Τρεις μήνες μετά το… ναυάγιο του Μουντιάλ, ο (για κάποιους τελειωμένος) Κριστιάνο Ρονάλντο παίζει ακόμα, στα 38 του, στην εθνική Πορτογαλίας δείχνοντας πως κάθε μεγάλος παίκτης «τελειώνει» μόνο όταν το αποφασίσει αυτός!

Πόσο άλλαξαν τα πράγματα για τον Πορτογάλο σούπερ σταρ αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από το Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι την έναρξη των προκριματικών του Euro του 2024… Έμεινε αναπληρωματικός στη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, από την οποία αποχώρησε τελικά κακήν κακώς, έμεινε στον πάγκο από τον Φερνάντο Σάντος σε παιχνίδια του Μουντιάλ, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε βασικός στην εθνική ομάδα της πατρίδας του για να είναι αυτός που θα την οδηγήσει ως τα γήπεδα της Γερμανίας. Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, όχι μόνο κάλεσε τον Ρονάλντο στην εθνική ομάδα σε αυτό το νέο ξεκίνημα, αλλά αποφάσισε να τον έχει και βασικό στα πρώτα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, παρά τα 38 του χρόνια. Και ο Κριστιάνο έδειξε ξανά πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός όταν υπάρχει ακόμα… πείνα για διάκριση, δίψα για μπάλα.

«Συνάντησα και τους 26 παίκτες που ήταν στη λίστα του Μουντιάλ του Κατάρ. Είναι σημαντικό να μιλήσω μαζί τους, να γνωρίζω την αφοσίωσή τους. Ο Ρονάλντο είναι ένας πολύ αφοσιωμένος παίκτης. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει την εμπειρία του, είναι μια πολύ σημαντική φιγούρα για την ομάδα.

Δεν κοιτάζω την ηλικία, δίνω βάση σε άλλες πτυχές. Νομίζω ότι ο Κριστιάνο έχει την ευκαιρία να βοηθήσει την ομάδα και να μεταδώσει την εμπειρία της καριέρας του, κάτι που είναι σημαντικό για τους παίκτες που είναι εδώ. Για να δείξουν ότι είναι ικανοί να νικήσουν, ότι είναι μία ανταγωνιστική ομάδα Ο Κριστιάνο είναι το ίδιο με τους άλλους παίκτες» είπε ο Μαρτίνεθ όταν ανακοίνωσε τις κλήσεις του για τα παιχνίδια με το Λιχτενστάιν και το Λουξεμβούργο.

Ο Ρονάλντο… απάντησε στην στήριξη από τον Ισπανό τεχνικό με δύο γκολ σε κάθε ένα από αυτά τα παιχνίδια, η Πορτογαλία πήρε έξι βαθμούς σε αυτό το ξεκίνημα, έστω και κόντρα σε εύκολους αντιπάλους.

Σε αυτές τις αναμετρήσεις ο Κριστιάνο είχε, επίσης, την ευκαιρία για άλλο ένα ρεκόρ. Είναι πια ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές σε επίπεδο εθνικών ομάδων (198) και διεύρυνε την καλύτερη επίδοση για τα γκολ ενός παίκτη σε διεθνές επίπεδο με 122 πια. Τον Ιούνιο οι Πορτογάλοι θα παίξουν με τη Βοσνία και με την Ισλανδία και εκεί θέλει να γίνει ο πρώτος παίκτης που θα φτάσει τους 200 αγώνες με την εθνική ομάδα. Αν κάποιος θέλει να κάνει τις συγκρίσεις…

Το 2023 ο Λιονέλ Μέσι έχει 7 γκολ σε 14 παιχνίδια, ο Έρλινγκ Χάαλαντ 12 γκολ σε 18 αγώνες, ο Κιλιάν Μπαπέ έχει βάλει 11 γκολ σε 17 αγώνες και ο Ρονάλντο 15 γκολ σε 13 αναμετρήσεις… Το 2022 ο Πορτογάλος βρήκε μόλις δυο φορές δίχτυα με την εθνική ομάδα. Το 2023 έχει ήδη τέσσερα γκολ!

Είναι η απόδειξη πως μπορεί να πήγε στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αυτός πάντα θα παίζει στο πιο υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα στα 38 του, ακόμα και του χρόνου στα 39 του αν η Πορτογαλία είναι στο Euro, ακόμα και στα 41 του για να παίξει σε άλλο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν το κάνει θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα έχει πάρει μέρος σε έξι Μουντιάλ!