Ώρες ώρες θες να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Η Ευρώπη, ακούω δεξιά κι αριστερά, πληγώνει την ΑΕΚ. Επειδή, λέει, δεν έκανε καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Θα τρελαθούμε. Θα τρελαθούμε…
Η Ευρώπη ΔΕΝ πληγώνει την ΑΕΚ. Ναι, η Ευρώπη την επηρεάζει, αλλά αυτό ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ. Ήταν δεδομένο ευθύς εξαρχής ότι θα αφήσει τα σημάδια της στην προσπάθεια στις εγχώριες διοργανώσεις.
Ο κάθε Κύπριος φίλαθλος, όχι μόνο ο ΑΕΚτζής, γνωρίζει πλέον μετά από την εμπειρία 15ετίας, ότι είναι αναπόφευκτο πως η παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, θα φέρει κόπωση, σωματική και ψυχολογική, θα δημιουργήσει κάποιες «παρενέργειες». Ως εκεί όμως.
Η Ευρώπη δεν είναι πληγή για την ΑΕΚ, όπως δεν είναι για καμία κυπριακή ομάδα. Είναι ΠΑΡΑΣΗΜΟ. Είναι περηφάνια, είναι πανάκεια. Ναι, ο κόσμος ζητάει τίτλους. Αυτοί είναι που δίνουν μία διαφορετική αίγλη στον οποιονδήποτε σύλλογο και δεν διαφωνούμε καθόλου. Η ευρωπαϊκή παρουσία ωστόσο, εξίσου «ψηλώνει» μια ομάδα σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα.
Είναι λανθασμένο στο 101% να… περνάει πως η Ευρώπη είναι… πληγή. Σε καμία περίπτωση, ούτε κατ’ ελάχιστο. Αυτό που η ΑΕΚ οφείλει να κάνει, ο προπονητής της και οι ποδοσφαιριστές της, είναι να βρουν την ισορροπία μεταξύ πρωταθλήματος και Γιουρόπα Λιγκ. Με κάθε τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πολύ δύσκολα θα γίνουν περισσότερο αντιληπτά, όταν τελειώσει το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι.

Ανδρέας Βεντούρης