Η ΕΚΥΣΥ ζητά από τον Υπ. Εργασίας άμεση επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των συνταξιούχων

Νέα επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Παναγιώτου απέστειλε στις 10 Απριλίου η ΕΚΥΣΥ ζητώντας καθορισμό συνάντησης μαζί του το συντομότερο και άμεση επίλυση των πολλών και χρόνιων προβλημάτων των συνταξιούχων.

Η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της, ενημέρωσε  τον υπουργό για τα διαβήματά της τα προηγούμενα 10 χρόνια που έπεσαν στο κενό εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως αναφέρεται, τονίζοντας  ότι τα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα και οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Η Οργάνωση επαναλαμβάνει την απαίτησή της για επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τη κρίση και την επίλυση  των νέων πολλαπλών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί  από την πανδημία και την ακρίβεια  και επηρεάζουν αρνητικά το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα η ΕΚΥΣΥ ζητά:

  1. Κατάργηση πέναλτι 12%: Κατά προτεραιότητα να ικανοποιηθεί η απαίτηση ευρύτερα της κοινωνίας και της ΕΚΥΣΥ  για να  καταργηθεί η μείωση – πέναλτι του 12%  στις  συντάξεις σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν εργαστεί πάρα πολλά χρόνια και έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες εισφορές όπως προβλέπονται από τις υφιστάμενες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

2.Συνταξιοδοτικό σύστημα: Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος χρειάζεται να αυξηθούν οι συντάξεις και να μειωθεί η μεγάλη διαφορά  μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επίσης χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση επιδομάτων όπως π.χ. το επίδομα κηδείας για να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

  1. Σύνταξη χηρείας αντρών: Για να αρθεί οριστικά η αδικία εις βάρος των χήρων, θα πρέπει σύντομα η κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που να επιλύει το σοβαρό πρόβλημα διάκρισης που έχει δημιουργηθεί  εις  βάρος των ηλικιωμένων που η σύζυγος τους έφυγε από την ζωή πριν από την 1η Ιανουάριου 2018 και δεν δικαιούνται  σύνταξη χηρείας.
  2. Δωρεάν μεταφορά συνταξιούχων – κοινωνική κάρτα:

Να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους συνταξιούχους και να βελτιωθούν τα δικαιώματα από την κοινωνική κάρτα όπως π.χ.  να παρέχονται εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ΑΤΗΚ., Υδατοπρομήθειας  και ειδική μεταχείριση για το κόστος που παρατηρείται από την αγορά φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ.

  1. Χρέος του κράτους προς Τ.Κ.Α.: Η αποπληρωμή του μεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ταμείου, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και  της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Γι’ αυτό  τονίζουμε την ανάγκη  άμεσα να γίνει προγραμματισμός για την σταδιακή αποπληρωμή του και βελτίωση της επενδυτικής του πολιτικής αρχίζοντας από την καταβολή εκ μέρους του κράτους συμφωνημένου επιτοκίου. Χρειάζεται ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και άλλων μέτρων ούτως ώστε το Τ.Κ.Α. να ανταποκρίνεται στο κοινωνικό του ρόλο.
  2. Μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων: Έχει παρατηρηθεί μικρή πρόοδος κατά διαστήματα στην εξέταση των αιτήσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά εξακολουθεί να παρατηρείται ακόμα μεγάλη καθυστέρηση. Υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων ατόμων που εργάστηκαν και στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να μεριμνήσει ούτως ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται έγκαιρα ή ενδεχομένως μέχρι την εξέταση τους να πληρώνονται οι  δικαιούχοι μια προκαταβολή.
  3. Αντισταθμιστικές παροχές: Οι εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρισμού και του υγραερίου, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται, έχουν προκαλέσει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος σε χιλιάδες νοικοκυριά τόσο των συνταξιούχων όσο και των υπόλοιπων πολιτών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι και άλλα  βασικά είδη πρώτης ανάγκης είναι πολύ πιο ακριβά από τον μέσο όρο της Ε.Ε., η ΕΚΥΣΥ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για έλεγχο των τιμών και την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.