες με πολλαπλάσια μπάτζετ από την ίδια, παράδειγμα το οποίο δεν είναι σωστό για τον εξής λόγο: σε δύο αγώνες νοκ άουτ ή σε μία μίνι σειρά έξι αγώνων σε ομίλους, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να πετύχεις την έκπληξη, παρά να πετύχεις σε έναν μαραθώνιο όπως είναι το πρωτάθλημα.
Κατά την άποψη μου λοιπόν, ήρθε η ώρα να επιδιώξει η ΑΕΚ να αυξήσει τα έσοδά της, προκειμένου κατ’ επέκταση να είναι εφικτή και η αύξηση του προϋπολογισμού της. Το πώς μπορεί να γίνει αυτό, το γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα οι ίδιοι οι διοικούντες της, οι οποίοι κατέχουν το θέμα πολύ καλύτερα από τη δική μου πλευρά κι απ’ τον οποιονδήποτε. Είτε αυτό λέγεται εταιρεία, είτε επενδυτές, είτε, είτε, είτε… Μέχρι τώρα, η ΑΕΚ εξαρτάται οικονομικά από την Ευρώπη κι από το πόσα θα βάλει ο Καραπατάκης, ο οποίος σε μια 10ετία, έχει βγάλει από την τσέπη κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι το ιδανικό για την οποιανδήποτε ομάδα.
Συν τοις άλλοις, κατά την ταπεινή μου άποψη, ήρθε ο καιρός να επενδύσει περισσότερο σε θέματα σκάουτινγκ. Τώρα που το σκέφτομαι, αφαιρώ τη λέξη «περισσότερο», διότι στην πραγματικότητα δεν έχει επενδύσει ιδιαίτερα σ’ αυτό το κομμάτι. Τι εννοώ: με την πρόσληψη ενός ή δύο ατόμων (δεν θα κολλήσουμε στον αριθμό), οι οποίοι θα έχουν αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη να παρακολουθούν ποδοσφαιριστές είτε εντός συνόρων, είτε εκτός. Για παράδειγμα: εάν έχουν προταθεί κάποια ονόματα που προκαλούν ενδιαφέρον, κυρίως αν πρόκειται για νεαρούς παίκτες που αγωνίζονται σε χαμηλές κατηγορίες σε ξένα πρωταθλήματα, θα έχουν την ευθύνη να ταξιδέψουν για να τους παρακολουθήσουν από κοντά κι απ’ εκεί και πέρα, θα καταθέτουν το report τους στον Τσάβι Ρόκα ή αν θέλετε, στον εκάστοτε τεχνικό διευθυντή, όποιος κι αν είναι αυτός.
Μ’ αυτό τον τρόπο, θα αυξήσει τις πιθανότητές της να βρει τα λεγόμενα «λαβράκια», θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τον τεχνικό διευθυντή της σε θέματα προγραμματισμού και συνάμα, θα συμβάλει στο να κατανεμηθεί καλύτερα το μπάτζετ της.
Εάν για παράδειγμα ο Ρόκα υπολογίζει να διαθέσει 300.000 ευρώ για δύο εξτρέμ, βάσει του προϋπολογισμού που του δίνεται, εφόσον μπορεί να αποκτήσει έναν αξιόλογο κι εξελίξιμο ποδοσφαιριστή με λιγότερα χρήματα, θα του δοθεί ταυτόχρονα η δυνατότητα να προσφέρει ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο σε κάποιον άλλον που θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά.
Με τον τρόπο αυτό, στηρίζεις ακόμη περισσότερο το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή αλλά πολύ περισσότερο την ίδια την ομάδα, από τη στιγμή που δεν έχεις τη δυνατότητα να ρίξεις πολλά χρήματα στην αγορά.
Ας μη ξεχνάμε άλλωστε μια άλλη δήλωση του προέδρου, στην ίδια εκπομπή: «Στις δύσκολες στιγμές εκεί πρέπει να στηρίξεις το μοντέλο σου. Αλλιώς θα ξεκινήσεις από την αρχή»…

Ανδρέας Βεντούρης