Η δραματική ιστορία του Μαρσέλο Μάτος που βρέθηκε πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό, να παλεύει με την κατάθλιψη και να τίθεται η ζωή του σε κίνδυνο έχοντας υποβληθεί σε πέντε χειρουργεία στο γόνατο!
Η μεταγραφή του Μαρσέλο Μάτος από την Κορίνθιανς στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2007 στοίχισε 4 εκατ. ευρώ.
Ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ παρέμεινε για δύο σεζόν στους «πράσινους». Στην πρώτη του χρονιά ήταν καταπληκτικός και έδειξε πως διαθέτει τεράστιες δυνατότητες. Ήταν από τους κορυφαίους σε απόδοση παίκτες του Παναθηναϊκού με τον Ζοζέ Πεσέιρο να τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια!
Αντίθετα, ο Χεν Τεν Κάτε δεν τον πίστεψε προτιμώντας τους Σιμάο, Ζιλμπέρτο και Καραγκούνη ως τριάδα στο κέντρο με τον Τζιόλη επίσης να παίρνει ευκαιρίες.
Ο Ολλανδός τεχνικός χρησιμοποιούσε τα ίδια πρόσωπα και δύσκολα τροποποιούσε το σύστημα με συνέπεια ο Μάτος να εξελιχθεί στη δεύτερη χρονιά του σε «παγκίτη». Τα επόμενα δύο χρόνια του συμβολαίου του, τα πέρασε με την μορφή δανεισμού σε Κορίνθιανς με Μποταφόγκο, αφού δεν μπόρεσε να βρει θέση στο ρόστερ των «πρασίνων» με προπονητή τον Ζεσουάλντο Φερέιρα.
Τα χειρότερα ωστόσο δεν είχαν έρθει στην καριέρα του Μαρσέλο Μάτος. Το 2016 σε ηλικία 32 ετών και μετά το σύντομο πέρασμα του από την Βιτόρια επέστρεψε στην Βάσκο Ντα Γκάμα.
Τότε ξεκίνησε ο απόλυτος εφιάλτης για τον Βραζιλιάνο χαφ αφού στην τριετία που ακολούθησε λόγω ιατρικού λάθος χρειάστηκε να υποβληθεί σε πέντε χειρουργικές επεμβάσεις στο ταλαιπωρημένο γόνατο του!
Στον Μάτος επιδικάστηκε αποζημίωση συνολικού ύψους 1.575.000 ευρώ από οφειλές της πρώην ομάδας του, ωστόσο συνεχίζει τον δικαστικό του αγώνα, καθιστώντας τους γιατρούς ως υπεύθυνους για τα ιατρικά λάθη που τον οδήγησαν σε τριετή αγωνιστική απραξία.
Ουσιαστικά η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα, αφού όταν επέστρεψε στα γήπεδα, κατάφερε να αγωνιστεί σε μόλις ένα παιχνίδι προτού εκπνεύσει το συμβόλαιο του, το 2019. Στη συνέχεια είχε ανεπιτυχή περάσματα από Σάντα Κρουζ, Ντομ Μπόσκο και Μπανγκού μη μπορώντας να ανταποκριθεί λόγω της καταπόνησης που υπέστη.
Ο Μάτος πάλευε με την κατάθλιψη για τρία χρόνια, καθώς αντιλαμβανόταν πως δεν θα επιστρέψει ποτέ στο επίπεδο που βρισκόταν. Είναι χαρακτηριστικό πως υποβλήθηκε στην πρώτη χειρουργική επέμβαση μόλις δύο μέρες μετά τον τραυματισμό του και ενώ ένιωθε έντονους πόνους. Επίσης σύμφωνα με την εισήγηση των γιατρών επέστρεψε στους τέσσερις μήνες στις προπονήσεις και όχι στους έξι όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Είμαι αηδιασμένος. Τότε πίστευα πως δεν γνώριζαν ποιο είναι το περιθώριο για να επιστρέψω στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μου. Ασφαλώς όμως ήξεραν οι γιατροί. Έκανα πέντε χειρουργεία με συνέπεια να εισέλθουν στο γόνατο μου βακτήρια.
Η ζωή μου τέθηκε σε κίνδυνο. Ήταν πολύ ανεύθυνο αυτό που μου έκαναν. Ευτυχώς αποδόθηκε δικαιοσύνη και είμαι ανακουφισμένος. Αναρωτιέμαι τι θα μου είχε συμβεί.
Θα καταφύγω στα δικαιοσύνη εναντίον των γιατρών. Δεν έχετε ιδέα τι μου έκαναν, τι πόνο προκάλεσαν στη ζωή μου, στην ψυχολογία μου και την οικογένεια μου. Όλο αυτό επέσπευσε το φινάλε της καριέρας μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.