Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, είναι η ημερομηνία που η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο προκαθήμενο στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Οι Ιεράρχες αφού εξέτασαν τις τρείς ενστάσεις που είχαν ενώπιον τους , τις οποίες και απέρριψαν ομοφώνως, επικύρωσαν το Τριπρόσωπο.
Η διαδικασία προβλέπει ψηφοφορία. Εάν δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία των 9 ψήφων, τότε ο πρώτος και ο δεύτερος θα πάνε σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Εάν ισοψηφήσουν τότε το αποτέλεσμα θα κριθεί με κλήρωση.
Mετά την Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει το μήνυμα για την εκλογή, στον παλαιό καθεδρικό ναό Άγιου Ιωάννου τού Θεολόγου Λευκωσίας.
Η ενθρόνιση του νέου προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου τοποθετείται χρονικά μετά την εορτή των Θεοφανίων.
Πληροφορίες φέρουν τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των συνοδικών με εκκλησιαστικούς κύκλους μάλιστα, να αφήνουν να διαρρεύσει, ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί δεύτερη ψηφοφορία.
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος εξασφαλίζει 5 ψήφους συμπεριλαμβανομένου της δικής του και αυτής του Μητροπολίτη Κύκκου.
Τον Μητροπολίτη Πάγου στηρίζουν οι 7 χαρακτηριζόμενοι ως αρχιεπισκοπικοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αυτούς ενδέχεται να προστεθούν οι Ταμασσού Ησαΐας και Μόρφου Νεόφυτος, οι οποίοι φαίνεται να διάκεινται θετικά.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχουν δεδομένα,  τα πράγμα είναι ακόμη ρευστά, ωστόσο φαίνεται ότι η ζυγαριά γέρνει προς την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο.