Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες για το θέμα της ΑΤΑ, με τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών να εξακολουθούν να υφίστανται και το αδιέξοδο να παραμένει.

Ενδεικτικό της εικόνας είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε εμπάργκο δηλώσεων, τόσο από την εργοδοτική όσο και από την συντεχνιακή πλευρά, σε μια προφανή προσπάθεια να μην διασαλευθεί περαιτέρω το κλίμα, με τον διάλογο να εντατικοποιείται κατά το προσεχές διάστημα.

Από πλευράς υπουργού Εργασίας, δόθηκε ξεκάθαρα το στίγμα προθέσεων της Κυβέρνησης επί του ζητήματος, καθότι ξεκαθάρισε ότι:

Πρώτο: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ΑΤΑ(σ.σ. θέση την οποία κατά τις διαβουλεύσεις τέθηκε στο τραπέζι από τους εργοδότες).

Δεύτερο: Δεν μπορεί να αποδοθεί η ΑΤΑ στο 100%(σ.σ. αξίωση την οποία προτάσσουν οι συντεχνίες).

«Από πλευράς μου έθεσα το πλαίσιο μέσα από την παράθεση της θέσης της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο θεσμός της ΑΤΑ δεν θα καταργηθεί. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του 100% δεν μπορεί σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα να αποδοθεί και η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί», υπογράμμισε ο Γιάννης Παναγιώτου.

Κάνοντας αναφορά στην σοβαρότητα που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους και στον εποικοδομητικό διάλογο που έγινε, αλλά και στο ότι φεύγει ικανοποιημένος από την συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο επόμενο διάστημα θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Ειδικότερα, όπως είπε, θα διαμορφωθεί συγκεκριμένη πρόταση η οποία όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν θα τεθεί ενώπιων των κοινωνικών εταίρων.

Επεσήμανε επίσης ότι σε περίπτωση που χρειαστεί και εφόσον του ζητηθεί, θα συναντηθεί ξανά με τις εμπλεκόμενες οργανώσεις για να ανταλλάξει απόψεις.

«Είναι κατανοητό και είναι σεβαστό ότι η κάθε πλευρά έχει τη δική της ανάγνωση, τη δική της ανάλυση και τις δικές τους θέσεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Τέλος ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία με όλες τις πλευρές ότι θα αποφευχθούν στο επόμενο διάστημα δηλώσεις επί του ζητήματος, πλην του ιδίου, ώστε να προστατευθεί η συζήτηση.