Τον περασμένο Οκτώβριο αν ρωτούσες οποιονδήποτε φίλαθλο, όχι μόνο του Παναθηναϊκού, ποια θα ήταν η μεγαλύτερη απώλεια που θα μπορούσε να υποστεί το τριφύλλι, η απάντηση θα ήταν ΜΙΑ και μοναδική: Αϊτόρ. Αυτό ακριβώς συνέβη στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τη βραδιά που συμπλήρωσε «9 στα 9» στο πρωτάθλημα. Η νίκη επί του Αρη ήταν «πικρή» καθώς λίγα λεπτά προτού πετύχει το γκολ ο Σπόραρ, είχε τραυματιστεί σοβαρά ο Αϊτόρ.

Βασίλης Βέργης…

Ηταν Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 όταν ο Ισπανός, κορυφαίος έως τότε παίκτης του πρωταθλήματος, υπέστη ολική ρήξη χιαστού. Εκείνο το βράδυ, παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός πήγαινε «βολίδα», η ερώτηση που κυριαρχούσε στον «αέρα» ήταν ξεκάθαρη: Θα αντέξει το τριφύλλι χωρίς τον πιο επιδραστικό του ποδοσφαιριστή; Χωρίς εκείνον ο οποίος μέχρι πριν από λίγες ημέρες, Απρίλιο του 2023 (!), ήταν (ακόμη) πρώτος σκόρερ του; Χωρίς τον άνθρωπο που του χάριζε έμπνευση και έκρηξη στο παιχνίδι όσο κανείς άλλος;

Η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς πέρασε από κλυδωνισμούς, από άσχημα φεγγάρια, είχε γκέλες, ένοιωσε στο πετσί του την απουσία του Αϊτόρ, αλλά ΑΝΤΕΞΕ. Εξι μήνες αργότερα, 6 ματς πριν από τη λήξη των play off και του πρωταθλήματος, το τριφύλλι είναι μαζί με την ΑΕΚ στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός έμαθε να ζει «χωρίς τον Αϊτόρ» μέσα από την ομαδική δουλειά. Αυτούς τους έξι μήνες δεδομένα δεν βρέθηκε κάποιος με μεγαλύτερη επιδραστικότητα από τον Ισπανό. Όμως εκείνο που κράτησε όρθια την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη μάχη προς τον τίτλο ήταν αυτό ακριβώς: Η ΟΜΑΔΑ!

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, 5,5 μήνες έπειτα από τον τραυματισμό του Αϊτόρ, πάλι σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Αρη, ήταν η σειρά της ΑΕΚ να βιώσει το μεγάλο ΣΟΚ. Αν ρωτούσες πριν από εκείνο το ματς έναν φίλαθλο ποια θα ήταν η μεγαλύτερη ατυχία-απώλεια για την Ενωση θα σου απαντούσε δίχως δεύτερη σκέψη: Ο Αραούχο!

Εκείνη τη στιγμή που ο «Τσίνο», στην προσπάθειά του να σκοράρει, χτύπησε στο δοκάρι, την ΑΕΚ διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα. Το σοκ ολοκληρώθηκε χθες όταν έγινε γνωστό ότι ο Σέρχιο Αραούχο θα υποβληθεί σε επέμβαση και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν. Δηλαδή τα 6 ματς των play off και τον τελικό του κυπέλλου, έχοντας ήδη χάσει τον β’ ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, ματς όμως που δεν κόστισε στην ΑΕΚ αφού έχοντας το 3-0 του πρώτου αγώνα πήρε σχετικά άνετα την πρόκριση παρά την ήττα με 2-1.

Το ερώτημα, λοιπόν, που και τώρα κυριαρχεί είναι ανάλογο με εκείνο του Αϊτόρ: Θα ΑΝΤΕΞΕΙ η ΑΕΚ χωρίς τον αρχηγό της στη μάχη του τίτλου; Γιατί μπορεί να απομένουν μόλις 6 παιχνίδια (όχι 27 που είχε μπροστά του ο ΠΑΟ όταν χτύπησε ο Αϊτόρ) όμως είναι ταυτόχρονα τα ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΑ. Θα καταφέρει να βρει, μέσα από τη δική της ομαδικότητα, όλα όσα της πρόσφερε ο «Τσίνο» στην ΚΟΡΥΦΑΙΑ σεζόν της καριέρας του;

Ο φετινός Αραούχο ήταν ένας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ για την ομάδα του. Σίγουρα ο πιο επιδραστικός της ποδοσφαιριστής. Ο Αλμέιδα τον έβγαλε από το «κουτί» και ο Αργεντινός έκανε καταπληκτική σεζόν παίζοντας πίσω από τον Λιβάι Γκαρσία. Ηταν πρώτος στο «λυσσαλέο» πρεσάρισμα του αντιπάλου, έπαιζε παντού «γύρω» από την περιοχή, έβγαινε ως δεύτερος κυνηγός από πίσω, η προσφορά του στην ομαδική λειτουργία της ΑΕΚ υπήρξε ανυπολόγιστη. Δύο παιχνίδια που «αναγκάστηκε» να επιστρέψει σε θέση φορ, εξαιτίας της απουσίας του Γκαρσία, ήταν τα ντέρμπι που η ΑΕΚ «εγκλωβίστηκε» και δεν κέρδισε: στο ένα έχασε από τον Ολυμπιακό, στο άλλο ήρθε ισόπαλη με τον Παναθηναϊκό. Και τα δύο στην Opap Arena.

Δίχως τον Αραούχο η ΑΕΚ θα στερηθεί και την κλάση και τη δύναμη και το πάθος, όλα όσα της προσφέρει ο αρχηγός της. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής ο Στίβεν Τσούμπερ ο οποίος είναι ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του, όμως εδώ και πάλι δεν είναι θέμα «προσώπου». Εδώ θα κριθεί το μέταλλο της ΑΕΚ του Αλμέιδα και η ομαδική δουλειά.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για κορυφαίο κρας τεστ αντοχών στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος για την Ενωση. Η οποία δεν έχει περιθώρια. Οφείλει να βρει τις λύσεις ώστε να στερηθεί όσα λιγότερα γίνεται από αυτή την τεράστια απουσία.

Αν θα το καταφέρει ή όχι ουδείς το γνωρίζει. Μόνο στο γήπεδο θα φανεί. Οπότε η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου του κειμένου θα δοθεί σε κάθε ματς μέχρι την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος…