Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το 2ο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού & Βιομηχανίας με θέμα «Ανάπτυξη, βιωσιμότητα και καινοτομία υπηρεσιών Αθλητικού Τουρισμού στην Κύπρο», το οποίο διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού.
Το Συνέδριο που διεξήχθη στις 11 Μαΐου 2022 αποτελεί φυσική συνέχεια του 1ου Συνεδρίου στις 7 Δεκεμβρίου 2021 και έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο και τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα σ’ αυτόν τον τομέα. Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος και ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
«Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού και το Δ.Σ. μας είναι αποφασισμένο να θέσει τα θεμέλια, ώστε να καταστεί πρόσφορο το έδαφος για την ανάπτυξή του. Ο Οργανισμός έχει θέσει ως στόχο τις συμφωνίες με άλλες χώρες για υπογραφή πρωτοκόλλων με στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας είναι διαχρονική και έχει ήδη συμφωνηθεί η ανανέωση του πρωτοκόλλου με την Ελλάδα», επισήμανε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης. Από την πλευρά του ο Σάββας Περδίος τόνισε τη σημασία του αθλητικού τουρισμού ειδικά σε περιόδους που θεωρούνται χαμηλής τουριστικής κίνησης και υπογράμμισε ότι η Κύπρος πρέπει να επενδύσει στον αθλητικό τουρισμό: «Είμαστε περήφανοι ως Υφυπουργείο, γιατί δεν δίνουμε σημασία μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα, όπως η κολύμβηση, ο μαραθώνιος, η σκοποβολή, το καράτε».
Η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε τον αθλητικό τουρισμό ως πυλώνα της νέας στρατηγικής της Ελλάδας για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερε ήταν αυτό του Ράλλυ Ακρόπολις: «Αποδείχτηκε ότι 9 στους 10 θέλουν τη διεξαγωγή διεθνών διοργανώσεων, 7 στους 10 είδαν τη διοργάνωση από την τηλεόραση, 20 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε διαμονή και μεταφορές σε όσους συμμετείχαν, 300.000 άτομα βρέθηκαν στα βουνά μας και 20.000 άτομα στην εκκίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Κι όλα αυτά ενώ ήμασταν ακόμη εν μέσω πανδημίας. Ελπίζουμε μετά από δύο δύσκολες χρονιές να φωνάξουμε ‘νενικήκαμεν’ στο τέλος του 2022 ως προς τον τουρισμό. Και ο αθλητικός τουρισμός συμβάλλει σ’ αυτό».
Καθοριστικές στην επιτυχία του Συνεδρίου ήταν οι παρεμβάσεις και παρουσιάσεις καταξιωμένων στελεχών από Ελλάδα και Κύπρο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ActiveMedia Group Άκης Τσόλης παρουσίασε το πλάνο «Ενεργός Αθλητικός Τουρισμός Beyond Vacation», ενώ ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της My Adventure OE Βασίλης Τζουμάκας ανέλυσε το πρόγραμμα «Zagori Mountain Running: Ορεινό Τρέξιμο και Τουρισμός».
Ακολούθως οι παρεμβάσεις των ομιλητών της Στρογγυλής Τράπεζας, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικού Τουρισμού ΚΟΑ και μέλος Δ.Σ. του ΚΟΑ Χρίστος Νεοφύτου, ανέδειξαν την ανάγκη για ανάπτυξη και προώθηση της Κύπρου ως προορισμού αθλητικού τουρισμού. Συμμετείχαν στην Στρογγυλή Τράπεζα ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Επίτιμος Πρόεδρος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων & Αντιπρόεδρος ΕΒΕ Λευκωσίας σε θέματα Τουρισμού Άκης Κελεπέσιης, η Τουριστικός Λειτουργός Α’ του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου Νικολέττα Παφίτου και ο Race Director at S.A.S Sports Σωτήρης Μαύρος.
Παρόντες στο Συνέδριο ήταν επίσης εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών, Διευθυντές Ξενοδοχείων και Τουριστικών Γραφείων, Πρύτανεις και Κομισάριοι Πανεπιστημίων, Διευθυντές Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και πολλοί ακόμη φορείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον χορηγό του Συνεδρίου Αθλητικού Τουρισμού & Βιομηχανίας που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, τους χορηγούς επικοινωνίας (ΡΙΚ & ALPHA Κύπρου) και τους υποστηρικτές (ΕΑΚ Κύπρου & BEACTIVE). Το Συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΤΕΚ και της ACTA.