Από την πιο πάνω φωτογραφία, ο Χρήστος Πουλλαΐδης έχει μείνει μόνος. Λάρκου και Μίλανιτς αποτελούν παρελθόν, συνεπώς, τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της 25ης Ιουνίου για το πλάνο, έχουν μπει σε… αεροπλάνο κι έγιναν καπνός.
Μπορούν να ειπωθούν πολλά για το παρελθόν, αλλά δεν έχει ουσία αυτή τη στιγμή για την Ανόρθωση. Ασφαλώς από τα λάθη σου θα πρέπει να μαθαίνεις, αλλά όταν προχωρείς σε κριτική θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους.
Ήταν σωστό το πλάνο που είχε στο μυαλό του το περασμένο καλοκαίρι ο μεγαλομέτοχος; Η απάντηση είναι «ναι». Το αν δεν βγήκε στην πορεία για τον άλφα ή βήτα λόγο, είναι μια διαφορετική ιστορία, ωστόσο η ευθύνη ανήκει πάντοτε στο νούμερο ένα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Χρήστος Πουλλαΐδης.
Είναι αλήθεια ότι τα λάθη στα οποία υπέπεσε στο παρελθόν, εξακολουθούν να συνοδεύουν τον μεγαλομέτοχο. Η αρνητική πορεία της ομάδας και τα όσα απέφερε (αλλαγή προπονητή, αποχώρηση αθλητικού διευθυντή και υπεύθυνου σκάουτινγκ) προστίθενται σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να δέχεται κριτική από μία μεγάλη μερίδα του κόσμου.
Ομολογώ πως αδυνατώ να κατανοήσω ποιο πραγματικά είναι το πλάνο της επόμενης μέρας στην Ανόρθωση. Όταν λέγεται επισήμως πως «θα γίνει προσπάθεια να συνεχιστεί το μοντέλο λειτουργίας», μου δημιουργείται η αίσθηση πως στην πρόταση υπάρχει η υποψία της αμφιβολίας.
Είναι διαφορετικό το «θα γίνει προσπάθεια» από το «οπωσδήποτε θα συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο». Από τη μία η πρόθεση (που εμπεριέχει κι ένα αόρατο ερωτηματικό), από την άλλη η αποφασιστικότητα. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, τη διαφορά.
Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό πως δεν είναι θέμα μοντέλου, αλλά πάνω απ’ όλα προσώπων. Το μοντέλο θα είναι πετυχημένο εάν πετύχεις στα πρόσωπα. Ας μην πάμε μακριά. Το παράδειγμα της ΑΕΚ, απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη, είναι μπροστά στον καθένα: με τον Ρόκα πέτυχε, με τον Κόντε… άστα να πάνε.
Συνεπώς, ο κ. Πουλλαΐδης θα πρέπει αυτή τη φορά να μην παρασυρθεί από την πίεση του κόσμου, η οποία προφανώς είναι μεγάλη προς το πρόσωπό του. Το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσει είναι οριστικά με ποιο μοντέλο θα πορευτεί η Ανόρθωση και ακολούθως με ποια πρόσωπα. Βεβαίως, το ερώτημα είναι ποιος θα επιλέξει αυτά τα πρόσωπα.
Είναι, εν κατακλείδι, η πιο καθοριστική απόφαση που καλείται να λάβει ο μεγαλομέτοχος. Τόσο για την Ανόρθωση, όσο και για τον ίδιο.

Ανδρέας Βεντούρης