Ναι, το budget διαδραματίζει πάντα πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι δεδομένο. Ομάδες με μεγαλύτερα οικονομικά δεδομένα, έχουν πάντα την δυνατότητα να κάνουν περισσότερα πράγματα από άλλες, την στιγμή που η Μάντσεστερ Σίτι ή η Λίβερπουλ, προφανώς και έχουν περισσότερες επιλογές, από έναν σύλλογο που τώρα ανέβηκε στην Premier League και αρχικά, θα σκεφτεί πώς θα κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι.
Σε κάθε τέτοιου είδους άποψη όμως, θα εμφανίζεται πάντα μία… Λέστερ, για να διαψεύσει τα δεδομένα. Διότι, πριν από μία εξαετία, όταν οι «αλεπούδες» κατέκτησαν τον τίτλο της Premier League, προφανώς και δεν ήταν η πιο ακριβή ομάδα της κατηγορίας.
Τα παραδείγματα μάλιστα γίνονται ακόμη πιο χαρακτηριστικά, αν αναλογιστεί κανείς την πορεία που διαγράφουν η Μπράιτον και η Μπρέντφορντ. Η πρώτη άλλαξε προπονητή, προέβη σε λιγότερες από τέσσερις μεταγραφικές κινήσεις το καλοκαίρι και αισίως «ξεχρέωσε» το Άμεξ, αλλά είναι πάντα υπολογίσιμη, ενώ η δεύτερη, βρίσκεται στην 7η θέση της Premier League, με τους ίδιους ποδοσφαιριστές με πέρυσι, με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις και με τον κορυφαίο, Κρίστιαν Έρικσεν, να την έχει αφήσει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Συνεπώς, το budget ενός συλλόγου δεν συνάδει πάντα με την βαθμολογική του θέση και η 17η αγωνιστική της Premier League, είναι εδώ για να το αποδείξει. Η Άρσεναλ υποδέχεται τη Νιούκαστλ, στην 17η στροφή του πρωταθλήματος, με τους «κανονιέρηδες» να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, και τις «καρακάξες» στην 3η θέση, ονειρευόμενες ξεκάθαρα την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Αμφότερες μετρούν από μία ήττα, και οι δύο ξόδεψαν χρήματα το καλοκαίρι και εντάσσονται στην ίδια λίστα. Ποια είναι αυτή; Των 10 ομάδων που παίζουν στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αποφάσισαν να ξοδέψουν 150+ εκατομμύρια, για να ενισχύσουν το υπάρχον υλικό τους.
Ξεχωρίζοντας πάντως τις μεταγραφές από το… budget, είναι προφανές πως η Άρσεναλ είναι πιο ακριβή από τη Νιούκαστλ των Σαουδαράβων. Οι Λονδρέζοι κοστολογούνται με 750 εκατομμύρια, την στιγμή που η 3η τη τάξει ομάδα του πρωταθλήματος, φτάνει τα 452!
Κάπως έτσι, η διαφορά τους ορίζεται στα 300 εκατομμύρια λίρες, αλλά μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Πέρυσι, οι «καρακάξες» στέρησαν και μαθηματικά από την Άρσεναλ την επιστροφή στο Champions League. Φέτος, βρίσκονται μόλις δύο θέσεις κάτω από τους Λονδρέζους. Προφανώς είναι εντυπωσιακό και είναι πασιφανές, πως το budget ναι μεν παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός που η Άρσεναλ ξεπερνά κατά δύο θέσεις τη Νιούκαστλ στον βαθμολογικό πίνακα…