Δραστικά προληπτικά μέτρα έλαβε αιφνιδιαστικά ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αντικαθιστώντας όλο το προσωπικό του, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τον ξαφνικό θάνατο του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Βλαντιμίρ Μακέι.
Προχωρώντας σε μια εντυπωσιακή κίνηση, ο Λευκορώσος Πρόεδρος και επιστήθιος φίλος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν αντικατέστησε μάγειρες, υπηρέτες και φρουρούς, δίνοντας νέα ώθηση στα σενάρια που ήθελαν τον 64χρονο Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας να έχει πέσει θύμα δηλητηρίασης.Η είδηση της… «αλλαγής φρουράς» στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκορωσίας μεταδόθηκε μέσα από τα κανάλια του Telegram της Ρωσίας και της Ουκρανίας, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωσή της, αν και οι φήμες για τον έμπειρο διπλωμάτη και βετεράνο των μυστικών υπηρεσιών Μακέι οργιάζουν, δεδομένου ότι χαρακτηρίστηκε «υγιής», ενώ πριν από μια εβδομάδα πετούσε με στρατιωτικό αεροπλάνο της χώρας του, χωρίς τίποτε να προδικάζει το άδοξο τέλος του, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Στον αντίποδα, ο Λευκορώσος Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε την επομένη της συνάντησής του με τον εκπρόσωπο της Αγίας Έδρας, Ante Jozić, δεδομένου ότι αποτελούσε το συνδετικό κρίκο της χώρας του με τη Δύση κι ενώ πληροφορίες τον ήθελαν να διαμεσολαβεί για ένα μυστικό σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο θάνατός του επήλθε σε απόσταση ωρών από τη συνάντησή του με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, με την Μόσχα να δηλώνει «σοκαρισμένη», στην είδηση του θανάτου του.
Την ίδια ώρα, νέα διάσταση στο θάνατο του Μακέι δίνει ο Λεονίντ Νεβζλίν, εξόριστος ολιγάρχης, που αντιπολιτεύεται το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ «πέθανε ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης που αναπτύχθηκε σε ειδικό εργαστήριο της FSB». Ο Νεβζλίν επικαλέστηκε πηγές «κοντές στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», υποστηρίζοντας ότι «η κλινική εικόνα σε τέτοιες περιπτώσεις αντιστοιχεί σε θάνατο από εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια».