Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ συνεχίζει την ανάλυση και επεξήγηση φάσεων για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR.
Να σημειωθεί πως οι φάσεις οι οποίες επεξηγούνται, αφορούν μόνο περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.
Πιο κάτω, η ανάλυση των φάσεων από τους πρώτους αγώνες της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Coca – Cola: 

ΟλυμπιακόςΑνόρθωση, 42ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος και ο αμυνόμενος προσπαθούν να γίνουν κάτοχοι της μπάλας στη μεγάλη περιοχή. Ο επιτιθέμενος φτάνει πρώτος στην μπάλα και ο αμυντικός, που ακουμπά την μπάλα, βρίσκει το πόδι του αντιπάλου και αυτή η επαφή προκαλεί την πτώση του. Ο διαιτητής, από την καλή θέση που βρισκόταν, υπέδειξε πέναλτι. Η απόφαση επιβεβαιώθηκε και μετά τον έλεγχο από το VAR.
VIDEO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ 42 λεπτό

ΟλυμπιακόςΑνόρθωση, 55ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Τέρμα
VAR: Παρέμβαση / οn field review / ακύρωση τέρματος για χέρι.
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: Τέρμα
Επεξήγηση: Ενώ ο ποδοσφαιριστής με τον αριθμό 99 έκανε επιθετική προσπάθεια,  η μπάλα χτύπησε στο χέρι του το οποίο βρισκόταν σε φυσική θέση, για αυτού του είδους της κίνησης του επιθετικού. Σε συνέχεια της φάσης, συμπαίκτης του σκόραρε. Ο διαιτητής σωστά έδωσε το τέρμα. Το VAR που έκανε έλεγχο στη φάση έκρινε πως το χέρι συνιστούσε παράβαση και λανθασμένη έκανε παρέμβαση. Ο διαιτητής, μετά το on field review, σωστά επέμεινε στην αρχική του απόφαση.
Το χέρι δεν συνιστούσε παράβαση γιατί βρισκόταν σε φυσική θέση, δεν έγινε οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση και ο επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής ήταν αδύνατο να αποφύγει την μπάλα.
VIDEO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΑΝΟΡΘΩΣΗ 55ο λεπτό

ΟλυμπιακόςΑνόρθωση, 78ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης
Επεξήγηση: Ο αμυντικός ελέγχει την μπάλα που βρίσκεται μπροστά του στη μεγάλη περιοχή. Ο επιθετικός τρέχει πίσω του και προσπαθεί να κερδίσει την μπάλα. Στην προσπάθεια του αυτή έρχεται σε επαφή με το χέρι του αμυνομένου, ευρισκόμενος πίσω του. Υπάρχει μια ελαφριά επαφή μεταξύ του χεριού του αμυντικού και του προσώπου του επιθετικού ο οποίος πέφτει στο έδαφος προσπαθώντας να εκμαιεύσει πέναλτι. Σωστά ο διαιτητής είπε να συνεχιστεί το παιχνίδι, απόφαση που επιβεβαιώθηκε και από το VAR αφού δεν έγινε οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση από τον αμυντικό και η επαφή των παικτών ήταν φυσική, χωρίς δύναμη.
VIDEO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ 78ο λεπτό

ΔόξαΠάφος, 77ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί το παιχνιδι.
VAR: On field review / χέρι – πέναλτι.
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: Πέναλτι.
Επεξήγηση: Η μπάλα έρχεται από εκτέλεση κόρνερ και  καθαρά χτυπά στο χέρι του αμυνόμενου το οποίο βρισκόταν εκτός του σώματος του, σε μη φυσική θέση. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση. Έγινε έλεγχος από το VAR το οποίο διαπίστωσε παράβαση για χέρι και σωστά έκανε παρέμβαση. Ο διαιτητής μετά από on field review, σωστά άλλαξε την αρχική του απόφαση. Μετά την εκτέλεση του πέναλτι, το VAR διαπίστωσε πως ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων μπήκαν στη μεγάλη περιοχή αντικανονικά και σύμφωνα με τη διαδικασία, το πέναλτι σωστά επαναλήφθηκε.
Το VAR έκανε παρέμβαση για το χέρι γιατί ο αμυνόμενος παίρνει το ρίσκο να τοποθετήσει το χέρι του σε θέση που θα συνιστούσε παράβαση αν η μπάλα χτυπούσε σε αυτό. Το χέρι βρίσκεται ξεκάθαρα σε μη φυσική θέση αυξάνοντας τον όγκο του σώματος.
VIDEO ΔΟΞΑ – ΠΑΦΟΣ 77ο λεπτό

ΟμόνοιαΑΠΟΕΛ, 58ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Γκολ
VAR: Παρέμβαση – on field review – ακύρωση του τέρματος για offside – παρέμβαση στον αντίπαλο
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: Ακύρωση τέρματος – offside.
Επεξήγηση: Ο επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής με τον αριθμό 2, ευρισκόμενος σε θέση offside, πολύ κοντά στον αμυνόμενο, κάνει άλμα και διεκδικεί την μπάλα με τον αμυνόμενο με τον αριθμό 6. Ο αμυνόμενος (6) κάνει κεφαλιά και η μπάλα πάει στον επιτιθέμενο με τον αριθμό 70 που σκοράρει. Ο βοηθός διαιτητής ακολουθώντας τη διαδικασία του offside, δεν σήκωσε τη σημαία και στη συνέχεια, κατακύρωσε το τέρμα. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρήση της γραμμής του offside και διαπιστώθηκε πως ο επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής με τον αριθμό 6 που βρισκόταν σε θέση offside, ξεκάθαρα παρεμβαίνει προς τον αντίπαλο του (6). Ο διαιτητής κλήθηκε σωστά  σε on field review και άλλαξε την απόφαση του.
Το VAR έκανε παρέμβαση στη φάση γιατί επιτιθέμενος που βρισκόταν σε θέση offside ήταν πολύ κοντά στον αμυνόμενο και διεκδίκησε την μπάλα.
VIDEO ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΠΟΕΛ 58ο λεπτό

ΑΕΛΝέα Σαλαμίνα, 78ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Πέναλτι.
VAR: Καμιά παρέμβαση – επιβεβαίωση απόφασης διαιτητή.
Ορθή απόφαση: Παρέμβαση VAR – on field review – ακύρωση πέναλτι – δεν υπάρχει παράβαση.
Επεξήγηση: Ο αμυνόμενος κλωτσά την μπάλα η οποία κοντράρει σε αντίπαλο ποδοσφαιριστή και από μικρή απόσταση, χτυπά στο χέρι του το οποίο βρισκόταν σε φυσική θέση, κοντά στο σώμα.
Το VAR έπρεπε να παρέμβει γιατί η μπάλα ήρθε απρόσμενα από κοντινή απόσταση κι το χέρι βρισκόταν σε φυσική θέση σε σχέση με την κίνηση του σώματος του αμυνόμενου. Επίσης, το χέρι ήταν κοντά στο σώμα ενώ ήταν αδύνατο για τον αμυνόμενο να αποφύγει την μπάλα.
ΑΕΛ – ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 78ο λεπτό