«Δυστυχώς έχουμε χάσει μια μοναδική ευκαιρία που έρχεται μια φορά κάθε 100 χρόνια», δήλωσε στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο τέως υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, λέγοντας ότι «υπήρχε πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κοινή ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για να διεκδικήσουμε τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)».

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στη σημασία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, λέγοντας ότι είναι κάτι σαν τα Ηνωμένα Έθνη της ναυτιλίας. Πρόκειται, όπως είπε, για οργανισμό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που έχει εκτελεστικές εξουσίες για θέματα ναυτιλίας.

«Αυτή την φορά», πρόσθεσε ο κ. Καρούσος, «μπορούσαμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την γραμματεία του οργανισμού».

Αποκάλυψε δε ότι «από την Κομισιόν επικοινωνήσαν με τον τέως υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη για να τον προωθήσουν για την προεδρία. Αν η κυβέρνηση δεν ήθελε τον Βασίλη Δημητριάδη επειδή στήριξε τον Αβέρωφ Νεοφύτου στις προεδρικές εκλογές ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, τότε μπορούσε να προτείνει κάποιον άλλο».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «ο κ. Βασίλης Δημητριάδης θα ήταν ένας εξαίρετος γενικός γραμματέας του IMO, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου υπάρχει εμπάργκο στην κυπριακή ναυτιλία από την Τουρκία. Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε».

Ερωτηθείς πώς θα υπέβαλλε μια υποψηφιότητα η Κύπρος όταν γνώριζε ότι μόνο 12 από τα 40 μέλη του συμβουλίου του οργανισμού είναι ευρωπαϊκά κράτη και ότι η Ελλάδα θα στήριζε την τουρκική υποψηφιότητα, ο κ. Καρούσος είπε ότι «υπάρχουν μια σειρά από παρόμοιους οργανισμούς σε διάφορα άλλα θέματα όπου μπορείς να ανταλλάξεις ψήφο. Υπάρχει για παράδειγμα ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και εκείνος για τα ταχυδρομεία. Κάθε λίγο γίνονται εκλογές και οι πρεσβευτές όλων των χωρών απευθύνονται στους αρμόδιους υπουργούς για να συζητήσουν την στήριξη ή όχι κάποιου υποψήφιου και την ανταλλαγή ψήφων».

Ερωτηθείς εάν μια κυπριακή υποψηφιότητα θα άφηνε εκτεθειμένη την Ελλάδα ο κ. Καρούσος απάντησε «μισή αντροπή δική τους και μισή δική μας. Δεν θα διεκδικήσουμε μια θέση επειδή η Ελλάδα αποφάσισε να υποστηρίξει άλλη υποψηφιότητα;».

Πρόσθεσε δε ότι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η νέα κυβέρνηση και η νέα υφυπουργός Ναυτιλίας, αφού γνώριζαν για το θέμα. Ανέφερε επίσης ότι υπήρχε ενημέρωση μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, για αυτό το θέμα πρέπει να εγγραφεί στη Βουλή από τον ΔΗΣΥ ώστε να δοθούν εξηγήσεις και απαντήσεις ώστε να διαφανεί αν υπήρχε ενημέρωση και έγιναν λάθη λόγω ανικανότητας ή λάθους ή εκδίκησης.