Οι συνεντεύξεις Τύπου του Χοσέ Λουΐς Όλτρα, το ‘χω ξαναπεί, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Ειλικρινής, δεν κρύβεται, απαντάει-και μάλιστα λεπτομερώς-σε κάθε ερώτηση. Ο προπονητής της ΑΕΚ πήρε πάνω του την ευθύνη της ισοπαλίας, τονίζοντας ωστόσο ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές του υστέρησαν και είπε μία μεγάλη αλήθεια: δεν γίνεται να παίζουν συνεχώς οι ίδιοι έντεκα…
Θα… διαφωνήσω με τον κόουτς της ΑΕΚ στο θέμα της ευθύνης κι εξηγούμαι: ΟΡΘΩΣ προχώρησε σε ροτέισιον και τεκμηριώνω την άποψή μου ως εξής: ποια ήταν τα έξι νέα πρόσωπα στο αρχικό σχήμα; Τόμοβιτς, Κάσας, Μάμας, Τρισκόφσκι, Μπρούνο Γκάμα και Ρόμο. Η χρησιμοποίηση και των έξι ήταν σωστή. Ο Τόμοβιτς επέστρεψε, ο Κάσας πήρε τη θέση του Ροσάλες και ήταν πολύ καλός στο δεύτερο ημίχρονο, όπως γενικά καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Μάμας. Ο Ιβάν ήταν πιο φρέσκος από τον Άλτμαν, ο Ρόμο πήρε την ευκαιρία του αντί του Λόπες που είχε και πρόβλημα τις προηγούμενες μέρες, ενώ ο Γκάμα δεν θεωρείται εναλλακτική λύση. Δηλαδή αν δεν αγωνίζονταν όλοι αυτοί με τη Δόξα στην πρεμιέρα, τότε… πότε;
Είναι απαραίτητο το ροτέισιον και το προσεχές διάστημα, κατά το οποίο το πρόγραμμα είναι βαρυφορτωμένο. Η ΑΕΚ δεν νίκησε τη Δόξα για τους εξής λόγους:
-Πέταξε το πρώτο ημίχρονο, στο οποίο δεν πίεσε την αντίπαλό της και δεν μπήκε στο ματς με τη νοοτροπία να στείλει το μήνυμα στην προσφυγική ομάδα πως στην «Αρένα» δεν πρόκειται να φύγει με κέρδος. Αντιθέτως, της επέτρεψε να το πιστέψει. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο της λάθος.
-Στη μεγαλύτερη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου πίεσε, σε κάποια χρονικά διαστήματα μάλιστα ασφυκτικά, έφτιαξε φάσεις αλλά ήταν ξεκάθαρο πως δεν είχε το καθαρό μυαλό. Οι παίκτες αγχώθηκαν στη σκέψη της απρόσμενης απώλειας βαθμών κι αυτό φάνηκε στο γήπεδο.
-Δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που δημιούργησε στο β’ ημίχρονο. Μία χρειαζόταν, αλλά για τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω δεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Θεωρώ, επίσης, ως δικαιολογία το να αναφερόμαστε σε κούραση Αύγουστο μήνα, ακόμη και με έξι ευρωπαϊκά ματς στην πλάτη, όταν προχωρείς σε φρεσκάρισμα στην 11άδα με έξι αλλαγές. Το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν ήταν ασφαλώς η κούραση. Ούτε θα χρησιμοποιήσω τα κλισέ περί… μαθήματος, διότι πολύ απλά αυτά είναι ξεπερασμένα. Το θέμα για την ΑΕΚ είναι να δει τι δεν έκανε σωστά και να τα διορθώσει.
Για να ‘μια ειλικρινής, ο Όλτρα δείχνει πως γνωρίζει άριστα τι πήγε λάθος και είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ίδια την ομάδα που ΠΟΤΕ δεν κατατρέχει σε δικαιολογίες. Ποτέ! Ο Ισπανός βγάζει μία ασφάλεια πως εντοπίζει τα κακώς κείμενα και μπορεί να τα διορθώσει. Αυτό καλείται να πράξει ενόψει του ντέρμπι με την Ομόνοια στο ΓΣΠ.

Υ.Γ. Είναι ανοικτό για άλλη μία μεταγραφή επιθετικού. Δύσκολο, αρκετά δύσκολο, αλλά ανοικτό.

Υ.Γ 1. Ο Ρόμο δείχνει τρομερά αγχωμένος. Τη μια η φημολογία ότι φεύγει, την άλλη ότι θέλει να αποδείξει πράγματα στον προπονητή του, ήταν ευδιάκριτο ότι βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί δικαιολογία. Η φετινή ΑΕΚ, από πλευράς απαιτήσεων κι όχι μόνο, δεν είναι η περσινή.

Υ.Γ 2. Θυμάμαι στο… 112’ του αγώνα με τη Μίντζιλαντ να ξεσηκώνεται ΟΛΟ το γήπεδο και να μην σταματά να τραγουδάει μέχρι το τέλος της παράτασης. Αυτό ακριβώς χρειαζόταν η ΑΕΚ (και) το βράδυ της Δευτέρας. Ο κόσμος από μόνος του δεν μπορεί να πάρει ένα ματς, αλλά σίγουρα μπορεί να σπρώξει. Το… 112’ του αγώνα με τους Δανούς θα πρέπει να το έχουν όλοι υπόψη. Ο νοών νοείτο, όπως λέει κι ένας καλός φίλος…

Ανδρέας Βεντούρης