Την πόρτα της Βουλής θα πρέπει να κτυπά συχνά η νέα κυβέρνηση για να εξασφαλίζει την έγκρισή της σχετικά με την αποδέσμευση κονδυλίων για έργα και δράσεις που σταύρωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παρότι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ κατέθεσαν μικρό αριθμό τροπολογιών σε σχέση με προηγούμενα έτη, δημιουργώντας εντυπώσεις ότι δεν θέλουν να βάλουν φρένο στους σχεδιασμούς του υποψηφίου τους, εντούτοις την ώρα της ψήφου στήριξαν σημαντικό αριθμό τροπολογιών που κατέθεσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα από τις 110 τροπολογίες που είχε ενώπιον της η Ολομέλεια του σώματος, ενέκρινε τις 46, οι οποίες αφορούν σε σταύρωμα και έλεγχο κονδυλίων για πληρωμές που θα διενεργεί η νέα κυβέρνηση για την αγορά ακίνητης περιουσίας και οχημάτων των κρατικών αξιωματούχων, καθώς και τη διοργάνωση συνεδρίων.

Η Βουλή δέσμευσε επίσης κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων για παροχές στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας, τη χρηματοδότηση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, το σχέδιο Εστία και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, καθώς και για κατασκευαστικά έργα για υλοποίηση υποδομών για έλευση του φυσικού αερίου και άλλα.

Επίσης η Βουλή ενέκρινε την αποκοπή των δαπανών που αφορούν αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και του 10% στις δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες με εξαίρεση το Υπουργείο Εργασίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, καθώς και αποκοπή του κονδυλίου που αφορά το δρόμο από το δάσος Αθαλάσσας μέχρι τον κυκλικό κόμβο παρά το ΣΟΠΑΖ.

Σημειώνεται όμως ότι οι πλείστες από τις 46 τροπολογίες που εγκρίθηκαν, δηλαδή οι 27 αφορούν γραπτές ενημερώσεις την Βουλής και μόλις οι  τρεις αφορούσαν αποκοπές κονδυλίων και οι 16 σταύρωμα κονδυλίων.

Απορρίφθηκαν δύο τροπολογίες για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών που αφορούν δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα.

Επίσης απορρίφθηκαν δύο ακόμα τροπολογίες για ενημέρωση και εξασφάλιση της συγκατάθεσης της, για δαπάνες που αφορά στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και στη Διαχείριση του Δάσους Ακάμα, αλλά την καταβολή ενοικίων, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023,  υπερψηφίστηκε από 29 βουλευτές των κομμάτων  ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και καταψηφίστηκε από 24 βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ,  ΕΛΑΜ και Οικολόγων.

Ικανοποιημένος ο Υπουργός Οικονομικών
Την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός έχει το βλέμμα στο μέλλον χωρίς να φορτώνει τις επόμενες γενιές.
«Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι μυωπικός, βλέπει στο μέλλον αλλά δίνει παράλληλα τα εργαλεία για να χειριστούμε τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις τις οποίες διανύουμε», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε, ο τελευταίος προϋπολογισμός της διακυβέρνησης Αναστασιάδη «βλέπει το αύριο με την πράσινη ανάπτυξη, με τη βιώσιμη ανάπτυξη με τη ψηφιακή μεταρρύθμιση χωρίς όμως να φορτώνει επιπλέον βάρη στις επόμενες γενιές».

Αβ. Νεοφύτου: Θωρακίζει την οικονομία
Ο προϋπολογισμός που έχει ψηφισθεί θωρακίζει την κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το πέρας της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2023 από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει εγκριθεί, ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικά πλεονάσματα, όμως θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομίας και ποιος θα είναι στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η χώρα, συνέχισε, ξεπέρασε τρεις διαδοχικές κρίσεις, την οικονομική του 2013, την υγειονομική του 2020 και τώρα την κρίση ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Χρειάζεται, πρόσθεσε, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εμπειρία και ικανότητα να διαχειριστεί κάποιος την οικονομία, έχοντας υπόψη ότι «έστω και αν ο προϋπολογισμός που έχει ψηφισθεί είναι πλεονασματικός και θωρακίζει την κυπριακή οικονομία, μια στραβοτιμονιά από τον τιμονιέρη θα μας επιστρέψει πίσω».

 Γ. Λουκαϊδης: Οι πολίτες κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση
Με συνέπεια απέναντι στον λαό το ΑΚΕΛ καταψήφισε κι αυτή τη φορά τον τελευταίο προϋπολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης μετά τη λήξη της τριήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.
Οι λόγοι της καταψήφισης, ανέφερε, έχουν να κάνουν όλα αυτά τα χρόνια με την αρνητική κρίση των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και τομείς πολιτικής.
Δυστυχώς όπως τεκμηρίωσε το ΑΚΕΛ κι από το βήμα της Βουλής, συνέχισε, μέσω των ομιλιών των βουλευτών του, όπως οι ίδιοι οι πολίτες αισθάνονται τα πράγματα, όταν και στις δημοσκοπήσεις και στην επαφή που έχουν μαζί τους κρίνουν αρνητικά ή πολύ αρνητικά αυτή την κυβέρνηση σε ποσοστά πέραν του 70%, αυτό συμβαίνει για πολύ συγκεκριμένους λόγους, είπε.

Χρ. Ερωτοκρίτου: Χρειάζεται συνεργασία και συναίνεση
H Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δηλώσεις της μετά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 είπε ότι και τον επόμενο χρόνο η χώρα χρειάζεται συνεργασία, συναίνεση και ενότητα και πρέπει να κρατήσουμε την Κύπρο όρθια και σταθερή μέσα από τις πολλές προκλήσεις που θα έχουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και η ΕΕ και το παγκόσμιο.
Ανέφερε ότι οι ψήφοι του ΔΗΚΟ έχουν διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει μια ομαλή και αναπτυξιακή πορεία  για το 2023.

Μάριος Κάρογιαν: Η Κύπρος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα
Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί ένα μεγάλο μέρος των εισηγήσεων μας έγιναν αποδεκτές, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν, μετά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
H Δημοκρατική Παράταξη, συνεπής προς τις διακηρυγμένες της θέσεις, αλλά και στη διαχρονική της πολιτική, υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, ανέφερε σε δηλώσεις ο  Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν, προσθέτοντας πως η Κύπρος, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ανάπτυξη και προοπτική.
Σημείωσε ότι δεν νοείται το κράτος να μην μπορεί να λειτουργεί, ούτε και νοείται μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να δημιουργούνται προϋποθέσεις που θα δημιουργούν αστάθεια.

Χ. Θεοπέμπτου: Η χειρότερη επίδοση στα περιβαλλοντικά θέματα
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ,Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε το Κίνημα καταψήφισε τον προϋπολογισμό γιατί σχεδιάστηκε από μια κυβέρνηση  που έχει τη χειρότερη επίδοση στα περιβαλλοντικά θέματα.
Σε δηλώσεις του μετά από τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 στη Βουλή ανέφερε ότι δημιουργούνται προβλήματα με σχεδιασμούς με μεγάλους δρόμους, κόμβους και δρόμους μέσα από πάρκα και σημείωσε ότι διαφωνεί το κόμμα του και για την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, πολιτικής στέγης και πολιτικής για τις δημόσιες μεταφορές.