Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, αλλά είναι πραγματικότητα. Ο Νούνο Ταβάρες, ο οποίος δεν προσαρμόστηκε ποτέ στα δεδομένα της Premier League και αποχώρησε ως δανεικός από την Άρσεναλ, ξεχωρίζει στη Ligue 1 και τη Μαρσέιγ, όντας ο κορυφαίος στο είδος του στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα!
Πριν από 1,5 χρόνο, η Άρσεναλ αποκτούσε με κανονική μεταγραφή τον Νούνο Ταβάρες από την Πορτογαλία, ως βασικό μέλος του rotation και ένα μπακ με εξαιρετικές δυνατότητες, ώστε να αποτελέσει το back – up του Κίραν Τίρνι.
Στόχος φυσικά ήταν να καταφέρει να προσαρμοστεί στα αγγλικά δεδομένα και να καταφέρει να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ των «κανονιέρηδων», με τον Μικέλ Αρτέτα να γνωρίζει πως ο Σκωτσέζος χτυπά συχνά και συνηθίζει να χάνει περίπου το 1/3 της σεζόν, στο διάστημα που αγωνίζεται στην Premier League.
Γρήγορα έγινε φανερό πως ο Ταβάρες δεν ήταν έτοιμος, έχοντας τρομερές διακυμάνσεις στην απόδοσή του. Δεν ήταν ποτέ σταθερός, είχε σοβαρά προβλήματα αμυντικά και γενικότερα στο τακτικό κομμάτι, ξεχώριζε για τα φυσικά του προσόντα, αλλά έμοιαζε να καταβάλλεται και από μεγάλη ψυχολογική πίεση, γεγονός που έγινε φανερό και από το «All or nothing» – το ντοκιμαντέρ της Άρσεναλ – στο οποίο ο Πορτογάλος έχει ραντεβού με τον ψυχολόγο της ομάδας, για να συζητήσει το ότι τον περισσότερο χρόνο της ημέρας είναι μόνος του.
Η καλύτερη απόφαση και για τις δύο πλευρές ήταν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, δίχως όμως η Άρσεναλ να πουλά τον Ταβάρες, πιστεύοντας πολύ στο ότι ένα μπακ με τέτοια φυσικά προσόντα, ενδέχεται στο μέλλον να αποδειχθεί χρήσιμος.
Αποχώρησε με τη μορφή δανεισμού στη Μαρσέιγ και τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι με διαφορά ο καλύτερος αριστερός οπισθοφύλακας της Γαλλίας. Μετρά έξι γκολ σε 20 συμμετοχές, έχοντας καταφέρει να είναι ο μοναδικός αμυντικός στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, που μετρά 6+ γκολ σε ολόκληρη τη σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις!
Αισίως, βρήκε δίχτυα απέναντι στη Τουλούζ για δεύτερη φορά στη σεζόν και όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, αναλογικά με την περσινή προσφορά του, ο Ταβάρες κερδίζει με τις εμφανίσεις του, μία θέση στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Άρσεναλ.
Δεν δύναται άλλωστε να μην δώσεις ευκαιρία στον κορυφαίο – αμυντικό – σκόρερ ολόκληρης της Ευρώπης… Πόσο μάλλον αν είσαι ο Μικέλ Αρτέτα, που εισηγήθηκε την απόκτησή του!