Έφτασε η μεγάλη μέρα της τελετής των Γ’ Δημοσιογραφικών Βραβείων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), η οποία θα διεξαχθεί στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα, στις 19:30.
Η είσοδος στην τελετή είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα θα μεταδίδεται ζωντανά, με παραγωγή του AlfaSports TV, στα κανάλια της ΕΑΚ σε Facebook και Youtube. Τα link είναι:
https://www.facebook.com/CyprusSportsWriters/

https://www.youtube.com/@cysportswriters

Τα Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ στόχο έχουν την ανάδειξη του θετικού προσώπου της αθλητικογραφίας στην Κύπρο και τη δημιουργία κινήτρων για τους δημοσιογράφους, σε έναν δύσκολο χώρο που λόγω οικονομικών δυσκολιών, ανά το παγκόσμιο, προσπαθεί να επιβιώσει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η πρώτη έκδοση διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2020 και η δεύτερη τον Δεκέμβριο του 2021. Στα φετινά τρίτα Δημοσιογραφικά Βραβεία, θα βραβευτούν συνάδελφοι σε επτά κατηγορίες, ενώ θα τιμηθούν και δημοσιογράφοι για το έργο τους.
Οι νικητές των επτά κατηγοριών των Γ’ Δημοσιογραφικών Βραβείων, είναι:

  1. «Φωτογραφία Ποδόσφαιρο»

Νικητής: Μάριος Γρηγορίου
Δεύτερη θέση: Γιώργος Μιχαήλ

 

  1. «Φωτογραφία Σπορ σε δράση»

Νικητής: Ξενοφών Καράκαλος
Δεύτερη θέση: Ανδρέας Ιακώβου

 

  1. «Φωτογραφία Μακριά από τη δράση»

Νικητής: Μάριος Γρηγορίου
Δεύτερη θέση: Ξενοφών Καράκαλος

 

  1. «Αρθρογραφία»

Νικητής: Πέτρος Παπαγιώργης
Δεύτερη θέση: Σάββας Πηλακούτας

 

  1. «Αφιέρωμα»

Νικητής: Χαράλαμπος Δημητρίου
Δεύτερη θέση: Σάββας Πηλακούτας

 

  1. «Συνέντευξη»

Νικητής: Σάββας Πηλακούτας
Δεύτερη θέση: Θεόδωρος Τσιολάκης

 

  1. «Audiovisual»

Νικητής: Βόρις Καραγιάννης
Δεύτερη θέση: Φίλιππος Σωτηρίου & Γραφείο Τύπου ΑΕΚ Λάρνακας
Η μεγάλη συμβολή των χορηγών της ΕΑΚ
Για την επιτυχή διεξαγωγή των Δημοσιογραφικών Βραβείων, ισχυρό ρόλο παίζει η στήριξη που λαμβάνει η ΕΑΚ από τους χορηγούς και υποστηρικτές της. Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου. Τους Χρυσούς Χορηγούς και Υποστηρικτές Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου. Τους Χορηγούς και Υποστηρικτές Hercules, Psaltis Auto Parts και CNP CYPRIALIFE. Και, ασφαλώς, τους συνεργάτες της ΕΑΚ, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Η κριτική επιτροπή
Η κριτική επιτροπή των Γ’ Δημοσιογραφικών Βραβείων της ΕΑΚ απαρτίζεται από τους Ζαχαρία Κυριάκου (Δήμαρχος Έγκωμης / επίτιμος πρόεδρος ΕΑΚ), Λουκή Τερεζόπουλο (πρώην αντιπρόεδρος ΕΑΚ), Νεόφυτο Γεωργίου (πρώην γενικό γραμματέα ΕΑΚ), Πέτρο Χατζηχριστοδούλου (Δημοσιογράφος), Δρ. Νίκο Καρτακούλλη (Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας), Δρ. Χριστίνα Λοΐζου (Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας), Δρ. Πάνο Ραζή (Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου), Κάλλη Χατζηιωσήφ (μέλος Δ.Σ. ΚΟΑ), Άντρη Σιάλου (Olympian), Σταύρο Μιχαηλίδη (Οlympian), Άγγελο Χατζησοφοκλέους (πρόεδρος Συνδέσμου Επαγγελματιών Φωτογράφων Κύπρου). Συμμετείχαν επίσης οι δύο επικεφαλής της επιτροπής των δημοσιογραφικών βραβείων της ΕΑΚ, οι Ανδρέας Παυλίδης (β. Γενικός Γραμματέας ΕΑΚ) και Στέλιος Στέλιου (β. Ταμίας ΕΑΚ).
Πέραν από τους νικητές των επτά κατηγοριών, θα δοθούν και τιμητικές διακρίσεις σε Γιώργο Μελετίου, Δημήτρη Δημητρίου, Γιάννο Λεωνίδου, Κώστα Πραξιτέλους, Ανδρέα Λαζανίτη, Γιώργο Χρ. Γεωργίου.
Επίσης, από φέτος η ΕΑΚ καθιερώνει δύο νέα έπαθλα, που στόχο έχουν την ανάδειξη των σωστών πρακτικών στους χώρους εργασίας των ΜΜΕ στα γήπεδα και στην προβολή του αθλητισμού από γραφεία Τύπου.
Την ειδική διάκριση «Γραφείων Τύπου» για το 2022, θα λάβει η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ), και την ειδική διάκριση «Media Facilities» λαμβάνει ο Άρης Λεμεσού.
«Αποτελεί πλέον θεσμό»
Ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, δήλωσε ενόψει της βραδιάς: «Αποτελούν πλέον θεσμό για την κυπριακή δημοσιογραφία τα Δημοσιογραφικά Βραβεία και ως ΕΑΚ είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που στην 3η έκδοση των Βραβείων, ξεπεράσαμε για πρώτη φορά τον τριψήφιο αριθμό συμμετοχών. Θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους που διακρίθηκαν και θα τιμηθούν το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν, διότι μέσα από τη συμβολή τους, είχαμε το φετινό πολύ υψηλό επίπεδο θεμάτων που κατατέθηκαν ενώπιων της κριτικής επιτροπής. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς και υποστηρικτές της ΕΑΚ, οι οποίοι είναι αυτοί μέσα από τη στήριξή τους, που μας επιτρέπουν να διοργανώνουμε αυτές τις εκδηλώσεις».
Φιλοξενούμενοι από Ελλάδα
Στην τελετή θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Ιωάννου (A’ Αντιπρόεδρο), Αγγελική Βύζικα (Ταμίας) και Κώστα Τουτσίδη (Σύμβουλος). Επίσης, χαιρετισμό μέσω βίντεο απέστειλε ο πρόεδρος της AIPS Europe, Charles Camenzuli.