Η διαμορφωμένη κατάσταση και τα νέα δεδομένα που πρέπει να διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός, καθιστούν ευεργετικό το διάστημα που δε θα υπάρχει πρωτάθλημα λόγω Μουντιάλ.
Το ματς με τον Ατρόμητο ήταν η τελευταία δοκιμασία για τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Οι Πράσινοι πήραν την 12η νίκη τους, η οποία αυτόματα τους δίνει έξτρα πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους τους, μιας και λόγω της ισοπαλίας στο ντέρμπι ξέφυγαν με οκτώ βαθμούς από την ΑΕΚ και δώδεκα από τον Ολυμπιακό.
Το σημαντικότερο για το Τριφύλλι πέραν της συγκομιδής και της εξαιρετικής μέχρι τώρα πορείας του, είναι αυτό που ακολουθεί. Η διακοπή για πάνω από ένα μήνα των αγωνιστικών υποχρεώσεων, λόγω του Μουντιάλ στο Κατάρ. Πρωτόγνωρη συνθήκη για κάθε ελληνική ομάδα.
Σε θεωρητικό επίπεδο, οι Πράσινοι έμοιαζαν να είναι το κλαμπ που ήθελε λιγότερο απ’ τον καθένα την μεγάλη παύση στα μέσα της περιόδου. Ως η πιο «δεμένη» ομάδα της Super League, ως αυτή που είχε το ρυθμό και το μομέντουμ των αποτελεσμάτων.
Τελικά οι καταστάσεις που διαμορφώθηκαν στην πορεία του πρωταθλήματος, κάνουν το Τριφύλλι να περιμένει πως και πως τη διακοπή. Σε τέτοιο σημείο που ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή ίσως να χρειάζεται περισσότερο απ’ όλους την κατάσταση αυτή. Το SDNA παραθέτει τους πέντε λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

1.Ίσως να μην έχει υπάρξει ποτέ ξανά πρωτοπόρος με τέτοια αποτελέσματα, τη στιγμή που δεν υπήρξε ούτε ένα ματς χωρίς σημαντικά αγωνιστικά προβλήματα. Όχι απλά μυϊκούς τραυματισμούς ή απ’ αυτούς που κρατούν για 1-2 ματς εκτός ποδοσφαιριστές. Ήδη έχουν υπάρξει τρεις χιαστοί με τους δύο εξ αυτών σε παίκτες σημαντικού ρόλου. Ο Αϊτόρ ήταν ο κορυφαίος του πρωταθλήματος τη στιγμή που έπαθε τη ζημιά, ενώ ο Τρουιγιέ θα αποτελούσε εναλλακτική στα δημιουργικά χαφ και τραυματίστηκε μόλις στο ντεμπούτο του. Η σεζόν άρχισε με ρωγμώδες κάταγμα του Σένκεφελντ και ουσιαστικά όλοι όσοι ανήκουν στο βασικό rotation αντιμετώπισαν προβλήματα στον πρώτο γύρο της Super League. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η διακοπή θα βοηθήσει για να επανέλθουν οι παίκτες. Μέσω αποθεραπείας όσων χρειάζονται και αποφόρτισης. Συγχρόνως θα μπορέσει καλύτερα να διαχειριστεί την κατάσταση και ψυχολογικά η ομάδα, διότι δεν είναι το καλύτερο στην καθημερινότητα του Τριφυλλιού, να βιώνουν οι παίκτες τη στεναχώρια και το σοκ τόσο σοβαρών προβλημάτων για τους «συμπολεμιστές» τους.

2.Αυτονόητο ο πρώτος λόγος, φέρνει και τον δεύτερο. Τις μεταγραφές. Προφανώς αυτές θα έρθουν τον Ιανουάριο και θα γίνονταν είτε υπήρχε διακοπή είτε όχι. Όμως γνωρίζοντας εδώ και τρεις μεταγραφικές περιόδους πως λειτουργεί ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς στον συγκεκριμένο τομέα, πάνω από ένας μήνας αγωνιστικής απραξίας θα δώσει ταυτόχρονα και χρόνο για να εντοπιστούν περιπτώσεις που θα τσεκαριστούν με τον τρόπο και το χρόνο που χρειάζεται ο Σέρβος τεχνικός. Κι όλα αυτά ενώ δε θα υπάρχουν επιπλέον 4-5 ματς τα οποία θα έπρεπε να διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός με την δεδομένη απουσία των τραυματιών. Διακοπή συν μεταγραφές, σημαίνει μείωση αγώνων που θα δώσει το Τριφύλλι έχοντας αναγκαστικά ελλιπές ρόστερ.

3.Οι διεθνείς του Παναθηναϊκού έχουν αυξηθεί σημαντικά τη φετινή σεζόν. Υπάρχει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Έτυχε καμία απ’ τις Εθνικές τους να μη βρίσκεται στο Μουντιάλ. Κατά συνέπεια δε θα υπάρξουν απουσίες διεθνών, οι οποίες θα άλλαζαν τα δεδομένα της χειμερινής προετοιμασίας και της ανασύνταξης της ομάδας. Οι Πράσινοι θα έχουν όλους τους παίκτες τους στην καθημερινή δουλειά στο «Γ. Καλαφάτης». Αυτό βοηθά τη συνολική αποφόρτιση σωματικά και πνευματικά. Αρχής γενομένης απ’ τη μία εβδομάδα άδεια που δίνει ο Γιοβάνοβιτς μετά το ματς με τον Ατρόμητο (υπάρχουν και τα φιλικά των Εθνικών). Την ίδια ώρα, οι διώκτες του Παναθηναϊκού έχουν να σκεφτούν απουσίες ποδοσφαιριστών που θα βρεθούν στα γήπεδα του Κατάρ. Ίσως να μοιάζει λεπτομέρεια, όμως αυτές κάνουν τη διαφορά πολλές φορές.

4.Είναι σημαντικό για κάθε ποδοσφαιριστή να κάνει προετοιμασία με την ομάδα του. Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει σημαντικά «γρανάζια» που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Παίκτες όπως ο Βέρμπιτς που αποκτήθηκε και πέρασε ένα διάστημα απουσίας από τους φουλ ρυθμούς προπόνησης, ενώ ήδη η ομάδα βρισκόταν σε αγωνιστική δραστηριότητα λόγω των ματς με τη Σλάβια Πράγας. Ο Μπερνάρ που επίσης μέχρι να μπει σε κανονικούς ρυθμούς μετά το πρόβλημα στον ώμο, η προετοιμασία είχε τελειώσει. Και φυσικά ο Τσόκαϊ που αποκτήθηκε μέσα Σεπτέμβρη. Η αφομοίωση των θέλω του προπονητή, μπορεί να έρθει ευκολότερο σε μία τέτοια περίοδο διακοπής. Χωρίς να υπάρχει η ρουτίνα της αγωνιστικής περιόδου και χωρίς να υπάρχει η πίεση των αναμετρήσεων. Παράλληλα, γνωρίζουν οι πάντες τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί. Κοινώς ο Μπερνάρ για παράδειγμα μπορεί να δουλευτεί λίγο περισσότερο σε ρόλο αριστερού εξτρέμ, θέση που σαφώς θα τον χρειαστεί περισσότερο η ομάδα μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ. Και μιλάμε για τρεις κομβικούς παίκτες ο καθένας για το ρόλο του, ικανούς να αλλάξουν τα αγωνιστικά δεδομένα των Πράσινων.

5.Ψυχολογικό και πνευματικό… συμμάζεμα. Κακά τα ψέματα, ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός βιώνει καταστάσεις που είχε πολλά χρόνια να ζήσει. Ήδη έκανε ρεκόρ με το αρχικό 10 στα 10 στη Super League. Η ομάδα είναι στην κορυφή, με εξαίρεση δύο αναμετρήσεις (Ιωνικός και Λεβαδειακός) σε όλα τα άλλα παιχνίδια στη Λεωφόρο έχει γίνει sold out. Όλο το κλαμπ είχε ξεχάσει πως είναι να διαχειρίζεται τέτοια κατάσταση. Ευχάριστη μεν, πιεστική δε. Όσο διατηρείται σε υψηλά στάνταρ το Τριφύλλι, οι απαιτήσεις απ’ όλους ανεβαίνουν. Νοοτροπία, ψυχολογία, πνευματική προετοιμασία, είναι στοιχεία που θα ισορροπήσουν καλύτερα με τα νέα-ευχάριστα-δεδομένα που οι ίδιοι οι Πράσινοι δημιούργησαν για τους εαυτούς τους. Εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων, «τρέλας» για ένα εισιτήριο, αποθέωσης, 17.000 ανθρώπων σε εκτός έδρας ματς, το μυαλό είναι εύκολο να ξεφύγει. Το διάστημα της διακοπής φέρνει τη συνειδητοποίηση και τη σωστότερη διαχείριση και της ψυχολογίας. Τόσο σε επίπεδο μέχρι στιγμής επιτεύγματος, όσο και την πίεση που θα ακολουθήσει.