Στις 30 Νοεμβρίου 2022 στις εννέα το πρωί όρισε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λευκωσία τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής πολιτικών και δικηγόρων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, υπό το «φως» του πολύκροτου ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera.
Oι τέσσερις κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν σήμερα δια των νομικών τους εκπροσώπων, για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου και αιτήθηκαν να τους παραδοθεί μαρτυρικό υλικό που φαίνεται να υπολείπεται από τους φακέλους που παραδόθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή στους συνήγορους υπεράσπισης.
Τον χορό των ενστάσεων «άνοιξε» ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης ο οποίος τόνισε πως χωρίς το μαρτυρικό υλικό δεν μπορεί να συμβουλεύσει τον πελάτη του αναφορικά με την απάντηση του στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Ήγειρε επίσης ζητήματα κατάχρησης της διαδικασίας, καθώς δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση εάν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας όντας μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, είχαν εμπλοκή στις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.
Αιτήματα για παράδοση μαρτυρικού υλικού κατέθεσαν ο δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου, που εκπροσωπεί τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη και διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Τζιοβάνη και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζιης που εκπροσωπεί τον εαυτό του.
Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή επιβεβαίωσε τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης αναφορικά με μαρτυρικό υλικό που υπολείπεται και ανακοίνωσε ότι εξετάζει καταλόγους που απέστειλαν οι δικηγόροι για να εντοπίσει το μαρτυρικό υλικό και να το παραδώσει.
Σε ότι αφορά στη συμμετοχή Σαββίδη και Αγγελίδη στη διαδικασία έκδοσης «χρυσών διαβατηρίων» ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, απάντησε ότι από τα πρακτικά των υπό εξέταση συνεδριάσεων διαφαίνεται ότι τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν παρόντες, κάποιες φορές ο ένας και κάποιες φορές και οι δύο.
Οι τέσσερις αντιμετωπίζουν πέντε κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.
Στην επόμενη δικάσιμο αναμένεται να απαντήσουν στις κατηγορίες παραδοχή ή μη παραδοχή. Ήδη ο κύριος Τριανταφυλλίδης, χωρίς να απαντά στις κατηγορίες δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι αθώος «με μεγάλα γράμματα», ο κύριος Παπαϊωάννου είπε ότι σε κάθε περίπτωση δηλώνει μη παραδοχή, ενώ ο κύριος Πιττάτζιης εξέφρασε ετοιμότητα να απαντήσει ακόμη και αύριο καθώς «είναι λαϊκή απαίτηση» να αρχίσει η διαδικασία.