Σε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό ντέρμπι που είχε τρία γκολ, μεγάλες φάσεις και απίστευτες μάχες, η Γαλλία υπέταξε με 2-1 την Αγγλία και πήρε το εισιτήριο για τους “4” του Μουντιάλ που θα βρει το Μαρόκο. Μοιραίος ο Χάρι Κέιν για τα “λιοντάρια” με χαμένο πέναλτι.
Οι Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και Ντιντιέ Ντεσάμπ σεβάστηκαν απόλυτα το ποδοσφαιρικό δόγμα σύμφωνα με το οποίο “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει” και άφησαν άθικτες τις αρχικές ενδεκάδες σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι, που για την Αγγλία ήταν το επιβλητικό 3-0 επί της Σενεγάλης και για την Γαλλία το πειστικό 3-1 επί της Πολωνίας.
Στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης υπήρχε μία σχετική ισορροπία δυνάμεων (καλύτερη στιγμή σε αυτό το διάστημα για κάποια από τις δύο ομάδες η κεφαλιά του Ζιρού μετά από σέντρα του Ντεμπελέ, που σταμάτησε στην αγκαλιά του Πίκφορντ) όμως υπήρχε η αίσθηση πως αν ήταν κάποια ομάδα που θα έβρισκε δίχτυα, αυτή θα ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Αυτό ακριβώς έγινε στο 17‘, με γκολ που ήταν απόσταγμα του τεράστιου ταλέντου που συνοδεύει τους μπλε. Οι Γάλλοι κυκλοφόρησαν τη μπάλα έξω από την περιοχή του Πίκφορντ με τους Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Γκριεζμάν και ο τελευταίος που την ακούμπησε ήταν ο Τσουαμενί, ο οποίος με σουτ-οβίδα την έστειλε συστημένη χαμηλά στη δεξιά γωνία της εστίας του κίπερ της Έβερτον για το 1-0, με το δεύτερο διεθνές γκολ του σε 19 συμμετοχές.
Ωστόσο, οι παίκτες του Ντεσάμπ δεν προσπάθησαν να “χτίσουν” πάνω σε αυτό το γκολ και να επωφεληθούν από το μομέντουμ που έδειχνε να είναι με το μέρος τους αλλά αντίθετα έδωσαν χώρο, με την Αγγλία να ξεπερνάει γρήγορα τη ζαλάδα της μετά από το χτύπημα που δέχτηκε από τον Τσουαμενί και να έχει ένα εξαιρετικό δεκάλεπτο (20′-30′) που κυνήγησε την ισοφάριση και μπορεί να αισθάνεται αδικημένη που δεν την βρήκε.
Πρωταγωνιστής σε αυτό το πολύ καλό διάστημά της ήταν ο Χάρι Κέιν, που προκάλεσε πονοκέφαλο στους αντιπάλους του όντας μέσα σε όλες τις φάσεις. Στο 21′ μπήκε παλικαρίσια στη μεγάλη περιοχή και ανάγκασε τον Λορίς σε σπουδαία επέμβαση, στο 25′ ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα που δέχτηκε από τον Ουπαμεκανό στα όρια της μεγάλης περιοχής αλλά δεν δόθηκε παράβαση ούτε από τον διαιτητή ούτε από το VAR, ενώ στο 29′ το δυνατό σουτ εκτός περιοχής υποχρέωσε τον -συμπαίκτη του στην Τότεναμ- Λορίς να εκτιναχτεί στην αριστερή γωνία του και να αποκρούσει σε κόρνερ.
Το γκολ δεν ήρθε για τους Άγγλους και η συνέχεια βρήκε τους Γάλλους να ελέγχουν τον ρυθμό, για να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με τους παίκτες του Ντεσάμπ να έχουν το πάνω χέρι λόγω σκορ και εκείνους του Σάουθγκεϊτ να διατηρούν δικαίωμα στην ελπίδα για ανατροπή λόγω της αξιόλογης εμφάνισής τους.
Τα “τρία λιοντάρια” μπήκαν δυνατά στο δεύτερο μέρος και στο 47′ έριξαν προειδοποιητική βολή με τον Μπέλιγχαμ που υποχρέωσε τον Λορίς σε επέμβαση παγκόσμιας κλάσης, με το 1-1 να “ψήνεται” και να έρχεται λίγα λεπτά αργότερα. Ο Σακά ελίχτηκε υπέροχα στη μεγάλη περιοχή και ανατράπηκε από τον Τσουαμενί, με τον διαιτητή να δείχνει την βούλα και τον Κέιν να γράφει το 1-1 νικώντας με εμφατικό τρόπο τον Λορίς, για να πιάσει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Αγγλίας με 53 γκολ τον Γουέιν Ρούνεϊ.
Το γκολ αυτό έβαλε… μπουρλότο στο ματς και στο δεκάλεπτο που ακολούθησε ο ρυθμός ήταν φρενήρης, με αμφότερες τις ομάδες να έχουν τις στιγμές τους: οι Γάλλοι με τους Ραμπιό και Ζιρού και οι Άγγλοι με τους Σακά, Κέιν Μααγκουάιρ. Υπό αυτό το καθεστώς, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στο τελευταίο τέταρτο, όπου εκεί άστραψε και βρόντηξε ο Ολιβιέ Ζιρού.
Και αυτό γιατί νικήθηκε στο 77′ από τον Πίκφορντ που έκανε σούπερ επέμβαση, όμως ένα λεπτό αργότερα τρύπωσε στην καρδιά της άμυνας της Αγγλίας και μετά από φαρμακερή σέντρα του Γκριεζμάν από τα αριστερά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, για να κάνει το 2-1 για την ομάδα του με το 53ο γκολ στη διεθνή καριέρα του.
Οι συγκινήσεις δεν είχαν τελειώσει όμως εκεί, αφού λίγο αργότερα η Αγγλία φλέρταρε με την ισοφάριση, με τον Τεό Ερναντέζ να σπρώχνει υπέρ το δέον τον Μάουντ εντός περιοχής χωρίς να βλέπει τη μπάλα και τον διαιτητή να δείχνει την βούλα βλέποντας τη φάση στο μόνιτορ. Το 2-2 δεν έγινε όμως, αφού σε αυτό το ιστορικό ραντεβού με τον Λορίς ο Κέιν απέτυχε παταγωδώς, πετώντας τη μπάλα με δύναμη πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στο 84ο λεπτό.
Το φινάλε βρήκε τους Άγγλους να ψάχνουν απελπισμένα το γκολ της ισοφάρισης και στο 101′ είχαν την τελευταία ευκαιρία τους με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ράσφορντ, με τη μπάλα να καταλήγει όμως στην πάνω πλευρά των διχτύων και τους Γάλλους να πανηγυρίζουν μία τεράστια πρόκριση
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (79′ Μάουντ), Ράις, Μπέλιγχαμ, Σακά (79′ Στέρλινγκ), Κέιν, Φόντεν (85′ Ράσφορντ)
ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ (79′ Κομάν), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού